Αμετρία και μέτρο, θόρυβος και αρμονία, μπορεί να είναι έννοιες αντίθετες, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και σαν ένα ενδιαφέρον δίπολο, όπως ακριβώς συμβαίνει σε τρεις εκθέσεις που ανοίγουν τις πύλες τους στο μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για την έκθεση «ameτρία», το προϊόν μιας συνεργασίας του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με το Μουσείο Μπενάκη βασισμένο σε μια ιδέα του Ρομπέρτο Κουόγκι, και την έκθεση της Κιμ Γκόρντον με τίτλο «Noise Name Paintings and Sculptures of Rock Bands That Are Broken Up».

Παράλληλα με τις δύο εκθέσεις, θα λειτουργεί και η ανοικτή πειραματική πλατφόρμα «Family Business», μέσω ανοικτής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, και διαθέσιμη σε όλους όσοι έχουν κάτι ενδιαφέρον να πουν και να προτείνουν. Μέσα από αυτή την ευέλικτη δομή, το Family Business θα επιτρέψει στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους και στους φιλότεχνους να εμπλακούν στις εκθέσεις, καθώς και να γνωρίσουν νέους φίλους, νέες «οικογένειες» και ένα ευρύτερο κοινό.

«Οι εκθέσεις αυτές δείχνουν πως ένας οργανισμός ο οποίος υπερασπίζεται παραδοσιακές μορφές έκφρασης και ένας άλλος ο οποίος είναι ταγμένος στις επαναστατικές θεωρήσεις της πραγματικότητας, μπορούν να συνυπάρξουν – και από την συνύπαρξη αυτή να βγουν οι καλές ιδέες» είπε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των εκθέσεων, ο ‘Αγγελος Δεληβοριάς. «Η έκθεση ameτρια παρουσιάζει την δυνατότητα πρόσληψης των πραγμάτων χωρίς βαρίδια, χωρίς προϋποθέσεις» ανέφερε.

Αδιαφορώντας εντελώς για τις αξίες της κοινοτικής ζωής, που προωθούν τις αρετές του μέτρου και του ευτυχούς μέσου όρου, η αμετρία αποτελεί έκφραση μιας πρωτογενούς άσκοπης ενόρμησης, που μοναδική της πρόθεση είναι να ασκείται χωρίς αναστολές. Ο βαθμός της αμετρίας εξαρτάται από το πόσο ακραία είναι η ενόρμηση που εκφράζει.

«Το εγχείρημα είναι κάπως παράδοξο, αλλά ούτως ή άλλως πιστεύω ότι αυτό το παράδοξο είναι που δίνει μια δυναμική για το αύριο. Η αμετρία είναι το άκρον άωτον του παράδοξου, πώς δύο κόσμοι μπορούν να συνυπάρξουν, οι οποίοι δεν έχουν τίποτα κοινό και όμως υπάρχουν πολλά κοινά. Αυτά τα κοινά τα βρίσκει κάποιος με έναν πολύ ευαίσθητο τρόπο και τα συνδέει – και ο θεατής στη συνέχεια μπορεί μόνος του να ερμηνεύσει τον καινούργιο κόσμο που δημιουργείται» σημείωσε ο Δάκης Ιωάννου.

Μιλώντας για τη συνεργασία του μουσείου Μπενάκη με το ΔΕΣΤΕ, ο καθηγητής Γιώργος Τζιρτζιλάκης, τόνισε ότι «η συνεργασία του ΔΕΣΤΕ με το μουσείο Μπενάκη έχει δημιουργήσει μια ίωση, μια αλληλεπίδραση, μια μολυσματική συνθήκη παραγωγής κουλτούρας με διακριτά αποτελέσματα. Δεν έχουμε απλώς παρουσίαση έργων, δεν βρήκαμε έναν τίτλο και μαζέψαμε κάποια έργα, πρόκειται για έκθεση έρευνας».

Η «ameτρια» είναι μια έκθεση στην οποία παρουσιάζεται το έργο 67 επώνυμων καλλιτεχνών και περίπου 70 αγνώστων καλλιτεχνών κυρίως από τις συλλογές του μουσείου Μπενάκη. «Έγινε μια έρευνα σε όλες τις συλλογές του μουσείου Μπενάκη και μια προσεκτική μελέτη της συλλογής του ΔΕΣΤΕ και μια μελέτη στην ιδέα της αμετρίας. Η επιμελήτρια της έκθεσης Family Business, Myriam Ben Salah έκανε μια μελέτη πάνω στην έννοια της οικογένειας όπως παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και εδώ έχουμε μια έρευνα πάνω στην παραληρηματική της οικογένειας, σε μια οικονομία σε κρίση όπως είναι η ελληνική» είπε ο κ. Τζιρτζιλάκης και συμπλήρωσε λέγοντας πως «η αμετρία μοιάζει να λειτουργεί σαν ένα δίπολο με το μέτρο, δεν είναι το αντίθετο του μέτρου. Η υπόθεση που δοκιμάζουμε σε αυτή την έκθεση είναι ότι στην Ελλάδα επινοήθηκε η φιλοσοφία του μέτρου, ακριβώς γιατί είναι μια κοινωνία στη Μεσόγειο στην οποία υπήρχε μια ροπή σε καταστάσεις απώλειας του μέτρου».

Παράλληλα, η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του κεντρικού κτηρίου του μουσείου Μπενάκη, με την παρουσία της Kim Gordon μετατρέπεται σε μνημείο στα συγκροτήματα που δούλεψαν γύρω από τη δυσαρμονία και τις διάφορες πλευρές αυτού που σήμερα ονομάζεται noise music. Οι καμβάδες στα τελάρα αντιπροσωπεύουν συγκροτήματα noise μουσικής, ενώ τα γλυπτά στο δάπεδο είναι ονόματα συγκροτημάτων που δεν υπάρχουν πλέον, και που χρησιμοποιούσαν τη δυσαρμονία. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου, η Kim Gordon θα παρουσιάσει μια μουσική περφόρμανς με τους «Body/Head». «Ήθελα τα έργα να μοιάζουν με τις μπλούζες που φοράνε οι «φανατικοί θαυμαστές» των συγκροτημάτων δήλωσε η Kim Gordon. Η έκθεση «Noise Name Paintings and Sculptures of Rock Bands That Are Broken Up», περιλαμβάνει μια επιλογή από τα «Noise Paintings» της Kim Gordon καθώς και μια σειρά νέων έργων της καλλιτέχνιδας.