32
loading

Την ώρα που θεόρατοι ουρανοξύστες, φουτουριστικά μουσεία, ευφάνταστα ξενοδοχεία και μοναδικής αισθητικής κτίρια κλέβουν συνήθως τα φώτα της αρχιτεκτονικής δημοσιότητας, για το 2018 όλα τα φλας στράφηκαν σε κάτι ολότελα διαφορετικό.

Κάτι που ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονιά που πέρασε και ανανέωσε δραστικά τον σχεδιασμό και τη φιλοσοφία μιας κτιριακής ομάδας που έμοιαζε να έχει αφεθεί στην πεπατημένη δεκαετιών.

Κι όμως, ακόμα κι αυτά μπορούν να διαδραματίσουν σημαίνοντα αισθητικό ρόλο στην πόλη, συμβάλλοντας στην ξεχωριστή ταυτότητά της. Φτάνει να θέλουν να τολμήσουν και να καινοτομήσουν, αλλά και να ενταχθούν αρμονικά μέσα στον αστικό ιστό, εκεί που άλλοτε εξοβελίζονταν στις παρυφές των πόλεων και ακόμα πιο μακριά.

Κάτι που θα φέρνει αναγκαστικά στη Δανία, μια χώρα γνωστή για πολλά πράγματα, αλλά όχι και το σκι της. Η Δανία υποδέχτηκε λοιπόν φέτος ένα σωστό αρχιτεκτονικό στολίδι που δεν είναι πύργος, μουσείο, ξενοδοχείο ή εστιατόριο. Τι είναι; Ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας! Ή, σωστότερα, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Το οποίο φιλοξενεί στη στέγη του και τη μεγαλύτερη τεχνητή πίστα σκι της Δανίας, φέρνοντας το σπορ στην καρδιά της πρωτεύουσας, που όσο να πεις έχει κι αυτό τη σημασία του. Αν και δεν περιορίζεται εκεί κατά κανέναν τρόπο.

Γιατί αυτό που κάνει εξόχως μοναδική τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Amager Bakke είναι ο απίστευτος σχεδιασμός της, απόλυτα ταιριαστός για ένα «πράσινο» εργοστάσιο που με τεχνολογία αιχμής μετατρέπει τα απόβλητα σε καθαρή ενέργεια, συντελώντας στο όραμα της Κοπεγχάγης να γίνει η πρώτη πόλη του κόσμου με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα ως το 2025.

Κι αυτό είναι το πλέον γενναίο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας ταυτοχρόνως και ένα δεύτερο -και εξίσου σημαντικό- άλμα: την εγκατάλειψη των μονολιθικών βιομηχανικών αντιλήψεων και τη μετατροπή μιας δημόσιας κτιριακής δομής σε τουριστική ατραξιόν. Και, γιατί όχι, σύμβολο μιας πόλης…

Ένα εργοστάσιο τελείως διαφορετικό από τα άλλα

Αν δεν ήταν μονάδα παραγωγής ενέργειας, θα ήταν μια υπέροχη τεχνητή πίστα σκι 440 μέτρων σε μια σχετικά επίπεδη χώρα που το χιόνι που πέφτει δεν απολαμβάνεται από τους σκιέρ. Μια πίστα που σκαρφαλώνει σε ύψος 86 μέτρων, διαθέτει τέσσερα επίπεδα δυσκολίας (από αρχάριους μέχρι και δεινούς σκιέρ) και η πρόσβαση γίνεται με ανελκυστήρες μέσα από το εσωτερικό του κτιρίου που ευελπιστεί να φέρει σε επαφή τους Δανούς με το σκι. Οι οποίοι πετάγονται συνήθως στη Σουηδία για να κατεβαίνουν τις πλαγιές με τα παγοπέδιλα. Τώρα όμως δεν θα χρειάζεται, καθώς έχουν στην πρωτεύουσά τους μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές πίστες σκι του κόσμου!

