Κυβερνητικό στέλεχος της Υεμένης είχε προειδοποιήσει στις αρχές του 2010 τις ΗΠΑ πως τα ραδιενεργά υλικά της χώρας βρίσκονται αποθηκευμένα χωρίς την παραμικρή προστασία, τονίζεται σε διπλωματικό έγγραφο που αποκαλύπτεται από τον ιστότοπο WikiLeaks και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της αγγλικής εφημερίδας Γκάρντιαν.

Τα ραδιενεργά αυτά υλικά, μεταξύ τους απόβλητα προερχόμενα από τα νοσοκομεία, ή από πανεπιστημιακές έρευνες, βρίσκονται αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Υεμένης, τονίζει η ίδια πηγή.

Η μόνη ένοπλη φρουρά των εγκαταστάσεων έχει καταργηθεί και το σύστημα βιντεοπαρακολούθησης, σε βλάβη για έξι μήνες, δεν έχει διορθωθεί ακόμη, τονίζεται στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Υεμένη, με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση του κυβερνητικού στελέχους, τα ραδιενεργά υλικά μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερη τοποθεσία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όπως τονίζει η Γκάρντιαν, τα υλικά αυτά εάν κάποιος τα έκλεβε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή μίας «βρώμικης βόμβας».

Οι ισλαμιστικές απειλές κατά των ΗΠΑ με προέλευση το έδαφος της Υεμένης έχουν πολλαπλασιασθεί εντός του 2010, με αποκορύφωμα την αποτραπείσα τρομοκρατική ενέργεια με αποστολή δεμάτων.