Για ένα νοσταλγικό, και ταυτόχρονα γευστικό, ταξίδι στο χρόνο προτιμήστε κάποιο από τα ρετρό ταβερνάκια που ακολουθούν παρακάτω.

Διαχρονικές αξίες για τους λάτρεις της ανόθευτης, παραδοσιακής κουζίνας, αποτελούν προτάσεις- σταθερές επιλογές στο πέρασμα του χρόνου, οι οποίες προσφέρουν αυθεντικές στιγμές σε όσους τις επιλέξουν.

Κληματαριά

Λειτουργεί από το 1927 στην Πλατεία Θεάτρου σε ένα σκηνικό που μας μεταφέρει σε αυλή αθηναϊκής κατοικίας της δεκαετίας του ’60. Η Κληματαριά μπορεί να άλλαξε αρκετούς ιδιοκτήτες, ωστόσο η ονομασία της παρέμεινε η ίδια, δείχνοντας ότι η αρχική έμπνευση βασίστηκε σε γερά θεμέλια.

Παραδοσιακή κουζίνα και απλές γεύσεις θα σας κάνουν να την επιλέξετε για τις γευστικές εξόδους σας. Κρεατικά στη γάστρα, ποικιλία μαγειρευτών, υπέροχες πίτες στις βασικές επιλογές του καταλόγου. Live μουσικές βραδιές στα συν.

Δίπορτο

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στην πόλη που μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Το Δίπορτο, σημείο αναφοράς για τη γωνία Θεάτρου και Σωκράτους, όπου συναντάται στο κέντρο της πόλης, αποτελεί πραγματική εμπειρία για τον επισκέπτη του. Υπόγειο και με πρωταγωνιστές τα μεγάλα κρασοβάρελα που κοσμούν το χώρο, σερβίρει όσπρια, φρέσκο ψαράκι (ό,τι διαθέτει η αγορά), σούπες και αυθεντική χωριάτικη.

Το Ειδικόν

Η μοναδική αυθεντική μπακαλοταβέρνα που έχει απομείνει στον Πειραιά (Ψαρών 38) ακούει στο όνομα Το Ειδικόν και βρίσκεται πίσω από τα καπνεργοστάσια στο λιμάνι, στα σύνορα του Πειραιά με τα Ταμπούρια.

Αγαπημένο στέκι των Καζαντζίδη, Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για διάσημους και μη της πόλης, οι οποίοι δείχνουν λατρεία στην αυθεντική ελληνική γειτονιά και τις απλές σπιτικές γεύσεις.

Μετρώντας έναν αιώνα λειτουργίας διαθέτει λιγοστά τραπέζια και πιάτα, όπως αρμόζει άλλωστε σε μια αυθεντική μπακαλοταβέρνα. Δοκιμάστε φάβα, λουκάνικο, συκώτι, τηγανητά κεφτεδάκια και οπωσδήποτε τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι.

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Από τις πιο θρυλικές ταβέρνες όχι μόνο στον πεζόδρομο της Κυδαθηναίων (νο 41) στην Πλάκα, όπου εντοπίζεται, αλλά και όλης της Αθήνας. Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου λειτουργούν από το 1865 και σερβίρουν αδιάλειπτα στο πέρασμα του χρόνου τον περίφημο τηγανητό τους μπακαλιάρο. Λιγοστά σκαλάκια σας οδηγούν σε αυτήν την υπόγεια πλακιώτικη ταβέρνα όπου η αυθεντική ατμόσφαιρα της κλασικής μπακαλοταβέρνας κυριαρχεί στο χώρο.