Η πλαγιά ήταν μια ιδέα του γνωστού δανού αρχιτέκτονα με διεθνή παρουσία Bjarke Ingels και του δημιουργικού του γραφείου Bjarke Ingels Group (BIG), ο οποίος οραματίστηκε κι αυτά τα «κυκλάκια» του φουγάρου, τους δακτυλίους καπνού που συμβολίζουν τη μετατροπή των σκουπιδιών σε καθαρή ενέργεια. Ένα όραμα που αποκτά σάρκα και οστά με τη βοήθεια του Thomas Heatherwick, του ανθρώπου που έδωσε το κατιτίς παραπάνω στον σχεδιασμό των Ολυμπιακών του Λονδίνου το 2012.

Η τεχνολογία πίσω από τους δακτυλίους καπνού δεν έχει ωστόσο ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς όπως παρατηρεί ο Patrik Gustavsson, ο άνθρωπος που εξουσιοδοτήθηκε να φέρει το σκι στην Κοπεγχάγη: «Η BIG δουλεύει ακόμα τα δαχτυλίδια καπνού. Δεν είναι σαφές για την ώρα αν είναι τελικά μια εφαρμόσιμη λύση ή όχι, αλλά ελπίζουμε ειλικρινά να είναι».

Όλα αυτά δεν μπορούν βέβαια να κλέψουν τη μαγεία από την κατεξοχήν λειτουργία του εντυπωσιακού κτιρίου…

Τι κάνει το κέντρο παραγωγής ενέργειας

Απλά-απλά, καίει 400.000 τόνους σκουπιδιών και αποβλήτων ετησίως για να τροφοδοτεί περισσότερα από 62.500 σπίτια με ρεύμα και άλλα 160.000 με θέρμανση. Κάπου 500.000-700.000 κάτοικοι έχουν πλέον ηλεκτρικό και θέρμανση από το Amager Bakke, αλλά και τουλάχιστον 46.000 επιχειρήσεις, καθώς το εργοστάσιο είναι διπλάσια αποδοτικό από την προηγούμενη μονάδα.

Όσο για το αποτύπωμά του στο περιβάλλον, το ARC (όπως το λένε, από το Amager Resource Center) απελευθερώνει καθαρό νεράκι, 100 εκατ. λίτρα νερού τον χρόνο! Αλλά και 10.000 τόνους μετάλλων ετησίως, τους οποίους συλλέγει από τα σκουπίδια. Την ίδια ώρα που προσφέρει και άφθονη διασκέδαση φυσικά, μιας και η στέγη του είναι ένα σωστό βουνό με πραγματικά δέντρα.

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής είναι μια από τις καθαρότερες και αποδοτικότερες του κόσμου στον κλάδο της αποτέφρωσης αποβλήτων και σίγουρα η μόνη που έχει κάνει τον δικό της χαμό στα κοινωνικά μέσα. Δεν συναντάς και κάθε μέρα εργοστάσια ενέργειας με πίστες σκι, μονοπάτια πεζοπορίας και τοίχους αναρρίχησης στις σκεπές τους, ούτε και ντυμένα με ό,τι πιο προχωρημένο σχεδιαστικά έχει να επιδείξει η σύγχρονη αρχιτεκτονική! Αφήνοντας κατά μέρος το καφέ με τη μαγευτική θέα στην πόλη.

Και δεν είναι μόνο τα απόβλητα που μετατρέπει σε ενέργεια, αλλά και το νερό της βροχής, το ηλιακό φως, ακόμα και τις ροές του αέρα. Όλα αυτά είναι που το κάνουν «οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά επωφελές», κατά τον Ingels, αποτελώντας ένα εξαίσιο παράδειγμα αυτού που αποκαλεί «ηδονιστική βιωσιμότητα».

Όσο για τον σχεδιασμό του, είναι το απόγειο ίσως της δημιουργικής μεγαλοφυΐας του 43χρονου Ingels, αποδεικνύοντας στην πράξη πώς ένα προχωρημένο τεχνολογικά εργοστάσιο μπορεί να είναι και φιλικό στο περιβάλλον και καινοτόμο σχεδιαστικά. Ντυμένο με αλουμίνιο, θέτει νέα ορόσημα όχι μόνο στον περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο σχεδιασμό, αλλά και στην αποδοτικότητα σε επίπεδο ενέργειας και αποτυπώματος άνθρακα. Πρωτοποριακή τεχνολογία και αρχιτεκτονική ακολουθούν εδώ τις ίδιες καινοτόμες γραμμές, δημιουργώντας ένα κτίριο του μέλλοντος στο εδώ και τώρα.

