Τη θλίψη του εξέφρασε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα για το θάνατο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος πέθανε μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη για την αποκατάσταση της αορτής του.

«Μοναδική μορφή» και «αληθινό γίγαντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής» χαρακτήρισε το διπλωμάτη, ο οποίος θα αφήσει την ανάμνηση της «ακούραστης διπλωματίας του, της αγάπης του για την πατρίδα και των προσπαθειών του για την επίτευξη ειρήνης».

Ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στη μακρά σταδιοδρομία του ειδικού του απεσταλμένου, δίνοντας έμφαση στις συμφωνίες του Ντέιτον που έθεσαν τέρμα στον πόλεμο της Βοσνίας το 1995.

«Όταν εκλέχτηκα πρόεδρος, ένιωσα ευτυχής που ο Ρίτσαρντ δέχτηκε να υπηρετήσει εκ νέου», γράφει στην ανακοίνωσή του. «Η πρόοδος που πετύχαμε στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στις άοκνες προσπάθειες του Ρίτσαρντ υπέρ του εθνικού συμφέροντος της Αμερικής και στον αγώνα του υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας.

Είχε κατανοήσει, στη ζωή του και στη δουλειά του ότι τα συμφέροντά μας περικλείουν τις αξίες αυτές που θεωρούμε τόσο πολύτιμες».

Ο πρόεδρος Ομπάμα υπενθύμισε ότι ο Χόλμπρουκ ήταν παιδί προσφύγων, που «αφοσιώθηκε στους εκτοπισμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

«Σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, που η ζωή τους σώθηκε και πρόκοψε χάρη στο έργο του Χόλμπρουκ», είπε ο Ομπάμα αναφερόμενος στον αρχιτέκτονα της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Βοσνία.

«Οι ΗΠΑ είναι πιο ασφαλείς όπως και ο κόσμος είναι πιο ασφαλής λόγω της πατριωτικής υπηρεσίας μισού αιώνα που προσέφερε ο πρεσβευτής Χόλμπρουκ», επισημαίνει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Από την πλευρά της η Χίλαρυ Κλίντον, επιβεβαιώνοντας το θάνατό του, τόνισε ότι «απόψε η Αμερική έχασε έναν από τους πιο δεινούς υποστηρικτές της και έναν από τους πιο αφοσιωμένους υπηρέτες της».