Ενώ η γαστρονομική σκηνή της πόλης εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες αφίξεις που δίνουν το παρών και κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο, οι θρυλικές ταβέρνες της πόλης γράφουν την δική τους ιστορία στο πέρασμα του χρόνου, αποδεικνύοντας ότι η διαχρονικότητα, εκτός από την έμφαση στην ποιότητα, θέλει ψυχή και μεράκι.

Καραβίτης

Ταβέρνα Καραβίτης

Σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της κρεατοφαγίας στο Παγκράτι, η θρυλική ταβέρνα του Καραβίτη λειτουργεί από τη δεκαετία του 1920 και έχει αποδείξει την διαχρονικότητά της, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Προσκόπων και αποτελεί δημοφιλή επιλογή τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, όσο και για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα. Η έμφαση δίνεται στο κρέας με πιάτα- σταρ του καταλόγου τα διάσημα ζουμερά του μπιφτέκια, γεμιστά με τυρί ή απλά, τα καλοψημένα παϊδάκια και την σπιτική στάμνα.

Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Συνώνυμη με την περιοχή της Πλάκας στον πεζόδρομο της Κυδαθηναίων (νο 41), η παραδοσιακή ταβέρνα Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου λειτουργεί από το 1865 και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο θρυλικές και ιστορικές όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε όλη την Αττική. Σημείο αναφοράς του μαγαζιού -όπως γίνεται αντιληπτό και από την ονομασία του- ο τηγανητός του μπακαλιάρος, ο οποίος σε καθημερινή βάση γίνεται πραγματικά ανάρπαστος. Το μενού, ωστόσο, είναι εμπλουτισμένο με φρέσκα ψάρια, ορεκτικά και δροσερές σαλάτες. Την ταβέρνα έχουν επισκεφτεί διάσημες προσωπικότητες της παλιάς Αθήνας όπως ο Χριστόπουλος, ο Πολέμης και ο Μωραϊτίνης.

Δίπορτο

Ταβέρνα Δίπορτο

Όποιος δεν έχει επισκεφτεί το Δίπορτο θα πρέπει να το συμπεριλάβει σίγουρα στα άμεσα σχέδιά του. Στη Βαρβάκειο Αγορά, στη συμβολή των οδών Θεάτρου και Σωκράτους, το Δίπορτο γράφει τη δική του ιστορία στο πέρασμα του χρόνου. Λίγα σκαλάκια οδηγούν σε αυτό το καλτ υπόγειο που θυμίζει πολύ σκηνικό από παλιά ελληνική ταινία. Η κουζίνα αυστηρά ανεπιτήδευτη και τα πιάτα του παρασκευασμένα όπως και εκείνα της γιαγιάς. Οσπριάδες, διάφορα μαγειρευτά και ψιλό ψαράκι στα όσα πρέπει να δοκιμάσετε.

Η Ήπειρος

Οινομαγειρείο η Ήπειρος

Αν ένα οινομαγειρείο θεωρείται καλτ αυτό σίγουρα είναι Η Ήπειρος μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Σημείο συνάντησης για τους ξενύχτηδες της πόλης, και όχι μόνο, είναι διάσημη για τις απίστευτες σούπες της. Στην κορυφή στέκεται ο παραδοσιακός πατσάς και η μαγειρίτσα, ενώ ακολουθούν η χορταστική κοτόπουπα και μοσχαρόσουπα. Η Ράνια με το απίστευτο χαμόγελό της αποτελεί την ψυχή του μαγαζιού, την οποία σίγουρα θα λατρέψετε και θα βάλετε στην καρδιά σας.