Η κρητική κουζίνα αδιαμφισβήτητα είναι μία από τις πιο γευστικές και διαδεδομένες κουζίνες στην πόλη. Στο κέντρο της Αθήνας, λοιπόν, θα βρείτε μεζεδοπωλεία, ταβερνάκια και πιο μοντέρνα εστιατόρια που σερβίρουν αυθεντικά κρητικά μεζεδάκια με σεβασμό στην παράδοση.

Η Κρήτη

Η Κρήτη

Το οινομαγειρείο στη στοά Βερανζέρου, στην Πλατεία Κάνιγγος, αποτελεί κοινό μυστικό για τους φανατικούς της κρητικής κουζίνας. Με 30 χρόνια λειτουργίας, το κρητικό ρακάδικο,  φημίζεται για την απλόχερη κρητική φιλοξενία του και αποδίδει την επιτυχημένη λειτουργία του στις εποχιακές πρώτες ύλες, τον σεβασμό στην ποιότητα και τις ισορροπημένες τιμές. Ενημερωμένη ποικιλία σε κρητικά μεζεδάκια και σπιτικά μαγειρεμένα πιάτα, κρεατικά και ψαρικά.

Όξο Νου

Οι λάτρεις της κρητικής κουζίνας έχουν αναδείξει το Όξο Νου στα Εξάρχεια (Εμμανουήλ Μπενάκη 63) σε στέκι, με τους νόστιμους μεζέδες του να γίνονται καθημερινά ανάρπαστοι. Οι πρώτες ύλες καταφθάνουν απευθείας από την αγαπημένη Κρήτη, ενώ οι παραδοσιακές γεύσεις του νησιού παρουσιάζονται με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο. Καλιτσούνια και χανιώτικο μπουρέκι, τσιγαριαστό και ντολμαδάκια στα όσα αξίζει να δοκιμάσετε.

Το Λαΐνι

Το Λαΐνι

Αυθεντικό κρητικό καφενεδάκι σε μια ήσυχη γωνιά του Κεραμεικού (Αρτεμισίου 40), που θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή. Το Λαΐνι (που σημαίνει μικρή πήλινη στάμνα) ανοίγει από νωρίς για να σας καλημερίσει με καφέ, ενώ αργότερα σερβίρει νόστιμα παραδοσιακά πιάτα με διαλεχτά καλούδια από την Κρήτη. Δοκιμάστε ντολμαδάκια, χοχλιούς, αυγά με στάκα και σφακιανόπιτα. Μέσα σε όλα θα λατρέψετε και το ρακόμελό τους.

Ραέτι

Ραέτι

Στην περιοχή των Αμπελοκήπων (Αμαλιάδος 18) το Ραέτι είναι μια ταβέρνα που ξεχωρίζει στις επιλογές του κοινού για τις παραδοσιακές συνταγές της ανωγειανής κουζίνας. Οφτό αρνί, αντικριστό στη σούβλα, σφακιανή μαραθόπιτα, απάκι με σιουφιχτά, χοχλιοί γιαχνί, λουκάνικο ξιδάτο Κρήτης, κόκορας με χυλοπίτες, σπιτικά ντολμαδάκια κάποια μόνο από τα πιάτα που αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ρακουμέλ

Ακόμη ένα στέκι που τιμά την κρητική κουζίνα επί της Εμμανουήλ Μπενάκη (νο 71), το Ρακουμέλ είναι ένα ρακοπωλείο- ρακάδικο με ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα και φιλικό περιβάλλον. Οι ιδιοκτήτες κατάγονται από την Ιεράπετρα και μαγειρεύουν καθημερινά σπιτικές νοστιμιές όπως, χοχλιούς μπομπουριστούς, σφακιανή πίτα με μέλι, γαμοπίλαφο κ.α. Συνδυάζονται τέλεια με ρακή από τη Σητεία και ρακόμελο με αρωματικά βότανα από την κρητική γη.

Το Καπλάνι

Το Καπλάνι

Λίγο πιο πάνω από το ξενοδοχείο Caravel το Καπλάνι (Ευφρονίου 47) σερβίρει γευστικές προτάσεις της κρητικής κουζίνας στην πιο μοντέρνα εκδοχή τους. Σε έναν προσεγμένο και σύγχρονο χώρο θα δοκιμάσετε αυθεντική κρητική στάκα (σκέτη, με αυγά ή πατάτες), συκωταριά αρνίσια με διάφορα χορταρικά και βότανα, γαμοπίλαφο με ζυγούρι, κόκορα κρασάτο με μεσαρίτικα μακαρόνια και τριμμένο ξηρό ανθότυρο και άλλες κρητικές νοστιμιές που βάζουν σε πειρασμό.