Με τον καιρό να μας δείχνει, επιτέλους, το ανοιξιάτικο πρόσωπό του αναζητήσαμε εκείνες τις ταβέρνες στην πόλη που όχι μόνο διακρίνονται για τις σπιτικές νοστιμιές και την ωραία ατμόσφαιρά τους, αλλά ξεχωρίζουν αυτήν την περίοδο και για τις υπέροχες αυλές τους.

Οικείες και γνώριμες γεύσεις σε τραπεζάκια έξω σε χώρους υπέροχους και φιλικούς που ενδείκνυνται για έξοδο τόσο με την παρέα, όσο και με την οικογένεια.

Μπεμπέκα

Στεγασμένη σε ένα υπέροχο νεοκλασικό στο Χαλάνδρι, η Μπεμπέκα (Διονύσου 16) αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς νεοταβέρνες της πόλης. Με οικογενειακή διάθεση και ένα περιβάλλον που βγάζει την οικειότητα σπιτιού –το ίδιο ισχύει και για την υπέροχη αυλή της–σερβίρει νόστιμα πιάτα από την ελληνική κουζίνα. Μπιφτέκια, παϊδάκια, μπριζολάκια, κοτόπουλο, κάποια μαγειρευτά και λαχταριστοί μεζέδες συνθέτουν τον κατάλογό της.

Ροζαλία

Συνώνυμη με τον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (νο 54) στα Εξάρχεια, η Ροζαλία αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις του κέντρου από το 1978. Η παραδοσιακή ταβέρνα με την φημισμένη της αυλή (με ανοιγοκλειόμενη οροφή αναλόγως τον καιρό), φέρνει τα ορεκτικά σε δίσκο για να διαλέξετε εκείνα της αρεσκείας σας. Μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά και μαγειρευτά.

Σαλματάνης

Από τα πιο ιστορικά εστιατόρια- μεζεδοπωλεία, όχι μόνο της Κηφισιάς (Συγγρού 12), αλλά ολόκληρης της Αττικής, καθώς έχει κλείσει ήδη έναν αιώνα λειτουργίας. Ατμόσφαιρα θαλπωρής, φιλικό περιβάλλον, νόστιμα μαγειρευτά και ζουμερά κρεατικά της χώρας. Το χειμώνα σερβίρει τις γευστικές προτάσεις του δίπλα στο τζάκι, ενώ το καλοκαίρια στρώνει τραπέζια στην όμορφη αυλή του.

Ο Τάκης

Αν δεν γνωρίζετε το συγκεκριμένο μαγειρείο στο Νέο Ψυχικό (Αδριανείου 35), τότε το μάτι σας σίγουρα δεν θα το πάρει, καθώς η εξωτερική του όψη μοιάζει πολύ με σπίτι. Από τα πρώτα μαγειρεία που λειτούργησαν στην περιοχή, από το 1979, φημίζεται για τις εξαιρετικές σούπες που θυμίζουν εκείνες της μαμάς –κρεατόσουπα, κοτόσουπα και λαχανικών– τα σπιτικά μαγειρευτά αλλά και τις οικονομικές τιμές του. Όταν ο καιρός ανοίγει στρώνει τραπέζια στη μικρή αυλή του.

Κούβελος

Από τις πιο ιστορικές ταβέρνες στο Κουκάκι (Γεν. Κολοκοτρώνη 66), καθώς λειτουργεί από το 1908, ο Κούβελος συγκαταλέγεται σε εκείνες τις γευστικές στάσεις που πρέπει να πραγματοποιήσετε στην περιοχή. Πανέμορφο και ευχάριστο το περιβάλλον –θυμίζει γειτονιά της παλιάς καλής Αθήνας τόσο στον εσωτερικό χώρο όσο και στην αυλή με το χαλίκι και τα δεντράκια– με οικογενειακή ατμόσφαιρα, στο οποίο θα δοκιμάσετε νόστιμες προτάσεις της ελληνικής κουζίνας.