H BMW θα χρησιμοποιήσει πλαστικά των ωκεανών για να κατασκευαστούν τάπητες αυτοκινήτων και συγκεκριμένα για την BMW iX και της BMW X1 που θα λανσαριστούν από το 2025. Αυτή η πρώτη ύλη προέρχεται κυρίως από λιμάνια σε όλο τον κόσμο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταλήξει με τη μορφή απορριμμάτων στη θάλασσα.

Σε μία αποκλειστική διαδικασία ανακύκλωσης, τα απόβλητα από τη ναυτιλιακή βιομηχανία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εξαρτημάτων επένδυσης κατάλληλων για το εξωτερικό και το εσωτερικό των μελλοντικών οχημάτων. Τα εξαρτήματα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία έχουν περίπου 25% χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα από τα αντίστοιχα που κατασκευάζονται από συμβατικά παραγόμενα πλαστικά.

Τα ανακυκλωμένα απόβλητα νάιλον αποτελούν τη βάση για ένα συνθετικό νήμα από το οποίο κατασκευάζονται τα πατάκια στην BMW iX και τη νέα BMW X1, για παράδειγμα. Το υλικό αυτό είναι κατασκευασμένο από πεταμένα δίχτυα ψαρέματος καθώς και από φθαρμένα καλύμματα δαπέδου και υπολείμματα από την παραγωγή πλαστικών.

H νέα πρωτοβουλία

Στα πλαίσια μιας νέας πρωτοβουλίας που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία PLASTIX από τη Δανία, το γκρουπ BMW προάγει την ανακύκλωση των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων κατά ένα βήμα ακόμα. Μετά τον διαχωρισμό, τα δίχτυα και τα σχοινιά ψαρέματος υποβάλλονται σε μια καινοτόμο διαδικασία που παράγει πλαστικούς κόκκους. Το ανακυκλωμένο πλαστικό από τις θάλασσες έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής στην αυτοκινητοβιομηχανία μόνο με τη μορφή ινών για εξαρτήματα νέων οχημάτων. Αυτό το ανακυκλωμένο υλικό είναι πλέον κατάλληλο για πρώτη φορά και για τη διαδικασία χύτευσης με έγχυση. Η πρώτη ύλη για τα εξαρτήματα που κατασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποτελείται από περίπου 30% θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα.

Αυτό δημιουργεί πρόσθετες δυνατότητες εφαρμογής για ανακυκλωμένα πλαστικά. Τα στοιχεία που κατασκευάζονται με τη διαδικασία χύτευσης με έγχυση είναι εξαρτήματα επένδυσης που θα χρησιμοποιηθούν τόσο σε μη ορατές όσο και σε ορατές περιοχές του εξωτερικού και του εσωτερικού των μοντέλων της εταιρείας. Συνολικά, το γκρουπ έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει το ποσοστό δευτερογενών υλικών στα θερμοπλαστικά που χρησιμοποιούνται στα νέα οχήματα από περίπου 20% που είναι σήμερα σε 40% κατά μέσο όρο έως το 2030 αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.