Η επένδυση ενός κράτους στην καθαρή ενέργεια και τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες

Το σχέδιο για την απολιγνητοποίηση ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, ρίχνοντας βάρος στις ΑΠΕ


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
10:33
27/06/2020
Η επένδυση ενός κράτους στην καθαρή ενέργεια και τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες
5
loading

Το βάρος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε συνδυασμό με την απολιγνητοποίηση, ρίχνει η ελληνική κυβέρνηση. Σε σύσκεψη, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας αποφασίστηκε πως στις αρχές Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί το σχέδιο για ενέργεια με όσο λιγότερη χρήση λιγνίτη γίνεται.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, θα ετοιμάσουν το αναπτυξιακό σχέδιο που θα προβλέπει επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς:

 • της πράσινης ενέργειας
 • της έξυπνης γεωργίας
 • του βιώσιμου τουρισμού
 • της βιομηχανίας και βιοτεχνίας
 • της ψηφιακής οικονομίας και της εκπαίδευσης

«Η απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και το σχέδιο που εκπονείται είναι θεμέλιο για μία νέα ζωή σε αυτές τις δύο περιοχές, με ένα καινούργιο παραγωγικό μοντέλο, με πολλές δουλειές και μεγαλύτερες προοπτικές», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για ένα «πολυεπίπεδο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, με ειδικά φορολογικά κίνητρα και ουσιαστική αξιοποίηση των πόρων της Ε.Ε.».

Τα οφέλη στη χώρα και στις τοπικές κοινωνίες

Όλο και περισσότερα κράτη επενδύουν στην καθαρή ενέργεια. Στην Ελλάδα, τα οφέλη που μπορεί να φέρνει η ανάπτυξη αιολικών πάρκων στις τοπικές κοινωνίες και στη χώρα, είναι πολλαπλά.

Θέσεις εργασίας

Η υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων αιολικών σταθμών, συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης, δεδομένου ότι απαιτείται περίπου 1,5 εργαζόμενος ανά MW εγκατεστημένης ισχύος στη φάση της κατασκευής και 0,3 μόνιμος εργαζόμενος ανά MW εγκατεστημένης ισχύος στη φάση της λειτουργίας, στην πλειοψηφία τους ντόπιοι - μειώνοντας την ανεργία, ενώ οι τοπικές θέσεις που δημιουργούνται από αιολικά είναι 4 φορές περισσότερες από τις συνολικές θέσεις που δημιουργούνται από σταθμούς φυσικού αερίου .

Μειώσεις στους λογαριασμούς

Δεδομένων σχετικών διατάξεων που ήδη εφαρμόζονται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων επιφέρει δραματική μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι κάτοικοι στις περιοχές εγκατάστασης αυτών. Από το 3% των εισπράξεων από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα αιολικά πάρκα, ένα μέρος (1%) κατευθύνεται άμεσα προς τους κατοίκους, καλύπτοντας τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και ένα άλλο ποσοστό (περίπου 2%) καταβάλλεται στους Δήμους, ωφελώντας και πάλι την τοπική κοινωνία, με δράσεις που μπορεί να εφαρμόσει η τοπική αυτοδιοίκηση στην περιοχή ανάπτυξης των αιολικών πάρκων.

Σεβασμός στο περιβάλλον

Είναι δεδομένο και μη αμφισβητήσιμο ακόμη και από τους αντιδρώντες στην υλοποίηση των εν λόγω επενδύσεων ότι οι ΑΠΕ και ειδικότερα τα αιολικά πάρκα συμβάλλουν καθοριστικά μέσω της λειτουργίας τους στην ελαχιστοποίηση των εκπεμπόμενων αερίων ρύπων που επιβαρύνουν την υγεία των κατοίκων και υποβαθμίζουν τις τουριστικές περιοχές. Ο συνδυασμός παραγωγής Ηλεκτρισμού από αιολικά πάρκα, αντί για πετρελαϊκές μονάδες, εξαφανίζει στην πράξη τις εκπομπές SOx και ΝΟx ενώ μειώνει σε σημαντικό ποσοστό την εκπομπή CΟ2 ετησίως.

Μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλεια

Η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση κόστους του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά στις περιπτώσεις των μη διασυνδεδεμένων νησιών που σήμερα εξυπηρετούνται ενεργειακά κυρίως από κοστοβόρους και ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις αυτές η μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιφέρεται κοστολογείται σε εξοικονόμηση συνολικού ποσού της τάξεως των 700 εκατ. € τον χρόνο.

Τουρισμός και αύξησης της αξίας της γης

Παγκοσμίως, τα αιολικά πάρκα στηρίζουν δυναμικά και αποτελεσματικά την τουριστική ανάπτυξη και αποτελούν τουριστικά σημεία αναφοράς, ενισχύοντας και προβάλλοντας τη διεθνή εικόνα των περιοχών και αποτελώντας πόλο έλξης επιστημονικού τουρισμού. Η προσέλκυση, συνεπώς περιβαλλοντικού τουρισμού που θα έρχεται για να δει τη λειτουργία αυτών των αιολικών πάρκων, αποτελεί ένα όφελος το οποίο ειδικά στη χώρα μας θα πρέπει να αναδειχθεί. Παράλληλα, μελέτες που έχουν εκπονηθεί στις ΗΠΑ έχουν αναδείξει το φαινόμενο της αύξησης της αξίας της γης σε περιοχές που αναπτύσσονται αιολικά πάρκα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Αααααα

  Καλά θα αφήσουν οι οικολόγοι να μετατραπούν οι σκεπές από κόκκινες σε μαύρο;αυτοί θέλουν λιγνίτη και όχι ανεμογεννήτριες..παρόλα αυτά όσα και να εγκαταστήσουμε πρέπει να υπάρχουν εργοστάσια για να διατηρούν το σύστημα σε ισορροπία διότι ούτε οι ανεμογεννήτριες ούτε τα φωτοβολταϊκά δουλεύουν 24το24ωρο.

