Με δεκάδες βουλευτικές τροπολογίες να έχουν γίνει δεκτές από τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος και την διαχείριση των αποβλήτων.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Με άρθρα του νομοσχεδίου διαφώνησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης, ενώ έντονη κριτική, κυρίως για την διάταξη που αφορά τον Φαληρικό Όρμο, άσκησε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε αύξηση των δόσεων από 36 σε 48 στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα ενώ απέσυρε την διάταξη για τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Ανάμεσα στις νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν είναι:

– Η τροπολογία 80 βουλευτών για την δημιουργία γηπέδου της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

– Η διάταξη που δίνει την δυνατότητα επιβεβαίωσης του ενδιαφέροντος από υποψηφίους παραγωγούς σε έργα ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με καταβολή εγγυητικής επιστολής εντός μήνα.

– Η τροπολογία για την αναγνώριση του ιδιοκτησιακού στη Μάνη, καθώς οι βουλευτές ζητούσαν το τεκμήριο της δημόσιας γης να μην ανήκει στο δημόσιο.

Ακόμα, ορίζεται ως ανώτατο θεμιτό μίσθωμα ποσοστό από 1,5% έως 12% επί της τιμής πωλήσεως του μεταλλεύματος και καθορίζεται η δυνατότητα επιβολής ειδικού τέλους σε ιδιωτικά μεταλλεία. Παράλληλα, δίνεται στους δήμους 20% από τα μισθώματα των δημόσιων μεταλλείων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποδέχθηκε επίσης τροπολογία για την εγκατάσταση βιομηχανιών σε ζώνες οικιστικού ελέγχου. ενώ συμφώνησε να μην κατατίθεται στις αγοραπωλησίες αδόμητων ακινήτων, τοπογραφικό διάγραμμα για αδόμητα αγροτεμάχια και κληροτεμάχια, τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως ή ορίων οικισμού και τα οποία προέρχονται από αναδασμό ή περιλαμβάνονται στο κτηματολόγιο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης:

– Η διευκόλυνση για την έκδοση οικοδομικών αδειών για τουριστικές εγκαταστάσεις μέσα σε οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους.

– Η μείωση της φορολόγησης σε διατηρητέα κτίρια καθώς και η μείωση του προστίμου αυθαιρέτων στο 20% για παλλινοστούντες και ομογενείς.