Οι ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να απομακρύνουν περισσότερους κατοίκους από τις πληγείσες περιοχές, την ώρα που νέες ρωγμές σχηματίζονται στο έδαφος από το ηφαίστειο Κιλαουέα της Χαβάης, πέντε ημέρες αφότου εξερράγη.

Περίπου 1.700 άνθρωποι έχουν ήδη διαταχθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αφού ποτάμια λάβας κατέκλυσαν τις συνοικίες και δηλητηριώδη αέρια εκλύονται από τις σχισμές στο έδαφος.

Η περιοχή εκκένωσης θα διευρυνθεί, καθώς νέες ρωγμές από το ηφαίστειο σχηματίζονται στο ανατολικό τμήμα της Χαβάης, προειδοποίησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Ταλμάντζε Μάγκνο σε μια συνάντηση με κοινοτικούς φορείς.

«Εάν η κατάσταση γίνει επικίνδυνη, πρέπει να φύγετε» ήταν η έκκληση που απηύθυνε.

«Εάν κατοικείτε στις γύρω κοινότητες… να είστε προετοιμασμένοι. Ανά πάσα στιγμή θα κληθείτε να απομακρυνθείτε από τα σπίτια σας».

Τουλάχιστον 12 ρωγμές έχουν σχηματιστεί μετά την πρώτη έκρηξη του Κιλαουέα, την περασμένη Πέμπτη, απ’ όπου εκλύονται σιντριβάνια και ποτάμια λάβας, επισημαίνουν αξιωματούχοι.

Η Χέιντε Όστιν αφηγήθηκε ότι εγκατέλειψε το σπίτι της, αφού παρατήρησε μικρές σχισμές στην άσφαλτο, στο δρομάκι έξω από την κατοικία της.

Όπως περιέγραψε η 77χρονη γυναίκα, η έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο σπίτι της «ακούστηκε σαν τον ήχο ενός τεράστιου φλόγιστρου».

«Τότε ακριβώς με έπιασε αμόκ» εξήγησε η ίδια.

Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου. Τουλάχιστον 35 κτίρια έχουν καταστραφεί, πολλά εκ των οποίων είναι κατοικίες, σύμφωνα με αξιωματούχους.