Επιστήμονες στη Βραζιλία που ασχολούνται με την άγρια ζωή βρίσκονται μπροστά σε ένα μυστήριο, μετά την ανακάλυψη μιας νεκρής μεγάπτερης φάλαινας στη ζούγκλα του Αμαζονίου, περίπου 15 μέτρα από τον ωκεανό.

Όπως αναφέρει το ABC, το κήτος, του οποίου την ηλικία οι βιολόγοι υπολογίζουν στους 12 μήνες, εντοπίστηκε στη νήσο Marajo κοντά στο δέλτα του Αμαζονίου την περασμένη Παρασκευή.

Από τη στιγμή που αναρτήθηκαν βίντεο στο Διαδίκτυο, μια ομάδα δέκα βιολόγων της ΜΚΟ Bicho D’ agua έσπευσε στο σημείο για να ανακαλύψουν πώς βρέθηκε εκεί η φάλαινα στη διάρκεια του χειμώνα, όταν πλημμυρίζουν τα ποτάμια. Η έκπληξή τους ήταν μεγάλη επειδή το θαλάσσιο θηλαστικό δεν φαινόταν να φέρει τραύματα ή πληγές.

«Ήταν ένα μικρό ενός έτους και οκτώ μέτρων μήκους» είπαν.

Φάλαινες απαντώνται συνήθως στο δέλτα του Αμαζονίου στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν το νερό του ωκεανού εισβάλλει στο ποτάμι. Οι ειδικοί έδωσαν μάχη με το χρόνο προκειμένου να προσεγγίσουν έγκαιρα το κουφάρι του κήτους -προτού προχωρήσει η αποσύνθεσή του- και να συλλέξουν δείγματα για ανάλυση. Θεωρούν ότι η φάλαινα έχασε τη μητέρα της στη διάρκεια της μετανάστευσης και τη μετέφεραν μεγάλα κύματα στο σημείο, όπου μπλέχτηκε στα μανγκρόβια έλη και τις πολλές διακλαδώσεις του Αμαζονίου.

«Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι πως κατέληξε εδώ, αλλά υποθέτουμε ότι το πλάσμα βρισκόταν κοντά στην ακτή και η παλίρροια, η οποία ήταν αρκετά σημαντική τις τελευταίες ημέρες, το πήρε και το έριξε στην ενδοχώρα», τόνισε ειδικός.