Οι λάτρεις του καλού, σπιτικού φαγητού σίγουρα θα γνωρίζετε ότι στο κέντρο της Αθήνας θα βρείτε κάποια από τα πιο διάσημα και ιστορικά μαγειρεία, για να δοκιμάσετε φαγητό όπως εκείνο της γιαγιάς. Πληθώρα επιλογών σε γευστικές προτάσεις που θυμίζουν το σπίτι μας, αλλά και μια ζεστή ατμόσφαιρα και θαλπωρή, στη συνταγή της επιτυχίας τους.

Η Ήπειρος

Θρυλικό ξενυχτάδικο και μία από τις πιο καλτ επιλογές φαγητού στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά, η Ράνια μαγειρεύει καθημερινά σπιτικά μαγειρεμένα φαγητά, σαν κι αυτά που θα έκανε στο σπίτι της. Πιάτα που μυρίζουν «μαμά» γεμίζουν τις βιτρίνες του οινομαγειρείου, με την έμφαση να δίνεται κυρίως στις σούπες. Ζεστές και χορταστικές αποτελούν πραγματικό βάλσαμο. Παραδοσιακός πατσάς και μαγειρίτσα, απολαυστική κρεατόσουπα και κοτόσουπα, στα όσα σίγουρα θα τραβήξουν το ενδιαφέρον σας. Από τα παραδοσιακά φαγητά, ωστόσο, που πρέπει να δοκιμάσετε τα χειροποίητα σουτζουκάκια.

Μαρτίνης

Μαρτίνης

Με μια ιστορία που μετρά περίπου 50 χρόνια το μαγειρείο του Μαρτίνη επί της Πατησίων (νο 289), συμβαδίζει σχεδόν με τη νεότερη ιστορία της πόλης. Μια υπέροχη αυλή πίσω από τον πολυσύχναστο δρόμο στην καρδιά της Αθήνας, σε κάνει να ξεχάσεις αμέσως ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Στο πλούσιο μενού του βρίσκει κανείς πληθώρα προτάσεων μαγειρευτών φαγητών, βασισμένων σε πατροπαράδοτες συνταγές. Αγκινάρες αλά πολίτα, μπριάμ, μοσχαράκι κοκκινιστό κ.α. βάζουν σε πειρασμό.

Οινομαγειρείο Παραδοσιακό (της Ευγενίας)

Παραδοσιακό

Από τα μυστικά γευστικά στέκια γύρω από το Σύνταγμα, το Παραδοσιακό (γνωστό και ως της Ευγενίας για τους θαμώνες του), συναντάται το τέρμα της Βουλής (νο 44Α) και φημίζεται για τα νόστιμα, σπιτικά μαγειρευτά του, αλλά και τα ολόσωστα τηγανισμένα μικρά ψαράκια.

Δίπορτο

Δίπορτο

Γευστικό σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του κέντρου (γωνία Θεάτρου και Σωκράτους), που μεταφέρει σίγουρα σε άλλη εποχή. Το μαγειρείο Δίπορτο έχει χαράξει τη δική του ιστορία στο πέρασμα του χρόνου, με σταθερές, ωστόσο, κάποια εμβληματικά πιάτα που γίνονται καθημερινά ανάρπαστα. Όσπρια, φρέσκο ψάρι, σούπες και παραδοσιακή χωριάτικη είναι αρκετά για να το επιλέξετε ξανά και ξανά.