Το κέντρο της Αθήνας αποτελεί πάντα μια καλή επιλογή για να βρεθείς με τους φίλους για απολαυστική μεζεδοκατάσταση. Ωστόσο, αν εσύ και η παρέα σου έχετε την διάθεση να διευρύνετε λίγο τα γεωγραφικά σας όρια, σε κοντινή απόσταση από αυτό, αλλά όχι μέσα στη βουή και την πολυκοσμία του, θα βρείτε μεζεδοπωλεία που σερβίρουν νοστιμιές πραγματικά αξέχαστες.

Αστέρ

Ένας μοντέρνος κρητικός καφενές σε μία από τις πιο γραφικές και νοσταλγικές γειτονιές της πόλης. Τα πιάτα του Αστέρ (Τρώων 48) στα Πετράλωνα ταξιδεύουν στην όμορφη Κρήτη μας, σερβιρισμένα σε μικρές ποσότητες, ώστε να γεμίσει το τραπέζι με όσο το δυνατόν περισσότερους μεζέδες. Διαθέτει τραπέζια στο πεζοδρόμιο και έναν καλτ εσωτερικό χώρο που θυμίζει πολύ το σπίτι της γαιγιάς.

Korova

Καφενείο που ισορροπεί μεταξύ παλιού και νέου, το Korova έχει όνομα εμπνευσμένο από το στέκι των πρωταγωνιστών της ταινίας του Κιούμπρικ «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι». Στέκι για την γειτονιά όπου συναντάται στον Κεραμεικό (Κεραμεικού 93-95), ξεχωρίζει στη συνείδηση του κοινού για τους εμπνευσμένους και πρωτότυπους μεζέδες του. Συνοδεύονται τέλεια με το τσίπουρο από την Καρδίτσα, με ή χωρίς γλυκάνισο. Ο χώρος του φέρνει στο νου εικόνες από γειτονιές της Αθήνας του ’50.

Άμα Λάχει

Τι να πρωτοπεί κανείς γι’ αυτό το μεζεοδοπωλείο επί της Καλλιδρομίου (Μεθώνης 66 & Καλλιδρομίου). Ο χώρος τέλειος, με την εξωτερική αυλή να κερδίζει σίγουρα τις εντυπώσεις. Κάτι που ισχύει, βέβαια, και για τα πιάτα του Άμα Λάχει, τα οποία ξεχωρίζουν για την μοντέρνα εκδοχή της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, με συνταγές εμπνευσμένες από διάφορα σημεία της χώρας. Το μενού ολοκληρώνεται με μια ψαγμένη λίστα από επιλεγμένες ελληνικές μπίρες και ούζα. Το υπέροχο νεοκλασικό που το φιλοξενεί -εδώ παλιά λειτουργούσε το δημοτικό σχολείο των Εξαρχείων- κερδίζει τα βλέμματα όλων.

Το Λαΐνι

Από τα πιο αυθεντικά κρητικά καφενεία- μεζεδοπωλεία στον Κεραμεικό (Αρτεμισίου 40). Απλός, λιτός και απέριττος ο χώρος, έτσι ακριβώς όπως πρέπει για ένα στέκι που δίνει έμφαση στην ποιότητα και τη γεύση. Το Λαΐνι ανοίγει από νωρίς το πρωί για τον πρώτο καφέ της ημέρας και συνεχίζει τη λειτουργία του για νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες, από επιλεγμένες πρώτες ύλες από την Κρήτη. Αβγά με στάκα, χοχλιοί, παραδοσιακά ντολμαδάκια και αυθεντική σφακιανόπιτα συστήνουν στις αυθεντικής γεύσεις της Κρήτης. Μην παραλείψετε να συνοδέψετε με το χειροποίητο ρακόμελο.

Πυρολίκι

Από τα στέκια στον Κεραμεικό που τα τελευταία χρόνια σημειώνει μια ανοδική πορεία. Το Πυρολίκι επί της κεντρικής Μεγάλου Αλεξάνδρου (νο 117) κρύβει μια αυλή έκπληξη στο πίσω μέρος του, την οποία σίγουρα η παρέα θα λατρέψει. Σερβίρει γευστικές προτάσεις από την ελληνική κουζίνα με ένα πιο σύγχρονο twist, με τα πιάτα του να έχουν μετατρέψει τους πελάτες τους σε πραγματικούς θαμώνες.

Το ουζερί του Λάκη

Το Ουζερί του Λάκη

Από τα πιο γνωστά ουζερί, σε κοντινή απόσταση από την καρδιά της πόλης. Σε έναν πεζόδρομο στην πλατεία Βικτωρίας (Ελπίδος 16), το ουζερί του Λάκη αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις της παρεΐστικης ατμόσφαιρας και των φρέσκων ψαριών και θα θαλασσινών. Τα καλούδια φτάνουν απευθείας από την Κύμη και συνδυάζονται ιδανικά με αυθεντική, κρητική ρακή.