Με ένα ασυνήθιστο θέαμα ήρθε αντιμέτωπος ένας ψαράς από τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών που αλίευσε έναν ταυροκαρχαρία.

Ένα από τα πέντε ζωντανά έμβρυα του καρχαρία είχε δυο κεφάλια.

Ο ψαράς παρέδωσε το έμβρυο στους επιστήμονες, οι οποίοι το μελέτησαν και δημοσίευσαν την έρευνά τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Fish Biology».

Σύμφωνα με τον Michael Wagner, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και επικεφαλής της μελέτης, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα, καθώς υπάρχουν μόνο έξι καταγεγραμμένα περιστατικά πολυκεφαλίας σε καρχαρίες, κανένα εκ των οποίων δεν αφορά σε ταυροκαρχαρία.

Τεχνικά, η δυσμορφία οφείλεται στην ατελή προσπάθεια του εμβρύου να χωριστεί σε δυο ανεξάρτητους οργανισμούς ή δίδυμα.

Πρόκειται για μια σπάνια μετάλλαξη που παρατηρείται σε διάφορα ζώα, ακόμα και στους ανθρώπους.

«Στο μέσο της διαδικασίας για τον σχηματισμό διδύμων, το έμβρυο σταματά να χωρίζεται», ανέφερε ο Δρ. Wagner.

Πιθανότατα ο δικέφαλος καρχαρίας δεν θα ζούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην άγρια φύση, καθώς οι θηρευτές πρέπει να κινούνται πολύ γρήγορα για να πιάσουν τη λεία τους, κάτι που είναι αδύνατο στα ζώα με πολυκεφαλία.

Στο εξωτερικό υπάρχουν εκτροφείς που πουλούν φίδια και χελώνες με δυο κεφάλια, ενώ έχει δημιουργηθεί μια μικρή αγορά ζώων που πάσχουν από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Τα λιγοστά ευρήματα δικέφαλων καρχαριών, που διασώθηκαν σε μουσεία, χρονολογούνται από το 1800 όταν η ζήτηση για παραμορφωμένα ζώα ήταν πολύ μεγάλη.

Πηγή: econews.gr