Στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιδρυτής της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζσυνωμότησε με πρώην αναλυτή της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του αμερικανικού στρατού, ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι άφησε να διαρρεύσουν διαβαθμισμένα κυβερνητικά έγγραφα, αναζητούν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης προσπαθούν να προσδιορίσουν αν ο Ασάνζ ενθάρρυνε ή βοήθησε τον στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ να αποσπάσει διαβαθμισμένα στρατιωτικά έγγραφα και αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών της κυβέρνησης.

Αν αυτό ισχύει, οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Ασάνζ μπορεί να κατηγορηθεί για συνέργεια στη διαρροή και να μην θεωρηθεί απλά παθητικός αποδέκτης των εγγράφων, τα οποία στη συνέχεια δημοσίευσε, γράφει η εφημερίδα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά σειρά ποινικών αδικημάτων, ανάμεσά τους και την παραβίαση του Νόμου του 1917 περί Κατασκοπείας, που θα μπορούσαν να επικαλεστούν οι αρχές για την δίωξη των υπευθύνων στην υπόθεση WikiLeaks.