  1. avatar Giorgis

   Είναι παγκοσμίως αποδεδειγμένο ότι οι ΑΠΕ συνέβαλαν στη σταθεροποίηση του συστήματος κι όχι το αντίθετο.
   Νορβηγία και Κόστα Ρίκα παράγουν πάνω από το 99% του ρεύματος από ΑΠΕ, κυρίως υδροηλεκτρικά. Κι εμείς έχουμε αρκετά υδροηλεκτρικά (που κάποια θα μετατραπούν και σε αντλησιοταμιευτικά) που θα επαρκούν για την τροφοδότηση με ρεύμα όταν δεν επαρκούν οι υπόλοιπες ΑΠΕ της χώρας.
   Επικουρικά υπάρχουν και οι μπαταρίες δικτύου. Ακόμη και μικρής κλίμακας αποθήκευση ενέργειας σε υδρογόνο για πιο μακροχρόνια χρήση υπάρχει καθώς για εκτεταμένη καθημερινή χρήση δεν είναι αρκετά αποδοτική λύση. Το βιοαέριο είναι μια ακόμη λύση.
   Και στο τέλος, υπάρχουν και οι ΑΠΕ άλλων χωρών, γιατί ο ήλιος δεν σταματάει να λάμπει ποτέ ούτε ο αέρας να φυσάει. Απλώς κάποιες φορές συμβαίνει λίγο πιο πέρα. Γι αυτό υπάρχουν οι διεθνείς διασυνδέσεις.
   Και στο κοντινό μέλλον, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διασυνδεδεμένα στο δίκτυο, η διαθέσιμη αποθήκη ενέργειας θα είναι τεράστια.
   Αν υπονοείς πάντως ότι ένα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο προσφέρει σταθερότητα πέφτεις πάρα μα πάρα πολύ έξω. Είναι τόσο αργός ο χρόνος απόκρισης που το καθιστά άχρηστο σαν λύση εφεδρείας. Θα μείνει η χώρα μισή ώρα χωρίς ρεύμα μέχρι να εκκινήσει. Μόνο τα υδροηλεκτρικά-αντλησιοταμιευτικά και οι μπαταρίες αναλαμβάνουν δράση σε κλάσμα δευτερολέπτου. Επομένως, το μόνο που χρειάζεται είναι να εγκαταστήσεις ΑΠΕ που παράγουν την ετήσια ενέργεια που χρειάζεσαι ή και λίγο παραπάνω. Οι αποθήκες ενέργειας και οι διασυνδέσεις αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα

 2. avatar Giorgis

  Πρέπει να νομοθετηθεί να μπαίνουν υποχρεωτικά φωτοβολταϊκά στις σκεπές και τις ταράτσες σε όλες τις νέες κατασκευές όπως κάνουν πολλές χώρες εδώ και χρόνια. Και μάλιστα να χρηματοδοτούνται με άτοκα δάνεια. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα.

  1. avatar ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

   ΑΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑ ΤΟΤΕ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ;

   1. avatar Giorgis

    Η Καλιφόρνια υποχρεώνει όλους όσους χτίζουν από τον Ιανουάριο του 2020 να φτιάξουν ηλιακή στέγη και δίνει φοροαπαλλαγές. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πουλήσουν και θα εγκαταστήσουν τα φωτοβολταϊκά. Κερδίζουν όλοι.
    Δεν σου αρέσει αυτή η επιλογή? Ας τα εγκαταστήσουν με δικά τους λεφτά κι ας τα εκμεταλλεύονται οι πάροχοι λοιπόν που θα τους έρθει πολύ φθηνά το εγκατεστημένο κιλοβάτ αλλά να πληρώνουν ενοίκιο στον ιδιοκτήτη ή να του δίνουν κάποια ποσότητα δωρεάν ρεύμα. Επίσης γίνεται σε άλλες χώρες.
    Λύσεις υπάρχουν συμφέρουσες για όλους. Οι μόνοι που θα χάσουν είναι οι Άραβες και λοιποί πετρελαιάδες καθώς και οι λιγνίτες που έτσι κι αλλιώς πάνε για φούντο.
    Στο τέλος θα χάσει και το φυσικό αέριο που έτσι κι αλλιώς προοριζόταν για καύσιμο-γέφυρα (ως πιο καθαρό) μέχρι την πλήρη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων το 2050.
    Η τοπική κατανάλωση αυξάνει κατά πολύ την αποδοτικότητα του συστήματος γιατί γλιτώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας από απώλειες που θα υπήρχαν στις μεταφορές σε μεγάλη απόσταση.
    Έτσι κι αλλιώς δεν επαρκεί η ενέργεια αυτή ακόμη κι αν καλύψουμε όλες τις στέγες και ταράτσες για τις ανάγκες της χώρας. Ούτε καν τις οικιακές ανάγκες δεν θα κάλυπτε. Θα ήταν όμως ένα σεβαστό συμπλήρωμα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει