Διαμαρτυρία έξω από το συνεδριακό κέντρο όπου διεξάγεται η Διεθνής Επιτροπή για τη διατήρηση του τόνου του Ατλαντικού (ICCAT) στο Παρίσι πραγματοποιούν ακτιβιστές της Greenpeace, ζητώντας την προστασία του θαλάσσιου πλούτου.

Οι ακτιβιστές ανήρτησαν πανό στο οποίο αναγράφεται το σύνθημα «Ερυθρός τόνος: απομένουν 8 μέρες ζωής», ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη υπεραλίευση του απειλούμενου ερυθρού τόνου. Στο σημείο έχει συγκεντρωθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη που προσπαθεί να κατεβάσει το πανό.

Μετά από χρόνια υπεραλίευσης, παρανομιών, κακής διαχείρισης και πολιτικών αποτυχιών, ο ερυθρός τόνος απειλείται άμεσα με εξαφάνιση. Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ICCAT που έγιναν γνωστά αυτή την εβδομάδα, εκατοντάδες χιλιάδες αλιευμένοι ερυθροί τόνοι παραμένουν απούλητοι. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 10.200 τόνοι του ψαριού συντηρούνται στη ζωή παγιδευμένοι σε κλουβιά μονάδων πάχυνσης στη Μεσόγειο (κυρίως σε Κροατία, Μάλτα και Τουρκία). Η ποσότητα είναι σχεδόν ίδια με την επιτρεπόμενη ποσότητα αλίευσης ερυθρού τόνου για ολόκληρο το 2010. Το εύλογο ερώτημα είναι γατί να συνεχιστεί η αλιεία ενός απειλούμενου είδους, όταν δεν υπάρχει καν αγοραστικό ενδιαφέρον.

Από την πλευρά της, η Greenpeace ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον Υπουργό Αλιείας κ. Διαμαντίδη να ταχθεί υπέρ της προστασίας του ερυθρού τόνου κατά τη διάρκεια της συνάντησης της ICCAT και να εφαρμόσει αμέσως τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Αλιεία στη Μεσόγειο, καθορίζοντας προστατευόμενες περιοχές αλιείας στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να σεβαστεί το αίτημα για προστασία του θαλάσσιου πλούτου το οποίο έρχεται από τους ίδιους τους 40.000 έλληνες παράκτιους αλιείς.