Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, διοργανώνει εορταστικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους που περιλαμβάνουν κατασκευές, πειράματα και ατμοσφαιρικές αφηγήσεις στο κλίμα των γιορτών.

Οι δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται καθημερινά από 26 έως 30 Δεκεμβρίου, καθώς επίσης από τις 2 έως τις 8 Ιανουαρίου.

Τις ημερομηνίες αυτές, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας λειτουργεί από τις 11:00 έως τις 20:00. Με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και το εορταστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει:

– Ώρα 13.30 έως 14:10: Πειράματα (προτείνεται για παιδιά άνω των εννέα ετών και ενήλικες). Η ομάδα πειραμάτων της Έκθεσης σάς ταξιδεύει στους 196 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν, στον παγωμένο και μυστηριώδη κόσμο του υγρού αζώτου, για να δείτε τι παθαίνουν διάφορα υλικά όταν έρχονται σε επαφή μαζί του, αλλά και πώς μπορούμε να φτιάξουμε ιπτάμενους δακτυλίους από άζωτο. Ακόμη, χριστουγεννιάτικα δέντρα και άλλα εορταστικά φυτά μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

– Ώρα 15:00 έως 16:00: Εργαστήρι Μαγνητικών Καρτών (προτείνεται για παιδιά από έξι ετών και πάνω). Στη δραστηριότητα αυτή οι μικροί επισκέπτες, με τη βοήθεια μουσειοπαιδαγωγού, μπορούν να κατασκευάσουν πρωτότυπες εορταστικές κάρτες χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες του μαγνητισμού, αλλά και χάρτινα στολίδια για το δωμάτιό τους.

– Ώρα 16:00 έως 17:00: Εργαστήρι Εορταστικών Κατασκευών (προτείνεται για παιδιά άνω των εννέα ετών και ενήλικες). Μικροί και μεγάλοι θα φτιάξουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο επιτραπέζιο διακοσμητικό, που θα περιλαμβάνει τρισδιάστατο έλατο και χειροκίνητο μηχανισμό που θα ρίχνει τεχνητό «χιόνι». Παράλληλα, θα δημιουργήσουν τρισδιάστατα στολίδια για τη γιορτινή διακόσμηση.

– Ώρα 17:30 έως 18:00: Μικρές Ιστορίες Επιστήμης: Αρχαία ελληνική αστρονομία (προτείνεται για παιδιά άνω των δέκα ετών και ενήλικες).

Ένα μαγευτικό ταξίδι στα βάθη ξεχασμένων αιώνων, όταν οι αρχαίοι Έλληνες προσπάθησαν να περιγράψουν τον κόσμο και τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων. Ιστορίες από τον 6ο αιώνα π.Χ., για τις κρυστάλλινες σφαίρες του Αριστοτέλη και για την εποχή του πιο σημαντικού αστρονόμου των ελληνιστικών χρόνων, του Πτολεμαίου.

Για τις δραστηριότητες αυτές δεν θα γίνεται κράτηση.

Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Όσοι επιθυμούν να συνδυάσουν επίσκεψη στη Διαδραστική Έκθεση και παράσταση στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, μπορούν να προμηθευτούν το συνδυαστικό εισιτήριο από τα ταμεία του Ιδρύματος Ευγενίδου ή ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος http://www.eugenfound.edu.gr.