Δορυφορικό ραδιοκολάρο «φορούν» πλέον 3 αρκούδες στο νομό Καστοριάς που τέθηκαν υπό παρακολούθηση από την περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», στο πλαίσιο του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά.

Ο «Οδυσσέας», ο «Θωρ» και η «Χλόη», αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από κτηνίατρο, φόρεσαν ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων, τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους, στέλνοντας sms μέσω διαδικτύου, σχεδόν κάθε μία ώρα.

Ο 1,5 ετών «Οδυσσέας», είναι η μικρότερη σε ηλικία αρκούδα που ραδιοσημάνθηκε ποτέ από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά δραστήριος διανύοντας καθημερινά μεγάλες αποστάσεις.

Ο «Θωρ» πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι ραδιοσημάνθηκε σε συνθήκες νυχτερινής καταιγίδας, ενώ η μοναδική θηλυκή αρκούδα του δείγματος, η «Χλόη», αποτέλεσε και την πιο δύσκολη περίπτωση της επιχείρησης, αφού όταν την πλησίασε η ομάδα για να την αναισθητοποιήσει, διαπίστωσε πως πολύ κοντά της βρίσκονταν και μία μεγαλόσωμη αρσενική. Η παρουσία των ανθρώπων, δεν πτόησε τον αρσενικό αρκούδο, αφού το ένστικτο της αναπαραγωγής ήταν ισχυρό. Η ομάδα παρέμεινε όλη τη νύχτα σε απόσταση ασφαλείας για να επιστρέψει με το ξημέρωμα, οπότε και η «Χλόη» ραδιοσημάνθηκε επιτυχώς χωρίς την παρουσία του αρσενικού.

Τα δεδομένα από τη δορυφορική τηλεμετρία θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του κοινοτικού έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών», το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε συνεργασία με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και την Αναπτυξιακή Καστοριάς.