Τήνος, αποστολή – Newsbeast.gr

«Καλησπέρα, πόσο θα μου στοιχίσει για να με πάτε μέχρι το σημείο που θα στήνονταν οι ανεμογεννήτριες στο νησί σας;». Ο μεσήλικας οδηγός ταξί στην πιάτσα του γραφικού παλιού λιμανιού της Τήνου με απορία κατεβάζοντας τα γυαλιά ηλίου. «Ρε φίλε τι να σου πω, δεν έχω πάει ποτέ μέχρι εκεί πάνω. Δεν ξέρω καν εάν πηγαίνει το αμάξι. Είναι μακριά, πίσω από ‘κεινα τα βουναλάκια, κοντά σε μια κορυφή», μου λέει δείχνοντας με το χέρι.

Συμφωνούμε να πληρωθεί όσα γράψει το ταξίμετρο.

Ζει στο κυκλαδίτικο νησί από τότε που γεννήθηκε, βρίσκεται ως επαγγελματίας στο τιμόνι την τελευταία τριακονταετία, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα πήγαινε εκεί.

Ο δρόμος προς το οροπέδιο Πρασά, εκεί προγραμματιζόταν να τοποθετηθεί η πρώτη από τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή, στα πρώτα χιλιόμετρα είναι βατός οπότε μας δίνεται η ευκαιρία κουβεντιάζοντας με τον «ξεναγό» μας στη διαδρομή. Να μάθουμε πως αντιμετωπίζει ο κόσμος τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Η αίσθηση που είχαμε ξεκινώντας από τον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής ήταν πως στο νησί θα επικρατούσε αναβρασμός.

Εάν δεν αρκεστείς όμως μόνο σε αυτά που διαβάζεις στα social media αλλά βρεθείς στην Τήνο και μιλήσεις με τον κόσμο, θα αποκομίσεις μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Η τοπική κοινωνία στην πλειοψηφία της δε δείχνει να αντιδρά στις εξελίξεις. Τις τρεις ημέρες που μείναμε στο νησί μιλήσαμε με αρκετό κόσμο. Με τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών εκατέρωθεν του πολυσύχναστου ανηφορικού δρόμου που οδηγεί προς τον επιβλητικό ιερό ναό της Παναγίας της Τήνου, με επιχειρηματίες που διατηρούν καφετέριες και ταβέρνες στην παραλία της πόλης, με θαμώνες και με κατοίκους που έκαναν τη βόλτα τους. Παντού το κλίμα που εισπράξαμε ήταν πανομοιότυπο: Οι περισσότεροι αδιαφορούν.

Οι αντιδράσεις προέρχονται ως επί το πλείστον από τη δημοτική αρχή, τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένες οργανώσεις, οι οποίες όμως δεν προτείνουν και κάποια εναλλακτική λύση.

«Θέλουμε να κερδίσει και το νησί μας»

«Άκου να δεις. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να κερδίσει κάτι και το νησί μας απ’ αυτή την ιστορία και όχι μόνο οι επιχειρηματίες», μας λέει ο οδηγός ταξί λίγο πριν αφήσει την άσφαλτο και πιάσει τον χωματόδρομο. Για να φτάσεις μέχρι το σημείο που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες μοιάζει με μικρό άθλο. Θαρρείς πως πας να προσεγγίσεις το… πουθενά.

Οι λακκούβες όλο και βαθαίνουν τώρα, το αμάξι ανεβαίνει με προσοχή και μια απόσταση συνολικά 20 χιλιομέτρων τη διανύουμε σε 45 λεπτά. Κλείνουμε τα παράθυρα προκειμένου να μην μπει μέσα άλλη σκόνη. Η επόμενη ανηφόρα είναι απότομη, στενή και δύσβατη. Ο ταξιτζής φοβάται ότι θα σπάσει το αμάξι. «Δεν γίνεται να συνεχίσουμε. Θα σ’ αφήσω εδώ, δεν πρέπει να είναι μακριά». Κανονίζουμε να με περιμένει και συνεχίζω με τα πόδια.

