Τα καφενεία έχουν σημαντική θέση στην παράδοση της Ελλάδας. Αν κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν, θα παρατηρήσουμε πως ιστορικά τα καφενεία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα και με την πολιτική ζωή του τόπου.

Εκεί, οι πολιτικοί πήγαιναν κι εξακολουθούν να επισκέπτονται για να έρθουν πιο κοντά με τον απλό κόσμο προκειμένου να αποκτήσουν λαϊκό έρεισμα. Εξάλλου, ανέκαθεν τα καφενειά αποτελούσαν τόπο πολιτικών συζητήσεων. Ποιος θα ξεχάσει τη δεκαετία του ’80 κυρίως που όλη Ελλάδα ήταν χωρισμένη σε «πράσινα» και «μπλε» καφενεία;

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι μόνο αυτό. Στα καφενεία θα πας για να πιεις τον μερακλίδικο καφέ σου, να φας τα επίσης μερακλίδικα μεζεδάκια, να παίξεις τάβλι, να συζητήσεις με τους φίλους. Ο θεσμός αυτός, ευτυχώς δεν έχει εκλείψει. Και μπορεί πολλά καφενεία να υπέκυψαν στη γοητεία του μοντερνισμού, όμως, υπάρχουν και εκείνα που επιμένουν παραδοσιακά. Αν κάνετε μια βόλτα στην Αθήνα, θα συναντήσετε πολλά ιστορικά καφενεία που διατηρούν την παραδοσιακή τους ταυτότητα και κάθε επίσκεψη σε αυτά, είναι σαν ένα ταξίδι στον χρόνο.

Και μιας και αλλάξαμε χρονιά, ένα τέτοιο ταξίδι, επιβάλλει μια βόλτα στα ιστορικά καφενεία της πόλης.

Η Ωραία Ελλάς

Ωραία Ελλάς

Μοιάζει περισσότερο με μουσείο καθώς λειτουργεί από το 1839, όταν τον πρωτοάνοιξε ο Ιταλός Σάνδον. Η Ωραία Ελλάς είναι συνυφασμένη με την πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Εδώ θα βρείτε, παλιές λιθογραφίες, γκραβούρες, πίνακες, αλλά και σπάνια ιστορικά έγγραφα. Θα απολαύσετε τον αχνιστό καφέ σας με τη συνοδεία ενός γλυκού του κουταλιού, ενώ η ποικιλία για το ούζο και το τσίπουρο περιλαμβάνει αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα.
Μητροπόλεως 59, Αθήνα, 210 3216850

Μουριά

Η Μουριά

Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά καφενεία της Αθήνας, αφού άρχισε να λειτουργεί από το 1915. Σήμερα, η Μουριά αποτελεί σημείο συνάντησης για δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, δικηγόρους, γιατρούς αλλά και εργαζόμενους της περιοχής, οι οποίοι δίνουν ραντεβού εδώ τόσο για τον ελληνικό καφέ, όσο και για τα υπέροχα μεζεδάκια του.

Χαριλάου Τρικούπη 87, Εξάρχεια, 210 381 2607

Τα Κανάρια

Ένα αγαπημένο στέκι της νεολαίας και των διανοούμενων, τα Κανάρια βρίσκονται στη γωνία των οδών Κεραμεικού με Πλαταιών και θυμίζει έντονα παλιό καφενείο του χωριού. Το καφενείο λειτουργεί από το 1937 και μάλιστα ο πρώτος ιδιοκτήτης του είχε πολλά καναρίνια, εξ’ ου κι η ονομασία του. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε οικονομικό καφέ και φτηνούς αλλά εκλεκτούς μεζέδες, που θα τους διαλέξετε από έναν κατάλογο γραμμένο στο χέρι. Η ρετρό διακόσμησή του σε ταξιδεύει πραγματικά πίσω στον χρόνο.

Κεραμεικού 88 & Πλαταιών, Κεραμεικός, 210 3425166

Οι Μουριές

Ο Κολωνός τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει δυναμικά ως προορισμός για μια χαλαρή και ήρεμη βόλτα. Στις γειτονιές του θα συναντήσεις πολλά μικρά μαγαζιά, τα περισσότερα παραδοσιακά που θα σε εντυπωσιάσουν. Ένα από αυτά είναι οι Μουριές, το παραδοσιακό καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος που «μυρίζει» παλιά Αθήνα. Αυτό, δε, που το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό και αγαπημένο στέκι και της νεολαίας, είναι η οικογενειακή ζεστασιά και το οικείο περιβάλλον του, αφού οι ιδιοκτήτες είναι μια παραδοσιακή οικογένεια που σε κάνουν να αισθάνεσαι πως ο χώρος είναι δικός σου.

Κερατσινίου 15, Ακαδημία Πλάτωνος, 210 5226805

Πανελλήνιον

Πανελλήνιον

Ιστορικό στέκι βετεράνων σκακιστών και σημείο αναφοράς για τη γειτονιά των Εξαρχείων. Το Πανελλήνιον έλκει ένα πολυσυλλεκτικό κοινό στα τραπέζια του – νέοι και ηλικιωμένοι λάτρεις του σκακιού, φοιτητές, δικηγόροι, λόγιοι, παλιοί εφημεριδάδες κ.α. Καλτ σκηνικό με αφίσες και κορνίζες από διάσημους σκακιστές και πρωταθλητές, παλιές φωτογραφίες, ρετρό ψυγεία. Ο καφές γίνεται στο μπρίκι, ενώ σερβίρει και ούζο με μεζεδάκια.

Μαυρομιχάλη 16 & Σόλωνος, Αθήνα 210 363 4492

Κεντρική φωτογραφία: Κανάρια