Μία από τις ομορφότερες γειτονιές στο κέντρο της πόλης αποτελεί πάντα ιδανική επιλογή για μια έξοδο, οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Αυτήν την φορά επιλέγουμε την Πλάκα για νόστιμα μεζεδάκια σε παραδοσιακές ταβέρνες, παρεΐστικα μεζεδοπωλεία και παραδοσιακά καφενεία.

Αναφιώτικα

Τα Αναφιώτικα, κάτω ακριβώς από την ομώνυμη γραφική γειτονιά στην Πλάκα, σερβίρουν γευστικά μεζεδάκια στα φημισμένα σκαλάκια της Μνησικλέους, με θέα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Καθίστε σε κάποιο από τα τραπέζια στην ανοιχτή ταράτσα και απολαύστε, εκτός από τη θέα, αυθεντικές και άκρως παρεΐστικες στιγμές, σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες στην πόλη.

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Από τις πιο θρυλικές ταβέρνες όχι μόνο στον πεζόδρομο της Κυδαθηναίων (νο 41) στην Πλάκα, όπου εντοπίζεται, αλλά και όλης της Αθήνας. Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου λειτουργούν από το 1865 και σερβίρουν αδιάλειπτα στο πέρασμα του χρόνου τον περίφημο τηγανητό τους μπακαλιάρο. Λιγοστά σκαλάκια σας οδηγούν σε αυτήν την υπόγεια πλακιώτικη ταβέρνα όπου η αυθεντική ατμόσφαιρα της κλασικής μπακαλοταβέρνας κυριαρχεί στο χώρο.

Γλυκύς

Βρίσκεται πίσω από την Πλατεία Κυδαθηναίων (Αγγέλου Γέροντα 2) και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της Πλάκας. Ζεστή ατμόσφαιρα και ανεπιτήδευτο περιβάλλον, σε ένα στέκι που ταξιδεύει στο χρόνο.

Παραδοσιακός ελληνικός για τους μερακλήδες που δεν μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους με άλλο τρόπο. Νόστιμοι μεζέδες και ουζάκι όσο περνάει η ώρα. Το καλοκαίρι βγάζει τραπέζια στη γραφική πλατειούλα κάτω από τη μουριά και την κληματαριά.

Διόσκουροι

Αν ένα μεζεδοπωλείο έχει συνδέσει το όνομά του με την Πλάκα (Διοσκούρων 13) αυτό δεν είναι άλλο από τους θρυλικούς Διόσκουρους. Το παραδοσιακό καφενείο- μεζεδοπωλείο ενδείκνυται για απολαυστική μεζεδοκατάσταση συνοδεία ούζου ή τσίπουρου. Ποικιλίες κρεατικών και ψαρικών, αλλά και πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας γίνονται καθημερινά ανάρπαστα.

Η παλιά ταβέρνα του Ψαρρά

Στεγασμένη σε δύο παλιά αρχοντικά ακριβώς κάτω από το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, η Παλιά ταβέρνα του Ψαρρά (Ερεχθέως 16 & Ερωτοκρίτου) είναι μία από τις πιο ιστορικές ταβέρνες της περιοχής καθώς πρωτολειτούργησε στο 1898.

Τόσο στα τραπέζια στον εσωτερικό ατμοσφαιρικό χώρο, όσο και σε αυτά στα σκαλάκια και τη μικρή εξωτερική αυλή σερβίρει μια ενδιαφέρουσα γκάμα σε ψάρια (σχάρας ή στο τηγάνι), καθώς και προτάσεις της ελληνικής κουζίνας.