Όντως σε περίπου πέντε λεπτά ήμουν εκεί. Μια μικρή πλατφόρμα, ένας σωρός από πέτρες, ένα παράπηγμα, μια κίτρινη παλιά μπουλντόζα και ένα αγροτικό όχημα που απορώ πως έφθασαν μέχρι εκεί πάνω, συνθέτουν το τοπίο.

Από ‘κει πάνω ούτε καν αμυδρά δεν φαίνεται η Χώρα της Τήνου. Ένα από τα επιχειρήματα όσων αντιδρούν είναι πως η ανεμογεννήτρια θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για την προσέλκυση τουριστών στο νησί. Από ‘κει ούτε καν την απόληξη της προπέλας δεν μπορεί κάποιος να δει στην πόλη.

Το 1% των εσόδων θα πηγαίνει στους κατοίκους του νησιού

Όσο για το έτερο επιχείρημα ότι οι κάτοικοι των περιοχών που τοποθετούνται ανεμογεννήτριες δεν έχουν όφελος, την απάντηση δίνει η ίδια η κείμενη νομοθεσία που ολοκληρώθηκε θεσμικά το 2014. Η σχετική Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε εκείνη τη χρονιά προβλέπει την επιβολή ειδικού τέλους 1% επί των εσόδων των επενδυτών από την πωλούμενη ηλεκτρική ενέργεια των αιολικών πάρκων, ως ανταποδοτικό όφελος στους κατοίκους των περιοχών που αυτά λειτουργούν.

Το ειδικό αυτό τέλος πιστώνεται ήδη απευθείας στους λογαριασμούς ρεύματος πλήθους οικιακών καταναλωτών ανά την επικράτεια. Για παράδειγμα, οι 181 οικιακές παροχές (νοικοκυριά δηλαδή) της Αισύμης στην περιοχή του Έβρου, μοιράστηκαν πάνω από 600.000 ευρώ (κάτι περισσότερο από 3.000 ευρώ ανά νοικοκυριό) για το χρονικό διάστημα 2010-2014, κάτι που φάνηκε στο λογαριασμό τους ως έκπτωση.

Διακοπές ηλεκτροδότησης το χειμώνα

Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής από τα Πράσα για την πόλη της Τήνου, συνεχίζουμε τον διάλογο με τον οδηγό ταξί. Μας μιλάει για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που υπάρχουν τον χειμώνα. «Κατά καιρούς έχουμε διακοπές ρεύματος, γιατί εδώ δεν υπάρχουν υποθαλάσσια καλώδια όπως συμβαίνει π.χ. στην Κρήτη. Εδώ έχουμε όπως βλέπεις τους κλασικούς ξύλινους στύλους της ΔΕΗ και μάλιστα σε κοντινή απόσταση τον έναν από τον άλλον. Επειδή όμως βρέχει πολύ από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μαζεύεται γύρω από την κολώνα χώμα το οποίο με την υγρασία και το νερό δημιουργούν λάσπη και έτσι βραχυκυκλώνουν. Οπότε τρέχουν οι αρμόδιοι να καθαρίσουν τους στύλους, τουλάχιστον αυτούς που βρίσκονται κοντά στις πόλεις και τα χωριά».

Καμία εναλλακτική πρόταση

Πανοραμική εικόνα από το σημείο, η Χώρα της Τήνου δεν φαίνεται ούτε καν αμυδρά

Η απορία που είχαμε εξαρχής είναι εάν όσοι αντιδρούν, από τον νεαρό δήμαρχο της Τήνου Γιάννη Σιώτο μέχρι τον τελευταίο κάτοικο που διαμαρτύρεται στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών, έχουν να αντιπροτείνουν κάποια εναλλακτική λύση πέραν της αιολικής ή της ηλιακής ενέργειας που να παράγει ηλεκτρισμό και ταυτόχρονα να μην προκαλεί βλάβη στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Η απάντηση απ’ όλους τους φορείς είναι αρνητική.

Όχι μονάχα στο όμορφο νησί των Κυκλάδων ή στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Καμία αντιπρόταση…