Δύο γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας η μία πλάι στην άλλη, που τα όριά τους συχνά συγχέονται. Ωστόσο, τόσο ο Κεραμεικός, όσο και το Μεταξουργείο έχουν συνδυάσει το όνομά τους με τα μεζεδοπωλεία που συναντώνται και στις δύο περιοχές, αναδεικνύοντάς τες σε γαστρονομικό σποτ της πόλης.

Πυρολίκι

Από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου (νο 117), το Πυρολίκι αποτελεί, πια, σημείο αναφοράς για την περιοχή με τις γευστικές προτάσεις του να κερδίζουν τις εντυπώσεις όλων. Με βάση την ελληνική κουζίνα, τα πιάτα του ξεχωρίζουν για το μοντέρνο twist τους, αλλά και την γεύση που είναι αξεπέραστη. Διαθέτει και μια τέλεια αυλή, την οποία θα λατρέψετε.

Το Λαΐνι

Το Λαΐνι

Ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο που ταξιδεύει στην αγαπημένη Κρήτη. Επί της Αρτεμισίου (νο 40), σε μια ήσυχη γειτονιά σερβίρει πρωινό καφέ αλλά και μεζεδάκια με διαλεχτά καλούδια από το αγαπημένο νησί. Αυθεντική σφακιανόπιτα, αβγά με στάκα, χοχλιοί μπουμπουριστοί, σπιτικά ντολμαδάκια στα νόστιμα κρητικά πιάτα που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε και να συνοδεύσετε με κρητική ρακή ή ρακόμελο.

Μυκηνών Γωνία

Μυκηνών Γωνία

Το πρώτο μεζεδοπωλείο που λειτούργησε επί της Κεραμεικού (γωνία με Μυκηνών) και έκανε πιάτσα την περιοχή. Πρόκειται για παρεΐστικο στέκι με χαλαρή ατμόσφαιρα και λαχταριστούς μεζέδες που σίγουρα θα ξεχωρίσετε. Από τα πιάτα- συνώνυμα με το μεζεδοπωλείο Μυκηνών Γωνία τα μοσχαρίσια μπιφτέκια και η ψητή τηγανιά (κοτόπουλο ή χοιρινό).

Μεταξού

Μεταξού

Μία από τις πιο γνωστές παλιές ταβέρνες όχι μόνο στο Μεταξουργείο, όπου και συναντάται, αλλά και σε ολόκληρη την Αθήνα. Η Μεταξού (Πυθοδώρου 10) αποτελεί σημείο αναφοράς για την υπέροχη αυλή της, ενώ στην κουζίνα πρωταγωνιστής είναι οι σωστές μερίδες κρεατικών, οι νόστιμοι μεζέδες για να μοιραστείτε με την παρέα και τα σπιτικά μαγειρευτά που θυμίζουν εκείνα της μαμάς.

Κορόβα

Κόροβα

Μια πολύ οικονομική πρόταση στη γειτονιά του Κεραμεικού είναι και το Κορόβα (Κεραμεικού 93-95), με το όνομά του να αντλεί έμπνευση από το στέκι των πρωταγωνιστών της ταινίας του Κιούμπρικ «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι». Πρωτότυποι μεζέδες συνοδεύονται ιδανικά με τσίπουρο, σε έναν χώρο που ξεχωρίζει για το φιλικό του περιβάλλον και την χαλαρή ατμόσφαιρα.

Σεϋχέλλες

Από την πρώτη κιόλας στιγμή λειτουργίας του στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο έκανε τη διαφορά. Οι Σεϋχέλλες, αν και με εξωτικό όνομα, τιμούν την ελληνική κουζίνα και τα εγχώρια προϊόντα, με πρώτες ύλες αλλά και γεύσεις εμπνευσμένες από διάφορα σημεία της χώρας.

Τα Κανάρια

Τα Κανάρια

Στην Κεραμεικού και Πλαταιών γωνία το καφενείο- μεζεδοπωλείο σταθμός στην περιοχή του Μεταξουργείου, ξεχωρίζει για τη φιλική ατμόσφαιρα και το χαλαρό του περιβάλλον. Οικονομικοί μεζέδες που συνοδεύονται ιδανικά από ρακή και μπύρα, σε έναν χώρο με οικείο κλίμα που, καιρού επιτρέποντος, βγάζει και τραπεζάκια έξω.

Ο Τυπογράφος

Τυπογράφος

Το μεζεδοπωλείο φιλοξενείται στο πρώην τυπογραφείο της οικογένειας του ιδιοκτήτη, με έναν πολύ προσεγμένο χώρο με όμορφη διακόσμηση. Μπριζολάκια λαιμού, σαλάτα κινόα, χειροποίητες σεφταλιές με σος γιαουρτιού και αφράτο πιτάκι, ριζότο με τριλογία μανιταριών αρωματισμένο με μαύρη τρούφα, χειροποίητο σαγανάκι αλλά και πιάτα ημέρας βάζουν σε πειρασμό. Κάποια βράδια έχει και live με τζαζ ή λαϊκές μουσικές.