Το νέο Kia e-Soul επιστρέφει συνολικά αναβαθμισμένο, με μεγαλύτερη αυτονομία  για να δηλώσει παρών στην κατηγορία των ξεχωριστών urban crossover. Παγκοσμίως αυτό είναι το τρίτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο από την Kia Motors το οποίο θα πραγματοποιήσει την πανευρωπαϊκή του πρεμιέρα τον επόμενο μήνα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Σχεδίαση

Με νεανική εμφάνιση το νέο e-Soul ξεχωρίζει και δίνει αίσθηση μοναδικότητας στον οδηγό του.

Με μήκος 4.195 χλστ, είναι μακρύτερο κατά 55 χλστ. από το προηγούμενο μοντέλο, όπως μακρύτερο κατά 30 χλστ. είναι και το μεταξόνιο των 2.600 χλστ. To μπροστινό μέρος με την κλειστή μάσκα και τους LED προβολείς τονίζεται από τα 1.800 χλστ. φάρδους. Η υποδοχή φόρτισης βρίσκεται κρυμμένη πίσω από ένα κάλυμμα στο ύψος του μπροστινού προφυλακτήρα.

Η κλίση της οροφής προς τα πίσω είναι λίγο πιο έντονη για να τονίζεται το crossover στιλ και δίχως να επηρεάζεται η πρακτικότητα της καμπίνας. Το πίσω μέρος χαρακτηρίζουν τα πρωτότυπα φωτιστικά σώματα που κατεβαίνουν από τις κολόνες του αμαξώματος και αγκαλιάζουν την πίσω πόρτα. Την κόμπακτ εικόνα συμπληρώνουν οι ειδικής σχεδίασης τροχοί 17 ιντσών.

Οι σχεδιαστές έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στο εσωτερικό, με βάση το νεανικό κοινό. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση των ηχείων υψηλής συχνότητας (tweeter), όπως και ο διακόπτης επιλογής κίνησης στην κεντρική κονσόλα. Ο οδηγός έχει στην διάθεσή του όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται και που απεικονίζονται στον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων, διαγώνιου 7,0’’.

Προαιρετικά υπάρχει πληθώρα στοιχείων εξοπλισμού άνεσης και ασφάλειας, όπως ο εσωτερικός φωτισμός, η ασύρματη φόρτιση smartphone, το ηχοσύνολο Harman Kardon, το Head-Up Display, τα θερμαινόμενα/ αεριζόμενα μπροστινά καθίσματα κ.α.

Μεγάλη αυτονομία με μηδέν ρύπους

Το νέο Kia e-Soul θα είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ευρώπη που θα πωλείται αποκλειστικά σε δύο εκδόσεις μπαταριών (39,2 kWh, 64 kWh) προσφέροντας μια εναλλακτική με χαμηλότερο κόστος.

Η βασική έκδοση των 39,2 kWh συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων με ροπή 365 Nm και προσφερόμενη αυτονομία με μία φόρτιση έως 277 χιλιόμετρα. Η ενεργειακή απόδοση των 145 Wh/ χλμ. (συνδυασμένη WLTP) είναι 30% καλύτερη από το δημοφιλέστερο σε πωλήσεις ηλεκτρικό στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η μεγαλύτερη έκδοση των 64 kWh συνδυάζεται με ηλεκτρικό μοτέρ 204 ίππων και προσφέρει έως 452 χιλιόμετρα ηλεκτροκίνησης σε κύκλο WLTP. Η κατανάλωση είναι μόλις στις 157 Wh/ χλμ. και είναι 24% χαμηλότερη από το τρέχον best-selling ηλεκτρικό της Ευρώπης. Μάλιστα στις μακρινές διαδρομές η τιμή αυτή μειώνεται στις 109 Wh/ χλμ.

Με την ώθηση και των 395 Nm και με 84% επιπλέον ισχύ από το προηγούμενο μοντέλο, το e-Soul επιταχύνει σε μόλις 7,6 δευτερόλεπτα από στάση για τα πρώτα 100 χλμ,/ώρα, ενώ και οι δύο εκδόσεις του έχουν την δυνατότητα φόρτισης της μπαταρίας τους από το 20% στο 80% σε περίπου 42 λεπτά της ώρας χρησιμοποιώντας ταχυφορτιστή 100 kW DC.

Το e-Soul εφοδιάζεται στάνταρ με σύστημα ανάκτησης ενέργειας που διαθέτει προσαρμοζόμενη κλιμάκωση και ειδικούς διακόπτες πίσω από το τιμόνι. Επιπλέον, η επιλογή οδηγικού προφίλ (Drive Mode Select) επιτρέπει στον οδηγό να υιοθετήσει το προτιμώμενο στιλ επιλέγοντας ανάμεσα στα ‘Normal’, ‘Eco’, Eco+’ και ‘Sport’. Επίσης, η πίσω ανάρτηση αποτελείται από διπλά ψαλίδια που αντικαθιστούν τον ημιάκαμπτο άξονα.

Συνδεσιμότητα Uvo Connect

Το νέο e-Soul είναι το πρώτο μοντέλο της Kia στην Ευρώπη με το σύγχρονο σύστημα συνδεσιμότητας Uvo Connect που περιλαμβάνει μία οθόνη αφής TFF LCD διαγώνιου 10,25’’ στην κεντρική κονσόλα του αυτοκινήτου. Ένα ευρύ σύνολο από εφαρμογές και υπηρεσίες ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω κάρτας SIM ή smartphone με πλήρη υποστήριξη συσκευών Android και Apple.

Η ειδική εφαρμογή UVO app μπορεί να ενημερώνει άμεσα το χρήστη για την κατάσταση της μπαταρίας του e-Soul, την διατιθέμενη αυτονομία, το χρόνο φόρτισης κ.α. Την ασφάλεια των επιβατών εγγυάται το σύνολο όλων των προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης (ADAS) αποτρέποντας από επικίνδυνες καταστάσεις και κάνοντας τις μετακινήσεις πιο απολαυστικές.

Το νέο e-Soul κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Gwangju της Κορέας.

Νίκος Τσάδαρης