Ένα χάδι για τα μάτια δηλαδή που απολαμβάνει ήδη καθολική συναίνεση στη Δανία. Το Amager Bakke το διαχειρίζεται η Amager Ressource Center (ARC), μια δημόσια εταιρία που ελέγχεται από πέντε δήμους της χώρας, αντικαθιστώντας την παλιά μονάδα παραγωγής ενέργειας που είχε φτιαχτεί πριν από 45 χρόνια.

«Είναι ένα πολυχρηστικό εργοστάσιο που επαινείται από όλο τον κόσμο, εξαιτίας της απήχησής του στο κοινό. Το εργοστάσιο παρέχει ενέργεια και διαχείριση αποβλήτων και είναι ήδη αρχιτεκτονικό ορόσημο και χώρος αναψυχής», λέει χαρακτηριστικά ο Ole Hedegaard Madsen, διευθυντής της Babcock & Wilcox Vølund που συνεργάστηκε στον εξοπλισμό της μονάδας.

Και είναι το γεγονός ότι δεν το έχτισαν κάπου μακριά από την πόλη, αλλά στην ίδια την καρδιά της Κοπεγχάγης, θέλοντάς το ένα έργο για όλους τους πολίτες. Αφού για τους πολίτες προορίζεται δηλαδή: «Είναι εγκατεστημένο κοντά στο αεροδρόμιο και μόλις 5 χιλιόμετρα από την Πλατεία Δημαρχείου της Κοπεγχάγης, οπότε δεν μιλάμε απλώς για μια βιομηχανική μονάδα, αλλά για έναν σταθμό της δανέζικης πρωτεύουσας», συνεχίζει ο Madsen.

Έτσι μεταμορφώνεις ένα υπεραποδοτικό και υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας σε έμβλημα μιας πόλης, υλοποιώντας το μεγαλόπνοο όραμα της ανθρωπότητας για πόλεις φιλικές στο περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

32
σχόλια
 1. avatar ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΤΟΚΟΣ

  ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ .. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΛΛΙΑ ΠΙΣΩ..

 2. avatar Vasilis Vorrias

  Μπορεί να είναι ένα πολύ ωραίο και λειτουργικό κτίριο άλλα πολύ θα ήθελα να μάθω αν παράγονται διοξίνες και φουράνια από αυτό το εργοστάσιο. Και πως γίνεται ο έλεγχος αυτών των τοξικών ρύπων; Είναι on line? Γίνονται μετρήσεις στην γύρω περιοχή? Γενικά η καύση σκουπιδιών δεν είναι και ότι καλύτερο για τη υγεία. Ούτε και η καλύτερη οικονομική λύση.
  Η λύσει θα έρθει μόνο με zero waste (https://zerowasteeurope.eu/)

 3. avatar Ναί …

  Εδώ έχουμε βουνά πού ανεξέλεγκτα πλέον φυτρώνουν ανεμογενήτριες , χώρις κανένα όφελος για της τοπικές κοινωνίες , πλήν της καραμέλας της πράσινης ενέργειας. Οσο για την καύση των σκουπιδιών , οι Δανοί δεν καίνε ότι νά ναι , οι ίδιοι οι πολίτες συμβάλουν σε αυτό με την ανακύκλωση να είναι συνείδηση και όχι επιλογή . Εμάς το μόνο που μας καίει είναι να μήν έχουμε σκουπίδια στην πόρτα μας , και στο τέλος τα βρίσκουμε στο πιάτο μας . Καλό Σ/Κ!

