Όταν κάτι είναι καλό και ποιοτικό, όσο μυστικό κι αν θέλει να μείνει δεν θα τα καταφέρει. Όπως συμβαίνει και με τις μυστικές ταβέρνες που ακολουθούν παρακάτω, οι οποίες αποτελούν το κοινό μυστικό των καλοφαγάδων της Αττικής, που τις έχουν ήδη ανακαλύψει.

Αυθαίρετο

Αυθαίρετο

Όσοι δεν έχετε επισκεφτεί το Αυθαίρετο στο Μαρούσι (Πευκών 10), να το κάνετε άμεσα. Το μυστικό μεζεδοπωλείοταβερνάκι του Αμαρουσίου είναι σχεδόν κρυμμένο σε ένα αδιέξοδο και διαθέτει έναν υπέροχο εξωτερικό χώρο περιβαλλόμενο από πράσινο, που δημιουργεί την εντύπωση ότι έχετε έρθει βόλτα στην εξοχή. Στην αυλή με τα χαλικάκια τα τραπέζια γεμίζουν με τους εκλεκτούς και γευστικούς μεζέδες του, με πιο δημοφιλή όλων τα διάσημα γαρδουμπάκια του.

O Μόσχος

Ο Μόσχος

Λίγα βήματα από τις γραμμές του τρένου στο σταθμό Ταύρος, η ταβέρνα ο Μόσχος (Λ. Ειρήνης και Ελένης), φημίζεται σε όσους την γνωρίζουν για το ολόφρεσκο ψαράκι της και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα «τηγάνια» της Αθήνας. Γαύρος, σαρδελίτσα, μαριδάκι, καλαμάρι και όστρακα είναι μερικά από τα όσα φιγουράρουν στο κατάλογό του. Μικρά ψαράκια δηλαδή και θαλασσινά, συνοδευμένα με τις άπαιχτες τηγανιτές πατάτες και τις σαλάτες του καταλόγου.

Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς

Μπορεί να μην είναι τόσο «μυστικό» σε όσους μένουν ή εργάζονται γύρω από το Σύνταγμα, για όλους του άλλους όμως το Τριαντάφυλλο της νοστιμιάς είναι ένα κρυφό ταβερνείο που προκαλεί μόνο ευχάριστες εκπλήξεις όταν το ανακαλύψεις. Βρίσκεται μέσα σε στοά στην οδό Λέκκα (νο 22), και σου δίνει τη δυνατότητα να κάτσεις στα εξωτερικά -εντός της στοάς- τραπέζια, είτε στα εσωτερικού χώρου. Τί τρώμε εδώ; Ψαράκι και μεζέδες σκέτες γκουρμεδιές, ιδανικές για συνοδεία ούζου ή κρασιού.

Άργουρα

Μια casual ψαροταβέρνα στην Καλλιθέα (Αγησιλάου 49-51), όπου όλα είναι επιλεγμένα και μαγειρεμένα από τον κύριο Νίκο Μιχαήλ, ταυτόχρονα ιδιοκτήτη και σεφ. Το όνομα Άργουρα οφείλεται στην παραδοσιακή ονομασία του χωριού του στην Εύβοια (σήμερα Αργυρό), ενώ ο χώρος φέρει παραδοσιακές πινελιές με μεσογειακές αναφορές. Τα όστρακα εδώ έχουν την τιμητική τους, ενώ τα πιάτα με φρέσκο ψάρι συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κορυφαία της πόλης.

Αντωνία

Ταβέρνα Αντωνία

Μια τίμια ψαροταβέρνα με γενναίες και πολύ γευστικές μερίδες από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά για τους λάτρεις της ψαροφαγίας. Η μαγειρική τέχνη της κυρίας Αντωνίας συγκεντρώνει αμέτρητο κόσμο από διάφορα σημεία της Αττικής στο φιλικό περιβάλλον της ταβέρνας σε ένα τζιτζιφιώτικο στενό (Ισμήνης 36), όπου οι ψητές γαρίδες, οι σαρδέλες στα κάρβουνα και τα αχνιστά μύδια συγκαταλέγονται στα κορυφαία πιάτα. Η χαμογελαστή εξυπηρέτηση και η οικογενειακή ατμόσφαιρα στα συν.

Κανάρια

Σε μια παλιά μονοκατοικία στο Μοσχάτο, η ταβέρνα τα Κανάρια λειτουργεί από το 1950 και αποτελεί αξιόλογο προορισμό για τους απαιτητικούς λάτρεις της ψαροφαγίας, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν οι Στέλιος Καζαντζίδης και Πόλυ Πάνου. Σε ένα περιβάλλον που φέρνει στο νου εικόνες από τα παλιά, τα φρέσκα ψάρια (μικρά και μεγάλα) έχουν την τιμητική τους. Ιδιαίτερη μαεστρία στο τηγάνι και το ψήσιμο στα κάρβουνα.

Ο Τάκης

Μαγειρείο Ο Τάκης

Για να καταλάβετε ότι πρόκειται για μαγειρείο θα πρέπει να το γνωρίζετε, καθώς ο Τάκης στο Ψυχικό (Αδριανείου 35) βρίσκεται στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας και θυμίζει περισσότερο σπίτι. Κάτι που μεταφέρεται και στα πιάτα του, που παραπέμπουν σε εκείνα της μαμάς. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα μαγειρεία που λειτούργησαν στο Ψυχικό και εντοπίζεται στην περιοχή από το 1979. Η κουζίνα του φημίζεται για τις σούπες της -κοτόσουπα, κρεατόσουπα, λαχανικών- αλλά και για τα σπιτικά μαγειρευτά, όπως τα κοκκινιστά σουτζουκάκια με ρύζι.