Οι κάτοχοι της νέας, πλήρως ηλεκτρικής Mustang Mach-E θα μπορούν να «παρακολουθούν» από κοντά τις εξελίξεις με ενημερώσεις over-the-air (ΟΤΑ) που αναβαθμίζουν το SUV μοντέλο της Ford σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, χωρίς καν να απομακρύνεται από το σπίτι. Η αμερικάνικη μάρκα έχει αναπτύξει ένα σύστημα που επιτρέπει την ασφαλή λήψη ενημερώσεων «στο παρασκήνιο». Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις ενημερώσεων, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε λιγότερο από δύο λεπτά.

«Η Mustang Mach-E, όσο περνά ο καιρός εξελίσσεται με την προσθήκη ακόμα περισσότερων λειτουργιών και δυνατοτήτων» δήλωσε ο John Vangelov, επικεφαλής του τομέα συνδεδεμένων υπηρεσιών της μάρκας. «Οι έξυπνες ασύρματες ενημερώσεις ελαχιστοποιούν επίσης το χρόνο που το αυτοκίνητο μένει σε αδράνεια, χάρη στην ταχύτατη ενεργοποίησή τους που διασφαλίζει με τον τρόπο αυτό ότι το όχημα αναβαθμίζεται συνεχώς, ακόμα και όταν ο ιδιοκτήτης της κοιμάται».

Οι βελτιώσεις δεν περιορίζονται μόνο στις ενημερώσεις του SYNC, καθώς σχεδόν όλα τα υπολογιστικά συστήματα του μοντέλου ενημερώνονται ασύρματα, γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρία μπορεί να βελτιώνει τις επιδόσεις προσφέροντας εντελώς νέα χαρακτηριστικά που ενδεχομένως δεν υπάρχουν όταν οι πελάτες παραλαμβάνουν για πρώτη φορά τα οχήματά τους.

Μερικές φορές η εγκατάσταση ορισμένων ενημερώσεων δεν θα γίνεται καν αντιληπτή στους πελάτες, οι οποίοι μπορούν να επιλέγουν κάποια ώρα (π.χ. κατά τη διάρκεια της νύχτας) για τη λήψη ενημερώσεων, ενόσω το όχημα είναι σταθμευμένο. Πολλές ενημερώσεις θα ολοκληρώνονται σχεδόν αμέσως μόλις ο οδηγός βάζει εμπρός το όχημα, ενώ θα εκδίδονται σχετικές ειδοποιήσεις για τις βελτιώσεις που έχουν εγκατασταθεί.

Κάποιες ενημερώσεις ολοκληρώνονται σε λιγότερο από δύο λεπτά. Οι πιο περίπλοκες, οι οποίες απαιτούν το όχημα να παραμένει σταθμευμένο για μεγαλύτερο διάστημα, μπορούν να προγραμματίζονται ώστε να πραγματοποιούνται τη στιγμή που εξυπηρετεί τους ιδιοκτήτες του αυτοκινήτου.

Η Ford υπολογίζει ότι θα προσφέρει τις πρώτες ενημερώσεις μέσα σε έξι μήνες από τη στιγμή που οι πρώτες Mustang Mach-E παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους. Οι τελευταίοι θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για τις διαθέσιμες ενημερώσεις λογισμικού, ενώ η λήψη τους θα γίνεται μέσω Wi-Fi ή δικτύου κινητής τηλεφωνίας, ανάλογα με την ενημέρωση.

Επιθυμώντας να μην αφήσει καμία επιθυμία ανεκπλήρωτη στο λανσάρισμα του ηλεκτρικού μοντέλου, η ομάδα μηχανικών της μάρκας επινόησε νέους τρόπους για την ανάπτυξη και δοκιμή των over-the-air ενημερώσεων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Προηγουμένως, οι ομάδες μηχανικών έπρεπε να βρίσκονται στον ίδιο φυσικό χώρο ώστε να έχουν πρόσβαση στα διαφορετικά συστήματα του οχήματος που ήταν απαραίτητα για τη δοκιμή των εν λόγω αναβαθμίσεων, αλλά λόγω της επιβεβλημένης εργασίας από το σπίτι, οι μηχανικοί κλήθηκαν να αλλάξουν άμεσα τη διαδικασία. Έτσι, οι ομάδες μηχανικών κινήθηκαν γρήγορα για να δημιουργήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε όλα τα συστήματα του οχήματος, συνδέοντάς τα ακόμα και με εργαλεία που επέτρεπαν τον άμεσο επαναπρογραμματισμό τους ακόμα και από το σπίτι. Και ενώ αρχικά για τον προγραμματισμό ενός συστήματος από απόσταση απαιτούνταν πέντε ώρες, τώρα η διαδικασία μπορεί να ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Νίκος Τσάδαρης

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.