  1. avatar Giorgis

   Φίλε μου, αν έμενες δίπλα σε ένα λιγνιτικό εργοστάσιο είμαι σίγουρος ότι θα είχες εντελώς διαφορετική άποψη για τις ανεμογεννήτριες και για το πόσο μεγάλο όφελος είναι για τις τοπικές κοινωνίες με τα τεράστια ποσοστά θανάτων που έχουν από συγκεκριμένες ασθένειες. Το ότι δεν μιλάνε αυτές οι κοινωνίες, είναι αποτέλεσμα του φόβου της ανεργίας αν φύγουν οι λιγνιτικές μονάδες. Από μια άποψη ο φόβος είναι τεχνητός καθώς στις ΑΠΕ προσφέρονται δεκαπλάσιες θέσεις εργασίας από ότι στις "παραδοσιακές" μονάδες παραγωγής ενέργειας. Επομένως θα χαθούν συγκεκριμένες θέσεις και ειδικότητες που θα αναπληρωθούν από άλλες. Ίσως κάποιοι που θα χάσουν τη δουλειά τους να μην βρουν καινούργια στις ΑΠΕ. Θα βρουν πολλοί περισσότεροι όμως. Η Δανία έχει ίσως τις περισσότερες ανεμογεννήτριες στον κόσμο σε σχέση με τον πληθυσμό της, απλώς δεν έχει βουνά για τις βάλει και τις έβαλε στη θάλασσα κυρίως. Το να μπορείς να τις διασπείρεις σε όλον τον γεωγραφικό σου χώρο, είναι πλεονέκτημα κι όχι μειονέκτημα, καθώς έχεις μικρότερες απώλειες μεταφοράς ενέργειας και μικρότερο κόστος εγκατάστασης και συντήρησης. Εξάλλου δεν έχουμε τις κατάλληλες θάλασσες για τη σημερινή τεχνολογία στήριξης ανεμογεννητριών. Με τις νέες μεθόδους όμως θα μπορέσουμε να βάλουμε κι εμείς στη θάλασσα στο κοντινό μέλλον και θα αποκτήσουμε κι εμείς τα οφέλη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Μην ανησυχείς. Πρέπει εξάλλου να δεκαπλασιάσουμε τις ΑΠΕ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Μέχρι τότε οι σημερινές ανεμογεννήτριες θα έχουν αντικατασταθεί.

   1. avatar Mikel

    Πολύ ωραία η θεωρία περί καθαρής ενέργειας και άλλες βλακείες περί λιγνιτών...... Αυτά είναι τα αποτελέσματα της γερμανικής προπαγάνδας για τέτοιες ενέργειες και κουραφέξαλα. Οι λιγνίτες είναι που εφτιαξαν τον τόπο που ζεις Χώρα γιατί πριν ήσουν με τη γκαζόλαμπα και κοιμόσουν νωρίς το βράδυ με το μαγκάλι. Η ΔΕΗ είναι η Εταιρεία πάνω στην οποία βασίστηκε η δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας. Οι λιγνίτες είναι το εθνικό μας καύσιμο που τώρα το ξεπουλάνε στα κοράκια ένατι πινακίου φακής. Σε ρωτώ: Αν δεν αξίζουν γιατί μαζεύονται τα κοράκια να τους αγοράσουν; Σκέψου αυτό μόνο. Και σκέψου τους προδότες που θέλουν να τους πουλήσουν για ψίχουλα. Τι θα βγάλουν αυτοί; Οσον αφορά περί δήθεν πράσινης ενέργειας και πράσινα άλογα θα σου πω μόνο ότι οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται για τις ανεμογεννήτριες και τις άλλες ΑΠΕ έχουν τοξικά καρκινογόνα λάδια και άλλα χημικά π.χ. πολυχλωριωμένα διφαινύλια, που δεν στα λένε και τα οποία για να ανακυκλωθούν σωστά κοστίζουν περισσότερο απ' ότι η ενέργεια που παράγεται κατά τη χρήση τους. Η όλη αυτή διαδικασία είναι μία ακόμη επινόηση του γερμανικού κατεστημένου στην Ευρώπη (4ο Ράιχ). Σκέψου μόνο ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία εγκαταλείπουν το λιγνίτη. Αυτό δεν σου λέει τίποτα;

