«Καραϊβική» θυμίζει τις τελευταίες μέρες ο όρμος του Θερμαϊκού κόλπου καθώς τα νερά έχουν πάρει ένα καταπράσινο χρώμα που προκαλεί για… βουτιές!

«Η αλλαγή του χρώματος είναι αποτέλεσμα των οπτικών ιδιοτήτων του νερού σε συνδυασμό με την σύνθεση του φυτοπλαγκτού» αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα, η οποία εξέτασε σημερινό δείγμα από τον όρμο της Θεσσαλονίκης.

Όπως διευκρίνισε η κ. Μουστάκα, διαπιστώθηκε μεγαλύτερη ποικιλότητα ειδών στον όρμο, μικρότερη αφθονία φυτοπλαγκτού και άφθονο ζωοπλαγκτό, ενδεικτικά της καλύτερης λειτουργίας του τροφικού πλέγματος.

«Το αποτέλεσμα της αλλαγής της σύνθεσης και επικράτησης του φυτοπλαγκτού αποτελεί μέρος της οικολογικής διαδοχής και των μεταβολών των περιβαλλοντικών παραμέτρων, όμως δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, η σημερινή κατάσταση του φυτοπλαγκτού, όπως διαπιστώθηκε από τις μετρήσεις, αποτελεί θετικό σημάδι για το Θερμαϊκό, που δείχνει ότι το σύστημα μπορεί να «αυτοοργανώνεται» και να «αυτοκαθαρίζεται».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.