Οι οικολόγοι, οι λιγνίτες και οι ανεμογεννήτριες

Κάποιοι αντιδρούν για σχεδόν όλα τα αναπτυσσόμενα «πράσινα» έργα, δίχως όμως να δίνουν μια ουσιαστική απάντηση: Λιγνίτης και πετρέλαιο ή ΑΠΕ;


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
10:23
17/06/2020
Οι οικολόγοι, οι λιγνίτες και οι ανεμογεννήτριες
6
loading

Στην Ελλάδα έχουμε το ενδιαφέρον φαινόμενο να αντιδρούν σφοδρά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών φορείς και πολίτες που δηλώνουν (και πιστεύουν ότι είναι) οικολόγοι. Έτσι ξεκινάει το editorial από το πρόσφατο energy weekly review του energypress.gr.

Οι αντιδράσεις των αυτοπροσδιοριζόμενων οικολόγων αφορούν όλα σχεδόν τα αναπτυσσόμενα «πράσινα» έργα, σε όλη την Ελλάδα, και μάλιστα λειτουργεί συντονιστικός διατοπικός φορέας. Αυτό δείχνει ότι το «όχι» στις ανεμογεννήτριες δεν σχετίζεται με κάποια ακραία περίπτωση καταστροφής ή παρανομίας από την πλευρά κάποιου επενδυτή, αλλά με την απόλυτη πεποίθηση ότι όπου μπαίνει ανεμογεννήτρια καταστρέφεται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Για όσους πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια απάτη και συνεπώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ρεύματος, τα πράγματα είναι απλά και καθαρά. Ρωτήστε και τους Εβραίους που - ειδοποιημένοι - δεν πήγαν στη δουλειά τους στους δίδυμους πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Ή τον Έλβις Πρίσλεϊ που σκηνοθέτησε το θάνατό του αλλά ζει ακόμα.

Αλλά για τους υπόλοιπους; Και ειδικά τους οικολόγους; Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι το κεντρικό οικολογικό ζήτημα σε οικουμενικό επίπεδο είναι η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου και η συνακόλουθη κλιματική αλλαγή. Για να περιοριστεί το φαινόμενο, πέραν της μείωσης της ενεργειακής σπατάλης, απαιτείται η καθαρότερη παραγωγή ενέργειας, δηλαδή οι τεχνολογίες ΑΠΕ.

Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Αν κερδίζουν κάποιοι (βεβαίως κερδίζουν, αλλά ποια επιχειρηματική δραστηριότητα δεν έχει σκοπό το κέρδος;), αν υπάρχει αισθητική όχληση (στα θέματα αισθητικής ο καθένας έχει τη δική του κρίση), αν δημιουργούνται τοπικής εμβέλειας περιβαλλοντικά θέματα (και ποια ανθρώπινη παρέμβαση δεν δημιουργεί; Οι δρόμοι; Οι πόλεις; Ο τουρισμός; Η αγροτική παραγωγή;) ας αναφέρονται ως παράμετροι του θέματος, αλλά δεν μπορούν να αποτελούν απαντήσεις στο κεντρικό ερώτημα: Λιγνίτης και πετρέλαιο ή ΑΠΕ;

Μπορείτε να διαβάστε την εβδομαδιαία επισκόπηση της ενεργειακής επικαιρότητας από την ομάδα του energypress εδώ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

  Καί όλοι οι ......οικολόγοι έχουν το ίδιο χρώμα στην ....αριστερή τσέπη...Το ....πράσινο Δολλαρικί η και το ΠΟΛΎΧΡΩΜΟ ....Ευρωπουλακί....

 2. avatar Άγγελος Τ

  \"Πράσινη ανάπτυξη\"...
  Χαχαχα καλό...

 3. avatar vas elio

  Δηλαδή, απεφάνθη το ιερατείο ότι το CO2 είναι ρυπος και όλοι πρέπει να το αποδεχτούμε, λες και τρώμε σανό .?

 4. avatar Αααααα

  Από ψευτοαριστερους ψευτοοικολογους έχουμε χορτάσει.κανενας σοβαρός;και εντέλει αν δεν θέλουν κανένα πρόβλημα..θα πληρώνουν το κόστος που τους αναλογεί ,και όχι να πληρώνω εγώ τα αέρια και τα πετρέλαια για να έχει η κάθε Τήνος ρεύμα.αν πάει κάνα διευρω η κιλοβατώρα να δω για ποια οικολογία θα μιλάνε μετά.

 5. avatar vbisbi

  Μεγάλο ποσοστό των \"οικολόγων\" είναι για τα μπάζα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ,μιλάμε για σιχαμερές και εμετικές καταστάσεις ,ότι ηλιθιότητα και αν φανταστείς μπορείς να την ακούσεις από αυτά τα μπάζα ,αχ πατρίδα μου καημένη ποια κατάρα σε βαραινη........................

 6. avatar ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ... ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ - ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ - ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΚΙΤΡΙΝΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ... ΟΛΟΙ ΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΤΑ ΟΠΩΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ... ΤΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ???

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει