«Τα πρόστιμα κακοποίησης ζώων μειώνονται στο μισό»

Για μεθόδους μαζικής εξόντωσης αδέσποτων κάνουν λόγο φιλοζωικές οργανώσεις


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
10:48
27/03/2018
«Τα πρόστιμα κακοποίησης ζώων μειώνονται στο μισό»
9
loading

Σωρεία παράλογων διατάξεων περιλαμβάνει, όπως υποστηρίζουν, οι φιλοζωικές οργανώσεις, το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τόσο για τα δεσποζόμενα ζώα όσο και για τα άδεσποτα.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία δεκάδες διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου αποτελούν «μαύρες σελίδες» που αντί να δίνουν λύση στο υπαρκτό πρόβλημα του περιορισμού των αδεσπότων, το επιτείνουν με νομοθετικές ρυθμίσεις που γυρίζουν χρόνια πίσω την αντιμετώπιση των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων και παραπέμπουν σε μεθόδους μαζικής εξόντωσης.

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, έχει επισημάνει ορισμένα μόνον από τα πιο κραυγαλέα, όπως αναφέρει, σημεία του νομοσχεδίου:

 • Απαγορεύει διά ρητών διατάξεων, τη φιλοζωική δράση των πολιτών και των σωματείων. Και συγκεκριμένα τη διάσωση, στείρωση, φιλοξενία αδέσποτων ζώων καθώς και κάθε προσπάθεια από πολίτες η σωματεία να δοθούν τα αδέσποτα για υιοθεσία.
 • Ουσιαστικά, έτσι, απαγορεύει τη δράση των φιλοζωικών σωματείων, καθώς περιορίζει μέχρι εξαφανίσεως τους σκοπούς που υπηρετούν.
 • Όποιος πολίτης η σωματείο παραβιάσει το νόμο και περιθάλπτει η φιλοξενεί η διασώζει και βρίσκει οικογένεια στα αδέσποτα, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο από 5.000 ως 15.000 ευρώ και με ποινή φυλάκισης ενός έτους. Θεωρείται παράνομος έμπορος.
 • Περιορίζει το ρόλο των φιλοζωικών σωματείων σε επικουρικό του (ανύπαρκτου) έργου των δήμων -και μόνον εφόσον οι Δήμοι το επιτρέπουν - θέτοντας παράλληλα ανέφικτες προδιαγραφές για μια συμμετοχή εν τελει παθητική.
 • Ο αποκλεισμός των φιλοζωικών από την ενεργό περίθαλψη έχει άμεσο αντίκτυπο και στα κακοποιημένα ζώα, που μέχρι τώρα παραδίνονταν σε φιλοζωικές οι οποίες τους προσέφεραν την απαραίτητη ανθρώπινη φροντίδα και στοργή για να συνέλθουν από την κακομεταχειριση. Τώρα θα παραδίδονται και αυτά στις (ανύπαρκτες) δομές των Δήμων.
 • Η σίτιση αδέσποτων σκύλων και γατών από τους πολίτες που χρόνια τα ταίζουν και τα φροντίζουν, θα επιτρέπεται πλέον μόνο στα σημεία που θα αποφασίζει ο Δήμος.
 • Εισάγονται τόσοι περιορισμοί στους χώρους όπου θα επιτρέπεται η επανένταξη αδέσποτων ζώων (πεντακόσια μέτρα περιμετρικά από αρχαιολογικούς χώρους, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, κλπ κλπ) που στην ουσία δεν θα είναι δυνατή στον αστικό ιστό, ενω ταυτόχρονα προβλέπεται η εγκατάστασή τους σε εκχερσωμένες και απομονωμένες περιοχές. Η διάταξη αυτή είχε εισαχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο προς ψήφιση και αποσύρθηκε μετά τη γενικευμένη κατακραυγή .
 • Καταργούνται δια νόμου όλα τα υπάρχοντα δίκτυα προώθησης για υιοθεσία αδέσποτων ζώων που λειτουργούν από φιλοζωϊκές οργανώσεις και εκείνα των απλών πολιτών.
 • Απαγορεύεται κάθε ανάρτηση αγγελίας από πολίτη η φιλοζωική οργάνωση η μέσο μαζικής ενημέρωσης, για υιοθεσία αδέσποτου χαρακτηρίζεται παράνομη πράξη και τιμωρείται.
 • Απαγορεύεται να υιοθετήσουν οι πολίτες ζώο από το δρόμο.
 • Όσοι φιλοξενούν ζώα αδέσποτα θα πρέπει να τα παραδώσουν στον Δήμο. Τα ζώα αυτά, όπως τονίζει η Σοφία Τζονίκη, Γενική Γραμματέα της Πανελλήνιας Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας, «τι θα γίνονται αφού οι Δήμοι δεν έχουν δομές; Απλώς Θα οδηγούνται σε ευθαναςία με συνοπτικές διαδικασίες, έχοντας βαπτιστεί “επιθετικά” ή “πάσχοντα από σοβαρή ασθένεια”, χωρίς έλεγχο ούτε δυνατότητα παρέμβασης φιλοζωικών όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, εφοσον η συμμετοχή τους στις πενταμελείς επιτροπές των Δήμων θα αποκλείεται από τις νεες προδιαγραφες που βάζει ο νόμος...»
 • Η δυνατότητα κάθε πολίτη να έχει ζώο θα εξαρτάται από τα τετραγωνικά του σπιτιού του. Για παράδειγμα για δύο ζώα απαιτείται, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, χώρος 60 τμ. Δηλαδή στα 60 τμ θα μπορείς να έχεις 2 μολωσσούς αλλα όχι 3 γάτες.
 • Επιβάλλεται πρόστιμο 3 χιλιάδων ευρώ στους κτηνίατρους που περιθάλπουν ζώο που δεν φέρει σήμανση ηλεκτρονική και δεν έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων. «Αυτό είναι καταρχήν αντίθετο με την ιατρική δεοντολογία» τονίζει η Ειρήνη Μολφέση, «ποιό νοσηρό μυαλό σκέφτηκε τέτοια ρύθμιση, που επιβάλλει στον γιατρό να μην προσφέρει βοήθεια σε άρρωστο ζώο;»
 • Επιβάλλεται υποχρεωτική στείρωση σε όλα τα ζώα συντροφιάς με εξαιρέσεις που ενισχύουν φαινόμενα ιδιωτικής εκτροφής.

Τα πρόστιμα της κακοποίησης μειώνονται στο μισό

 • Εκτροφή, αναπαραγωγή, πώληση ζώων συντροφιάς χωρίς άδεια. Από 3.000 ευρώ, κατεβαίνουν στα 1.500 ευρώ.
 • Χρησιμοποίηση ζώου σε οποιαδήποτε μάχη η κυνομαχία. Από 10.000 ευρώ , το πρόστιμο μειώνεται στις 5.000 ευρώ.
 • Κακοποίηση, βασανισμός, κακή και βάναυση μεταχείριση ζώου, ακρωτηριασμός και λοιπά. Μείωση από τα 30.000 ευρώ, στα 15.000 ευρώ.

Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

 • Κόστος έκδοσης διαβατηρίου για κάθε ζώο συντροφιάς, σκύλο η γάτα, πέραν της ηλεκτρονικής σημάνσεώς του, το οποίο πρέπει να αγοράσει ο ιδιοκτήτης, ανεξάρτητα αν το ζώο πρόκειται να ταξιδέψει. Το διαβατήριο θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας που δεν κοστίζει τώρα τίποτα και θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη για κάθε ζώο με 15 ευρώ.
 • Προβλέπεται τέλος στην αγορά προιόντων για κατοικίδια που θα επιβάλλεται για κάθε τεμάχιο κάθε προϊόντος
 • Ειδικό τέλος 100 ευρώ το χρόνο για όποιον δεν στειρώνει το ζώο του άσχετα αν ο ιδιοκτήτης του δεν το ζευγαρώνει..
 • Ειδικό τέλος εγγραφής στη βάση των Δήμων για κάθε ζώο συντροφιάς.
 • Υποχρεωτικές αιματολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο για τα ζώα συντροφιάς.
 • Για ιδιοκτήτες σκύλων υποχρεωτικές αιματολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο για λεισμανίαση ( το γνωστό καλαζάρ). Σκύλοι που έστω και μία φορά παρουσιάσουν θετικό τίτλο θα πρέπει να εξετάζονται υποχρεωτικά δύο φορές το χρόνο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Frau Irma Copy σε Πόπη

