Ανησυχία για τα επίπεδα-ρεκόρ του διοξειδίου του άνθρακα

Τι ανησυχεί τους επιστήμονες


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
9:36
05/05/2018
Ανησυχία για τα επίπεδα-ρεκόρ του διοξειδίου του άνθρακα
11
loading

Για πρώτη φορά στη μετεωρολογική ιστορία, τον Απρίλιο η μηνιαία συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης ξεπέρασε τα 410 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), φτάνοντας τα 410,31 ppm, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Παρατηρητηρίου Μάουνα Λόα στη Χαβάη, που θεωρείται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, και μάλιστα για έναν ολόκληρο μήνα.

Όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το διοξείδιο είχε για πρώτη φορά περάσει τα 410 ppm το 2017, αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που το όριο των 410 ppm ξεπεράστηκε για ένα ολόκληρο μήνα, με βάση τον μέσο όρο των μετρήσεων του φετινού Απριλίου.

Η ανακοίνωση έγινε από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και, όπως ανέφερε ο γεωχημικός Ραλφ Κίλινγκ, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί περίπου κατά 30% σε σχέση με το 1958, όταν ήταν 315 ppm.

Παρόλο που τα επίπεδα του διοξειδίου εμφανίζουν αυξομειώσεις ετησίως, οι μέσες συγκεντρώσεις του στην ατμόσφαιρα συνεχίζουν να αυξάνουν σταθερά κάθε χρόνο, πράγμα που ανησυχεί τους επιστήμονες.

Το διοξείδιο στον αέρα είχε περάσει για πρώτη φορά τα 400 ppm το 2013. Πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση, όταν το διοξείδιο ήταν περίπου 280 ppm, τα επίπεδά του, παρά τις περιοδικές διακυμάνσεις τους, δεν είχαν υπερβεί ποτέ τα 300 ppm κατά τα τελευταία 800.000 χρόνια.

Το διοξείδιο του άνθρακα, που είναι άχρωμο, αόρατο και άοσμο, αποκαλείται «αέριο του θερμοκηπίου», επειδή παγιδεύει την ηλιακή ακτινοβολία και την κρατά στην ατμόσφαιρα. Παράγεται τόσο από φυσικές όσο και από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, κυρίως την καύση ορυκτών καυσίμων. Εκτός από το διοξείδιο, που ευθύνεται περίπου για τα δύο τρίτα της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, και άλλα αέρια όπως το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar audioware

  Αφου το CO2 ειναι πλέον χρηματιστηριακό προιόν, είναι λογικό να ασχολούνται με αυτό, είτε υπάρχει πραγματικός λόγος είτε όχι...

 2. avatar lastnow

  Ο ορισμός του fake news. Πλήρης άγνοια για το κύκλο του CO2 και πως πριν την άνοιξη οι τιμές βρίσκονται στο μέγιστο και στο τέλος του καλοκαιριού στο ελάχιστο.
  Βολεύει λοιπον οι μετρήσεις να γίνονται τώρα. Nice.

  1. avatar Αυστραλός

   Όρισε πρώτα πότε είναι καλοκαίρι και πότε άνοιξη.

 3. avatar Ναι μπορούν…

  Μάνο μπορούν να το μετρήσουν κοιτάζοντας τα αποτυπώματα και τις συγκεντρώσεις στα πετρώματα. Κάτι ανάλογο του πως μπορούν να χρονολογούν απολιθώματα εκατομμυρίων χρόνων.

 4. avatar Μάνος1963

  Το είχσν μετρήσει και πριν 800.000 χρόνια? Ας μάθουμε να μιλάμε για από τότε που έχουμε μετρήσεις, κι ας αφήσουμε τις υποθέσεις που ΔΕΝ είναι επιστήμη... ΔΕΝ ξέρουμε τις συνθήκες πριν 800.000 χρόνια..!

  1. avatar Ελενα1285

   κ.Μάνο, η επιστήμη έχει εξελιχθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, οι επιστήμονες μπορούν από τα πετρώματα που στοιβάζονται χιλιάδες αιώνες, από απολιθωμένους θύλακες αέρα, απολιθωμένα φυτά & ζώα, κοιτάσματα μετάλλων, αερίου, πετρελαίου κ.α. να υπολογίζουν τη σύσταση της ατμόσφαιρας εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Οπότε η απάντηση στο ερώτημά σας είναι πως όχι ΠΡΙΝ 800.000 χρόνια εννοείται δεν το μέτρησαν..αλλά το μέτρησαν πριν κάποια χρόνια βάσει των ευρημάτων και από τα χνάρια του οτιδήποτε τα άφησε, και ναι και ο αέρας αφήνει \"χνάρια\"! και ΕΙΝΑΙ επιστήμη, και μάλιστα σταυροδρόμι επιστημών όπως Βιολογια,Χημεία, Ορυκτολογία, Αρχαιολογία.

  2. avatar niο

   Μάλλον πρέπει να είσαι Ν.Δ.! Δεν εξηγείται αλλιώς!

  3. avatar Giorgis

   Δεν το είχαν μετρήσει πριν 800.000 χρόνια γιατί δεν υπήρχαν τα μέσα, αλλά μπορούν να μετράνε σήμερα με έμμεσους τρόπους το πόσο είχε πριν 800.000 χρόνια. Επιστήμη ΕΙΝΑΙ και αυτό.

  4. avatar takis

   Προφανώς το ξέρουν Μανο. Υπάρχουν έμμεσοι τρόποι να το υπολογίσουν . Δεν έχω σχέση με τον τομέα αλλα φαντάζομαι οτι μέσα από απολιθώματα ή από τα κατώτερα στρώματα του πάγου στην αρκτική ξέρω γω ή κάπως . Δεν υπάρχουν παντού συνομωσίες .

  5. avatar Δεν είναι “μάγοι”

   Μετράνε την περιεκτικότητα στα απολιθώματα.

  6. avatar Kokompinos

   Καλό θα ήταν να το ψάχνουμε λίγο πριν απλά γράψουμε το σχόλιο μας. Και όμως η επιστήμη έφτασε τόσο μακριά φίλε Μανος1963. Μπορούν να δουν παρελθόν, μέλλον ακόμα και τι έκανες περσι το καλοκαίρι

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει