Η νέα ιρλανδική κυβέρνηση επιθυμεί τον επιμερισμό του κόστους εξυγίανσης των τραπεζών της χώρας και στους κατόχους των ομολόγων τους, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Σάιμον Κόβενι, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο κ. Κόβενι δήλωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό του Δουβλίνου ότι ο συνάδελφός του υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νόοναν, θα ζητήσει, μετά τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής των τραπεζών που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη και θα καθορίσουν τις ανάγκες τους για νέα κεφάλαια, την έγκριση της ΕΕ, ώστε να φέρουν μέρος της ζημιάς των τραπεζών και οι κάτοχοι ομολόγων τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, οι τράπεζες που τελούν υπό την εγγύηση της Κυβέρνησης της χώρας έχουν ένα υπόλοιπο 16,4 δισ. ευρώ ανεξόφλητων ομολόγων που δεν είναι εγγυημένα ή καλυμμένα.

«Η ιρλανδική κυβέρνηση επιθυμεί μία διατηρήσιμη και συνεκτική λύση, η οποία θα περιλαμβάνει την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, αλλά επίσης ένα στοιχείο επιμερισμού του βάρους καθώς και ένα πακέτο χρηματοδότησής τους», είπε ο κ. Κόβενι, προσθέτοντας ότι «τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα γίνουν ευαίσθητες και δύσκολες συζητήσεις».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο υπουργός είπε ότι «οι αγορές είναι ήδη μπροστά από εμάς», αποδεχόμενες ότι υπάρχει «η δυνατότητα, αν όχι η πιθανότητα, ότι οι κάτοχοι των ομολόγων μπορεί να χρειαστεί να αναλάβουν κάποιο μέρος της ζημιάς».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Business Post, οι ιρλανδικές τράπεζες θα χρειασθούν επιπλέον 20 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή τους στήριξη.

Οι δηλώσεις του κ. Κόβενι έρχονται σε συνέχεια δηλώσεων του Πρωθυπουργού του κ. Έντα Κένι, ο οποίος είπε την περασμένη Παρασκευή ότι η Ιρλανδία επιδιώκει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε αυτή να προσφέρει μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση, εκτός από τη βραχυπρόθεσμη που δίνεται μέσα από τις τακτικές δημοπρασίες της ΕΚΤ, για να αντιμετωπισθεί καλύτερα η κρίση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της χώρας.

«Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης είναι προφανώς κρίσιμης σημασίας, αλλά η μεσο-μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση θα είναι πολύ πιο σταθερή και προφανώς θα δώσει ένα μεγαλύτερο βαθμό αξιοπιστίας στις αγορές», δήλωσε ο κ. Κένι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times».

Δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της ΕΚΤ, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη δημιουργία μίας «διευκόλυνσης για τράπεζες υπό αναδιάρθρωση», το οποίο θα εξομαλύνει την τρέχουσα κατάσταση και θα δίνει χρόνο για την αναγκαία εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Η διευκόλυνση δεν θα έχει πιθανότατα συγκεκριμένο χρόνο λήξης και θα συνδέεται με αυστηρούς όρους, ενώ θα υπόκειται σε τακτή εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.