 4. avatar Ellraiser

  Το εργοστασιο με τα φιλτρα που φτανουν εως και 95.5 % περιορισμο των αεριων εχει την δυνατοτητα να περιοριση εως και 100.000 ετησιως το Co2 απο ενα συμβατικο εργοστασιο.
  Δεν θα αναφερθω το τι ξερναει το δικο μας στην Πτολεμαϊδα.
  Το φιλτραρισμα ειναι τοσο αξιολογο που επιτρεπει το εργοστασιο να βρισκεται κοντα στο μαγαλο αστικο κεντρο.
  Και καυση σκουπιδιων με αποδοση προϊοντων.
  Υποσημειωση μια σφοδρη εκρηξη υφαιστειου οπως η προσφατη του Κρακατοα μπορει να φταση και 100.000 τοννους Co2 ημερησιως !.
  Συνηθως τα ηρεμα ηφαιστεια ξερνανε 100.000 - 350,000 τονους ετησιως.

  Αναμενω βεβαια την προοδο στην συντηξη του πυρηνα (οχι στην σχαση) σχετικα με την παραγωγη ενεργειας η οποια ακομη βρισκετε σε σταδιο μελετης.
  Ευχαριστα θεματα για το 'σπιτι' μας, μια απιστευτη οαση στο απιστευτα εχθρικο περιβαλον του διαστηματος.

 5. avatar Αλεξανδροs

  To Tρενο τηs ευημεριαs και τηs προοδου περασε εδω και πολλεs δεκαετιεs απο την Ελλαδα.Καποιοι εθνοπατερεs και εθνοσωτηρεs ολων των πολιτικων αποχρωσεων(για να μην αδικουμε κανεναν) σκοπιμα η απο ανικανοτητα καταφεραν να μην μπουμε μεσα.Το μονο που κανουν τα τελευταια 70 χρονια ειναι να μαs χειραγωγουν και να μαs διαιρουν για να μπορουν να Βασιλευουν.Στην συγχρονη εποχη με τα ΜΜΕ που ελεγχει ο καθεναs απο αυτουs καθωs και με τουs διαδυκτιακουs παπαγαλουs τα πραγματα ειναι ακομα ποιο ευκολα.Φωs στην ακρη του τουνελ δεν υπαρχει,οποτε το συμπερασμα ειναι ο σωζον ευατον σωθητω.Προσωπικα επειδη πλησιαζω τα 70 δεν μου κανει ουτε κρυο-ουτε ζεστη...

 6. avatar ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΝ

  Το τυρακι ειναι το αρχιτεκτονικο σχεδιο ,η πιστα σκι ,τα δεντρα στην ταρατσα η ενεργεια κλπ Η ΦΑΚΑ ειναι οι Διοξινες τα φουρανια η τοξικη τεφρα τα επικυνδινα υγρα αποβλητα ΔΙΑΛΕΓΕΤΕ και ΠΕΡΝΕΤΕ

  1. avatar Δ. Κ.

   Μάλλον δεν διαβάσατε όλο το άρθρο.

 7. avatar Δημοκριτος

  Οι Σκανδιναβοι ειναι ανθρωποι με ευαισθησιες για το περιβαλλον και το δειχνουν σε ολους τους τομεις. Η Νορβηγια θα εχει στην κυκλοφορια μονο ηλεκτρικα αυτοκινητα μεχρι το 2025.Η Σουηδια ανακυκλωνει εκατομμυρια τονους σκουπιδιων τα οποια εισαγει και απο τις γυρω χωρες. Σε μερικα χρονια καταργει και αυτη τα ορυκτα καυσιμα. Ελλαδα που εισαι. Τα ακους;

 8. avatar Όλη την κυβέρνηση Τσίπρα

  πρέπει να στείλουμε εκει .. όχι για σκι αλλά για καύση .. Τα χειρότερα σκουπίδια της χώρας .. Και μετα να κάνουμε και εμεις εδώ τέτοια εργοστάσια .. από σκουπίδια πνιγήκαμε .. στα νησιά αλλά και στην στερεά Ελλάδα ..