  Υπάρχουν πολλοί καλόψυχοι και ευαίσθητοι σε αυτή τη χώρα και θα πάρετε ένα δείγμα διαβάζοντας σχόλια σε αυτό το site, ......... που καθυβρίζουν όσους έχουν διαφορετική άποψη αντιμετώπισης του ζητήματος των αδέσποτων από αυτούς. Έχουν το αλάθητο, την απόλυτη γνώση τρέφουν κατ\' αποκλειστικότητα μοναδικά αισθήματα για τα ζώα, απόρροια της μοναδικής επικοινωνιακής ικανότητας τους με τα ζώα και δικαιολογημένα δεν ανέχονται διαφορετική άποψη από τη δική ......... Δημοκράτες ....... Πολιτισμικά ανώτεροι .....

 2. avatar ORUE

  Μετά το επεισόδιο με τους φαντάρους, ότι πρέπει! ου να μου χαθείτε !

 3. avatar Φρίντα

  Υπάρχουν πολλοί σ[...]όψυχοι σε αυτή τη χώρα και θα πάρετε ένα δείγμα διαβάζοντας σχόλια σε αυτό το site. Οπότε δεν μου κάνει εντύπωση που προσπαθούν να περάσουν έναν τέτοιο νόμο. Αναμενόμενο. Φασιστοειδή θα βρείτε και στον ΣΥΡΙΖΑ της \"Αριστεράς\".

 4. avatar ;;;;;;;;;

  Απαγορεύεται να περιθάλψεις ενα αδέσποτο και να το δώσεις σε μια οικογένεια γιατί θεωρείται παράνομο εμπόριο;Κατάλαβα καλά;;;;

 5. avatar Καίμενα ζωακια

  . Η απανθρωπιά θα ξεχειλίσει και το μένος τους θα το βγαζουν στα κακομοιρα τα ζωακια. Τι σας εκαναν και τα μισηται τοσο πολλή και θελεται να λεγεσται Ευρωπαίοι πολιτες.

 6. avatar Αnonymous

  Πρωτη φορά αριστερά.

 7. avatar ΑΧΡΙΣΤΕΡΟΙ…

  συννέχειας το αναγνωσμα!!!!!!!! Ηλιθιοι σε λιγο καιρο θα τσακιστειται και θα φυγεται

 8. avatar Μστ

  Πρωτάρχικός τους στόχος είναι να υποχρεώσουν τους ιδιοκτήτες να πληρώνουν ένα σωρό τέλη για τα κατοικίδια τους και να κάνουν υποχρεωτικά όλες τις εξετάσεις κάθε χρόνο, ώστε και πάλι να πληρώνουν...αλλά απώτερος τους σκοπός είναι να δηλώσεις το κατοικίδιο και έπειτα να φορολογηθείς βάση τεκμηρίων...όσο για τα άδεσποτα, τα θεωρούν κάτι σαν τους \"άστεγους\", που δε φέρνουν χρήμα στα ταμεία τους κράτους.!!!

 9. avatar μακης τριανταφ

  αυτο το πργμα που λενε να περασουν σημαινει εξοντωση ζωων ,και ανθρωπων που αγαπουν και φροντιζουν ζωα.δεν μπορει να ψηφισουν τετοιο νομο ανθρωποι.δεν μπορει να ψηφισουν τετοιο νομο ουτε ζωα.τετοιο νομο μπορει να ψηφισουν μονο τερατα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει