Η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί μέχρι το 2500 ακόμη κι αν μπει άμεσα… φρένο στις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου»

Νορβηγική μελέτη που αμφισβητείται αναφέρει πως η ανθρωπότητα έχει χάσει... το τρένο


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
14:36
13/11/2020
Η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί μέχρι το 2500 ακόμη κι αν μπει άμεσα... φρένο στις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου»
5
loading

Ακόμη κι αν αύριο μηδενίζονταν όλες οι εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» που δημιουργεί η παρέμβαση του ανθρώπου, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα συνέχιζαν να αυξάνονται για αιώνες μετά, μέχρι και το 2500. Αυτό ακτιμά μια νέα επίμαχη νορβηγική μελέτη.

Το δυσοίωνο -αλλά αμφισβητούμενο- συμπέρασμα μιας νέας μελέτης μοντελοποίησης από Νορβηγούς επιστήμονες, αναφέρει πως η ανθρωπότητα έχασε... το τρένο προ καιρού, καθώς θα έπρεπε οι εκπομπές άνθρακα να είχαν πέσει στο μηδέν κάποια στιγμή ανάμεσα στο 1960 και στο 1970, για να αποτραπεί μια άνοδος διαρκείας της θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Άλλοι όμως επιστήμονες θεωρούν υπερβολικά απαισιόδοξη τη νορβηγική μελέτη και δεν συμφωνούν ότι η ανθρωπότητα πέρασε το «σημείο χωρίς επιστροφή».

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκαναν εκτιμήσεις και προβλέψεις για την περίοδο 1850-2500.

Το προγνωστικό μοντέλο τους προβλέπει ότι εάν οι εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» κορυφωθούν στη δεκαετία του 2030 και μηδενισθούν έως το 2100, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία μετά από τέσσερις αιώνες, το 2500, θα παραμένει τρεις βαθμούς Κελσίου υψηλότερη και η στάθμη της θάλασσας τρία μέτρα μεγαλύτερη σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 1850.

Εάν όλες οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα μηδενίζονταν φέτος, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 2500 οι θερμοκρασίες στη Γη θα συνέχιζαν να είναι σχεδόν τρεις βαθμούς πάνω από ό,τι το 1850, ενώ η στάθμη της θάλασσας περίπου 2,5 μέτρα υψηλότερη.

Η προβλεπόμενη συνέχιση ανόδου της θερμοκρασίας αποδίδεται κυρίως στη συνεχιζόμενη τήξη των αρκτικών πάγων και του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους στο Βορρά, το οποίο περιέχει τεράστιες ποσότητες έως σήμερα παγωμένου μεθανίου και διοξειδίου. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξάνονται τα επίπεδα άνθρακα στην ατμόσφαιρα, παρά τη μείωση ή και τον μηδενισμό των ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα.

Η τήξη της Αρκτικής και του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους (στη Σιβηρία και αλλού) θα μειώσει επίσης τη συνολική γήινη επιφάνεια πάγου που αντανακλά πίσω στο διάστημα την ηλιακή ακτινοβολία και θερμότητα, ενώ θα αυξήσει αντίστοιχα την έκταση του εκτεθειμένου σκουρόχρωμου θαλασσινού νερού που απορροφά θερμότητα, κάτι που επίσης θα συμβάλει για να διατηρηθεί ψηλά η θερμοκρασία του πλανήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή για θέματα κλιματικής αλλαγής Γιόργκεν Ράντερς της Νορβηγικής Σχολής Επιχειρήσεων στο Όσλο, κάλεσαν άλλους επιστήμονες να εξετάσουν τις εκτιμήσεις με βάση εναλλακτικά μοντέλα που θα επιβεβαιώνουν ή όχι τις εκτιμήσεις τους.

Ήδη όμως δέχονται επικρίσεις. Ο καθηγητής επιστήμης του κλίματος Ρίτσαρντ Μπετς του βρετανικού πανεπιστημίου του Έξετερ δήλωσε στηνIndependent ότι «έχοντας μιλήσει και με άλλους συναδέλφους, δεν θεωρούμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε αξιοπιστία σε αυτό το μοντέλο».

Ο καθηγητής Τζέιμς Ρένγουικ, επικεφαλής της σχολής επιστημών της Γης και περιβάλλοντος του νεοζηλανδικού Πανεπιστημίου της Βικτόρια, σχολίασε ότι «τα αποτελέσματα της νορβηγικής μελέτης είναι ενδιαφέροντα, αλλά στην πραγματικότητα έρχονται σε αντίθεση με την κατανόηση της επιστημονικής κοινότητας για το πώς αλλάζει το κλίμα.

Εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σταματούσαν άμεσα, «υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει μια πολύ μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, αλλά κανένα σημάδι για υπερθέρμανση στο μέλλον», δείχνουν οι τελευταίες προσομοιώσεις των κλιματικών μοντέλων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Giorgis

  Κατά 99% το κλίμα διαμορφώνεται από εξωγήινους παράγοντες. Όμως το 1% των γήινων παραγόντων είναι ικανό να κάνει το κλίμα αφιλόξενο για τον άνθρωπο και τα περισσότερα είδη. Δεν χρειάζεται να αλλάξει κατά -300 ή +300 βαθμούς η θερμοκρασία. Αρκούν +3 ή -3 βαθμοί για να μας κάνουν τη ζωή πολύ δύσκολη.

 2. avatar φοοφουτοσς………………………….

  Να δω μετα τι θα τρωνε οι νορβηγοι που το μονο που εξαγουν ειναι το πετρέλαιο...............

 3. avatar η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη

  συντελείται εδω και καποια εκατομμύρια χρονια, μετα τους παγετώνες, και χαρην σε αυτή βρισκόμαστε επανω στην γη.
  Δεν θα σταματήσει ακομα και αν με ενα μαγικο τρόπο εξαφανίζονταν αυρια απο την επιφανια της γης.
  Η διάρκεια παρουριασμας στον πλανήτη με βάσει το χρονο του σύμπαντος δεν ειναι παρα καποιες συμπαντικές ωρες, θα ερθει η μερα που με τιν ενα ή τον άλλο τροπο θα οουμε γειά στην γη.
  Για αυτο μην λοιπον μην ακούτε τα φούμαρα που σας παραρουν ολη μερα.
  Η γη δεν εχει κανένα πρόβλημα

  1. avatar Giorgis

   Ούτε η Αφροδίτη έχει κάποιο πρόβλημα.

 4. avatar Να το δω….

  ... κι ας πεθάνω!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει