Τα περιττώματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το «κλειδί» για τη σωτηρία της ανθρωπότητας από την εξαφάνιση, σύμφωνα με επιστήμονες από την Ελβετία. Οι επιστήμονες περιμένουν με αγωνία τα κόπρανα από το Πουέρτο Ρίκο και την Αιθιοπία να φτάσουν με ταχυδρομείο και στη συνέχεια να αποθηκευτούν σε καταψύκτη στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Adrian Egli, διευθυντή του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας, συλλέγει τα κόπρανα με την ελπίδα να δημιουργήσει ένα «θησαυροφυλάκιο» για να προστατεύσει ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων από τα ανθρώπινα έντερα, τα οποία περιέχουν τρισεκατομμύρια μικρόβια. Μερικά από αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν την ανθρωπότητα στο μέλλον, εάν ορισμένα μικρόβια στο έντερο εξαφανιστούν και χρειαστεί να αποκατασταθούν.

Ο Egli ελπίζει ότι τα δείγματα θα μπορούσαν να επανακαλλιεργηθούν μια μέρα εάν τα χρειαστούν οι άνθρωποι, προειδοποιώντας ότι καθώς οι σύγχρονες δίαιτες και ο τρόπος ζωής αλλάζουν τα μικρόβια του εντέρου, η ποικιλομορφία συρρικνώνεται. Ως εκ τούτου, είπε, απαιτείται μια τεράστια γκάμα δειγμάτων από όλο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής, περίπου 3.000 δείγματα έχουν συλλεχθεί ενώ ο στόχος είναι 100.000 – και έχουν αποθηκευτεί στους -112°F (-80°C).

«Οι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά τη βιοποικιλότητα, και τη μείωση του φυτικού και ζωικού βασιλείου», τόνισε ο Έγκλι στους The UK Times. «Αν ο ελέφαντας εξαφανιστεί, από την άποψη της υγείας σας δεν έχετε πρόβλημα» πρόσθεσε. Ωστόσο «Αν οι μικροοργανισμοί σας διαταραχθούν με συγκεκριμένο τρόπο, μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες» κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μικρόβια είναι απαραίτητα για τον άνθρωπο επειδή βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα και βοηθούν στην προστασία από μολύνσεις. Οι ερευνητές βλέπουν επίσης μια σχέση μεταξύ των μικροβίων και της κατάθλιψης, της ανοσολογικής απόκρισης, του προσδόκιμου ζωής και ακόμη και της απώλειας μνήμης. Το Microbiota Vault – εμπνευσμένο από το Svalbard Global Seed Vault στη Νορβηγία, το οποίο αποθηκεύει σημαντικούς σπόρους για φυτά – ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός το 2019.