«Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν» φαίνεται πως είπε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στον Πακιστανό χειρουργό του λίγο πριν ξεκινήσει η εγχείρηση αποκατάσταση της αορτής του, που είχε άδοξο τέλος.

Ο θάνατος του ειδικού απεσταλμένου του Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν συμβαίνει δύο ημέρες πριν από τη δημοσίευση από τον Λευκό Οίκο έκθεσης προόδου για το Αφγανιστάν, έναν χρόνο μετά την αναγγελία της νέας αμερικανικής στρατηγικής στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι χαρακτήρισε τον θάνατο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ «απώλεια για τον αμερικανικό λαό» σε μία ανακοίνωση που αντανακλά τις τεταμένες σχέσεις που διατηρούσε με τον γνωστό και ως «οδοστρωτήρα» Αμερικανό διπλωμάτη, ο οποίος δεν είχε διστάσει να επικρίνει και δημόσια τον αφγανό πρόεδρο.

Η αμερικανική ηγεσία είχε επανειλημμένως επικρίνει τις ανεπάρκειες του Χαμίντ Καρζάι στην προεδρία του Αφγανιστάν και τη διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησής του.

Ο Καρζάι «χαιρετίζει στο πρόσωπο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έναν έμπειρο και ικανό διπλωμάτη της αμερικανικής πολιτικής σκηνής που υπηρέτησε τον αμερικανικό λαό».

Από την πλευρά του ο πακιστανός πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι δήλωσε ότι «το Πακιστάν έχασε έναν φίλο».