 9. avatar Stateless

  Από τη στιγμή που υπάρχουν καύσεις (έστω και σκουπιδιών) υπάρχουν και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Φυσικά είναι καλύτερα του λιγνίτη.
  Κατά τα άλλα η φορολογία της Δανίας είναι 42% μετά τα πρώτα 6 χιλιάρικα ευρώ.
  Είναι μία από τις μεγαλύτερες φορολογίες του κόσμου. Φυσικά στα παρέχουν όλα, μέχρι και επίδομα κολικού σκύλου.
  Χα χα χα ! Ο τρόπος του λέγειν.
  ΥΓ Κορώνες έχουνε για νόμισμα που
  1Κ= 0.13Ε

  1. avatar Giorgis

   Κι άλλα προϊόντα καύσης υπάρχουν, πολύ χειρότερα. Εκπίζω να τα συγκρατούν με φίλτρα. Όσο για το CO2 είναι πολύ προτιμότερο από το μεθάνιο που τυχόν θα απλευθερωνόταν από τη σήψη βιολογικών απορριμάτων. Το μεθάνιο είναι 40 φορές δραστικότερο αέριο του θερμοκηπίου από το CO2.

   1. avatar Stateless

    Ναι έτσι είναι, δεν διαφωνώ.

 10. avatar GBH

  " Το Amager Bakke το διαχειρίζεται η Amager Ressource Center (ARC), μια δημόσια εταιρία που ελέγχεται από πέντε δήμους της χώρας".....κομουνιστοσυμμορίτες θα είναι οι Δανοί και έχουν δημόσιες εταιρείες..Να τους στείλουμε Κούλη και Τζήμερο να τους κάνουν ανθρώπους.

  1. avatar Σω

   GBH λες στη Δανία να έχουν κομματόσκυλα παντού στο δημόσιο,βολεμένους,αντιπαραγωγικούς με μόνο σκοπό την ψήφο; Η μήπως βλέπεις λάθρο να νομιμοποιούνται με σκοπό ψηφαλάκια όπως εδώ. Δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Το παρακράτος, είτε είναι της δεξιάς είτε της αριστεράς, είναι το ίδιο κακό και αντιπαραγωγικό σαν κατάσταση. Το πως φτάσαμε εδώ είναι μία άλλη ιστορία. Ούτε με Κούλη-Τζήμερο, αλλά ούτε με Συριζα φτάνει μία χώρα σε τέτοιο επίπεδο. Το σιγουρότερο όχι με απάτριδες ψευτοκομμουνιστες.

   1. avatar ΧρήστοςΜ

    Μόλις τους πεις ότι οι Δανοί ΔΥ περνάνε αξιολόγηση κάθε 3ετία και ότι δεν είναι μόνιμοι, αλλά με σύμβαση έργου, να δεις πώς το βάζουν στα πόδια. Μικτές οικονομίες λέγονται. Που να ακούσουν και τη διαφορά μισθού Δανού ΔΥ από τον μισθωτό του ΙΤ της Δανίας, εκεί να δεις πως ξαναγίνονται οι φανατικότεροι του λιγνίτη και ξεχνούν τέτοια σχέδια.

 11. avatar Sitof

  ΓΑΤΑΚΙΑ ΔΑΝΟΙ, ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΣΚΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΕΤΑΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΙΣΤΕΣ. ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ. ΑΣΕ ΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΜΕΣΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΓΥΦΤΟΒΟΥΛΓΑΡΟ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙ.

