Εικόνες που δημιουργούν τεράστιο ενδιαφέρον καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα σε όλη την Ελλάδα, από τον Θερμαϊκό Κόλπο μέχρι και τη Βόρεια Κρήτη. Η θάλασσα υποχώρησε μέχρι και 10 μέτρα, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα και πετρώδεις πλάκες.

Ανάλογες εικόνες -σε μικρότερη κλίμακα- καταγράφονται στα παράλια του νομού Λάρισας. Ο Γρηγόρης Καλαγιάς στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, δημοσίευσε πολλές φωτογραφίες, που αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα larissanet.gr, εξηγώντας -μεταξύ άλλων- χαρακτηριστικά ότι χθες, Δευτέρα 8 Μαρτίου, «μετά το πρωινό ανεβοκατέβασμα της θάλασσας των 12 εκατοστών βρισκόμαστε στα χθεσινά επίπεδα και φυσικά θέλουμε ακόμη 40 εκατοστά νερό για να πάμε στα κανονικά επίπεδα προ της 15ης Φεβρουαρίου. Δηλαδή να καλυφθούν όλες οι πέτρες που βλέπουμε.

Το πρωτοφανές σε διάρκεια αλλά και σε βάθος παλιρροϊκό φαινόμενο της άμπωτης είναι ένα φυσικό φαινόμενο και έχει σε πολλές περιπτώσεις συνδυαστεί με άλλα φυσικά φαινόμενα. Επειδή όμως γίνεται καθημερινή καταγραφή, μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι την ώρα που είχαμε την μεγίστη άμπωτη είχαμε και τον σεισμό στη Λάρισα».

Δείτε τις εικόνες: