Η βρετανική αστυνομία δεσμεύτηκε σήμερα να ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση διαδηλωτών στη λιμουζίνα του πρίγκιπα Καρόλου στη διάρκεια των φοιτητικών διαδηλώσεων χθες στο Λονδίνο.

Οι ηγέτες των φοιτητών έκαναν έκκληση για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους παρότι το κοινοβούλιο υπερψήφισε οριακά το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αύξηση διδάκτρων από το ποσό των τριών χιλιάδων λιρών ετησίως στις εννέα χιλιάδες λίρες, σε μία ψηφοφορία που δίχασε την βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού.

Η απόφαση για την αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων προκάλεσε την έντονη αντίδραση ορισμένων βουλευτών που ανήκουν στους κεντροαριστερούς Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, αλλά ο δεύτερος τη τάξει υπουργός Aνάπτυξης, ο Βινς Κέιμπλ, βετεράνος πολιτικός των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και έμπειρος οικονομολόγος, είπε ότι η κυβέρνηση θα βγει από αυτή τη δοκιμασία ισχυρότερη.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «σοκαριστικά και απαράδεκτα» τα επεισόδια και εξέφρασε την ανησυχία του για τα πλημμελή μέτρα ασφαλείας για την προστασία της βασιλικής οικογένειας που επέτρεψαν στους διαδηλωτές να πλησιάσουν την λιμουζίνα, η οποία μετέφερε τον πρίγκιπα Κάρολο και τη σύζυγό του Καμίλα.

Οι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα και λευκή μπογιά στο αυτοκίνητο προσπαθώντας να σπάσουν τα τζάμια του χωρίς να τραυματιστούν οι επιβάτες του, οι οποίοι ωστόσο σοκαρίστηκαν εμφανώς.

Ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Πολ Στίβενσον «θα εξετάσει τι συνέβη στους δρόμους του Λονδίνου και επίσης συγκεκριμένα τι συνέβη με τον πρίγκιπα της Ουαλίας (Κάρολο)», είπε ο Κάμερον έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Χρειάζεται να διδαχτούμε μαθήματα από αυτό (το επεισόδιο). Ήταν ένα θλιβερό περιστατικό», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ο Κάμερον πρόσθεσε ότι ένας σημαντικός αριθμός διαδηλωτών είναι αποφασισμένοι να καταφύγουν στη βία και να καταστρέψουν περιουσίες και «η πλήρης ισχύς του νόμου» θα εφαρμοστεί σε αυτούς.

Ο Στίβενσον είπε ότι η αστυνομία είχε ελέγξει την διαδρομή λίγα μόνο λεπτά πριν περάσει από εκεί η βασιλική λιμουζίνα, αλλά ξαφνικά η κατάσταση άλλαξε ριζικά.

«Νομίζω ότι οι αστυνομικοί που τους προστάτευαν (τον Κάρολο και την Καμίλα) επέδειξαν μεγάλη αυτοσυγκράτηση. Ορισμένοι από αυτούς τους αστυνομικούς οπλοφορούσαν», είπε ο ίδιος στο BBC.

Από την πλευρά της, η Κλερ Σόλομον, πρόεδρος του σωματείου των φοιτητών του University of London, απέδωσε τα επεισόδια στις προκλήσεις από «μία βίαιη μειονότητα μέσα στις τάξεις του αστυνομικού σώματος».