 12. avatar και στα δικά μας

  να δούμε και μεις κάτι τέτοιο στην χώρα μας

  αλλά οι ουρανοξύστες του Ελληνικού καμία σχέση δεν έχουν με αυτό
  είναι ακριβώς στον αντίποδα
  σε απαίδευτους ανθρώπους, που νομίζουν ότι είναι πολιτικά όντα και είναι απλά ξεκούρδιστα φερέφωνα, ταιριάζουν οι ουρανοξύστες και η τσιμεντούπολη, παίρνουν όμως και τους υπόλοιπους στο λαιμό τους

  1. avatar μπερδεψες

   την βούρτσα με την ... γομολάστιχα ! τους ουρανοξύστες τους ανέφερα ΣΑΝ παράδειγμα !!!!!
   ενστάσεις κάνουν η έχουν κάνει,με αστείες πολλές φορές αιτιάσεις !!! για να ΜΗΝ γίνουν δρόμοι- αποτεφρωτηρια νεκρων- μετεγκαταστασεις υπηρεσιών του δημοσίου και γενικώς για ότι δεν συμφέρει αυτούς που επωφελούνται με τον ένα η άλλο τρόπο!

 13. avatar edessa46

  Βλέποντας αυτό κάθεσαι και σκέπτεσε τί κάναμε η έχουμε εμείς ???
  Αεροδρόμιο Θεσ/νίκης η άλλα ????
  Σιδηρόδρομο (ΟΣΕ) ????
  Αξιοποίηση Ηλιακής η Αιολικής ενέργειας ?????
  ΝΑΙ
  αλλά εγκαίνια σε κυλιόμενες σκάλες δεν έχουν οι Δανοί

  1. avatar @edessa46

   οι Δανοί ΔΕΝ ψηφίζουν ΜΕ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ όπως εμείς !!!! ΟΥΤΕ "άγονται και φέρονται" από τον κάθε τυχάρπαστο ηγέτη;; ΠΩΣ θέλεις να γίνουν τέτοια έργα στην Ελλαδα, ΟΤΑΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ όσοι "θίγονται" η θέλουν ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΟΥΝ οφέλη????? ΣΚΕΨΟΥ ΠΟΣΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ εχουν γίνει η γίνονται, για διάφορα απλά θέματα ,που αλλού είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ και γιατί!

 14. avatar ΕΔΩ

  οι ΓΕΛΙΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ και κάνουν προσφυγές , να ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ στο παλιό αεροδρόμιο !!!!!!! γιατί θα επισκιάζουν "λένε" το μεγαλείο της Ακρόπολης και δεν θα φαίνεται !

 15. avatar criskalts

  Αυτοί δεν έχουν κορμοράνους;

  1. avatar παπατρεχας

   Ουτε Συριζα εχουν,Αυτους κυρίως!

  2. avatar Νιάου

   ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΣΤΙΦΑΔΟ ΟΙ ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΙ ΝΑ ΓΛΕΙΦΕΙΣ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΣΟΥ

 16. avatar atrwtos

  Εδώ εάν τολμούσαν να χτίσουν κάτι ανάλογο θα έβρισκαν μπροστά τους τα περιβαλλοντικά σωματεία.Θα υποστήριζαν ότι η παρουσία του εργοστασίου χαλάει την αρμονία του τοπίου.

 17. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Δεν αφήσατε το παιντι να μας κανει Δανία του νότου...

  1. avatar Γιατι

   δεν το εφτιαχναν τα δικα σας παλιοπαιδα? Αλλα προδοτης εισαι με ποιον θα τα βαλλεις?

 18. avatar Εμεις τους

  το έχουμε φτιάξει, είναι ιδιο με αυτό των Άνω Λιοσίων, οταν αυτοί έχουν πολιτισμό εμεις είμαστε ανεβασμένοι στα δέντρα χαχαααααα

 19. avatar tsip

  Άλλος πλανήτης εκεί.

 20. avatar Σιγά το πράγμα οι κουτοδανοί !!

  Εμείς εδώ έχουμε την DEI που δουλεύει με τον οικολογικό λιγνίτη (όπως το 1950 λέμε ) τροφοδοτεί τους πάντες (θέλουν δε θέλουν) ,τη χρυσοπληρώνουμε (για τους βολεμένους και τους συνδικαλιστές ρε γαμωτο ) και φυσικά με αποτύπωμα άνθρακα πολλά μηδενικά (πίσω απο το 1).Και πάλι τους σκίσαμε τους βαρβάρους!

Παρακαλούμε περιμένετε ...