Μέτρα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη φύλαξη των υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς προτείνονται από την Ειδική Γραμματεία Δασών, με στόχο να σταματήσει το φαινόμενο της λαθροθηρίας στην προστατευόμενη περιοχή.

Ειδικότερα, με σχετικό έγγραφο προς την Αστυνομία, ζητείται να δοθούν οι οδηγίες στις περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες, ώστε να συνδράμουν στους ελέγχους και τις περιπολίες που γίνονται από τις δασικές υπηρεσίες. Στο ίδιο πλαίσιο καλούνται οι τοπικές δασικές αρχές να εκπονήσουν πρόγραμμα φύλαξης σε συνεργασία με τους επόπτες του φορέα διαχείρισης υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας των κυνηγετικών συλλόγων της περιοχής. Ακόμη ζητείται από τη διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων να ενημερώσει σχετικά με το κοινό πρόγραμμα φύλαξης που θα συνταχθεί από τις αρμόδιες τοπικές δασικές υπηρεσίες, με σκοπό την εντατικοποίηση των περιπολίων στην περιοχή.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται σε απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει στη Βουλή, οι βουλευτές της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός, οι οποίοι είχαν καταγγείλει κρούσματα λαθροθηρίας και λαθροϋλοτομίας, καθώς και περιστατικά βίας και τρομοκρατίας κατά εποπτών του Φορέα, αλλά και δασοφυλάκων του Δασονομείου Κάτω Αχαΐας.