Συνήθως τα λευκά ζώα ή τα λευκά με μαύρες βούλες/στοιχεία και με γαλάζια μάτια ή με ένα μάτι γαλάζιο και το άλλο π.χ. καφέ, είναι κουφά. Γιατί παρατηρείται αυτό στα συγκεκριμένα χρώματα;

Δυστυχώς, το άσπρο χρώμα τριχώματος, παρότι δίνει μία αριστοκρατική εμφάνιση σε γάτες ή σκυλιά είναι μία ένδειξη προβλημάτων που μπορεί να έχει ένα ζώο από τη γέννηση του: να είναι κουφό και απ’ τα δύο αυτιά.

Η κωφότητα συνδέεται με το άσπρο χρώμα τριχώματος αλλά και το χρώμα του πίσω μέρους του ματιού και προκαλείται από τα κύτταρα παραγωγής χρώματος, γνωστά ως μελανοκύτταρα. Αν λείπουν τα γονίδια που παράγουν τα κύτταρα αυτά, έχουμε ως αποτέλεσμα το άσπρο τρίχωμα και τα γαλάζια μάτια.

Η ακοή από την άλλη αποκτάται από ένα στρώμα ειδικευμένων κυττάρων στο εσωτερικό του αυτιού. Τα κύτταρα της ακοής προέρχονται όμως από τα ίδια βλαστοκύτταρα με τα κύτταρα που παράγουν χρώμα. Επομένως, αν ένα ζώο δεν έχει χρώμα στο σώμα του και βγαίνει λευκό, είναι πολύ πιθανό να του λείπουν και τα κύτταρα ακοής και έτσι να βγαίνει κουφό.

Το πιο αποτελεσματικό τεστ διάγνωσης είναι το BAER test, όπου συνδέονται ηλεκτρόδια στο κεφάλι του σκύλου και μετράνε την ηλεκτρική δραστηριότητά του. Αν το ζώο ακούει κανονικά, εμφανίζονται σημάδια όταν υπάρξει ήχος
κοντά στο αυτί.
 
Η κωφότητα έχει προφανή επιρροή στη ζωή του ζώου, αφού κουφά σκυλιά ή γάτες δεν μπορούν να ακούσουν κινδύνους που πλησιάζουν (π.χ. αυτοκίνητο) και είναι πιο τρωτά σε τραυματισμούς. Τα κουφά ζώα θα πρέπει να προστατεύονται ουσιαστικά για όλη τους την ζωή. Είναι ασφαλέστερο να κρατάμε τα κουφά σκυλιά ή τις κουφές γάτες μόνο μέσα στο σπίτι αφού υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι γι αυτά, ακόμα και στον κήπο μας.

Όταν πάμε βόλτα ένα κουφό σκυλάκι, δεν θα πρέπει ποτέ να το αφήνουμε χωρίς λουρί αφού δεν ακούει για να το φωνάξουμε να έρθει πίσω.

Από την άλλη, τα κουφά ζώα έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τις άλλες τους αισθήσεις, περισσότερο από το φυσιολογικό. Έχουν άριστη όραση, γαυγίζουν κανονικά και μπορούν να εκπαιδευτούν με νοηματική και εντολές που δίνονται με τα χέρια (σήματα).

Πριν αποφασίσετε να υιοθετήσετε ή να αποκτήσετε ένα κατάλευκο ζώο λοιπόν ελέγξτε την ακοή του. Αν επιλέξετε να υιοθετήσετε ένα κουφό ζώο, μην φοβηθείτε τίποτα εκτός…από την υπερβολική αγάπη που θα λάβετε!

Πηγή: adespoto.gr