Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η ανθρωπότητα τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Την ώρα που οι μάχες μαίνονται ακόμη και στο Κίεβο και οι σειρήνες του πολέμου ηχούν στη χώρα, έγινε γνωστό πως η Μόσχα έχει ετοιμάσει πακέτο κυρώσεων αντιποίνων και γνωρίζει τις αδυναμίες της Δύσης, μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο την πρόεδρο της ρωσικής Ανω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Η Ματβιένκο είναι μέλος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας και ανήκε στο ακροατήριο του Βλαντίμιρ Πούτιν την Δευτέρα όταν αυτός ζήτησε από τους συγκεντρωμένους ρώσους αξιωματούχους «να πουν την γνώμη τους» σχετικά με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο «λαϊκών δημοκρατιών» της ανατολικής Ουκρανίας, προοίμιο της μαζικής ρωσικής εισβολής στην χώρα.

Ανθρωπιστικός διάδρομος

Στο μεταξύ, η Ουγγαρία θα ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για πολίτες από τρίτες χώρες, όπως το Ιράν και η Ινδία, που εγκαταλείπουν την Ουκρανία, επιτρέποντάς τους την είσοδο χωρίς βίζα και μεταφέροντάς τους στο πλησιέστερο αεροδρόμιο, το οποίο είναι εκείνο του Ντέμπρετσεν, ανακοίνωσε σήμερα ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Πέτερ Σιτζάρτο είπε ακόμη σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook ότι το πέρασμα από την Ουκρανία είναι συνεχές σε πέντε σημεία διέλευσης, αλλά τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές έως και 3-5 χιλιομέτρων από την ουκρανική πλευρά, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μέρκελ: Σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή Ιστορία η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Άνγκελα Μέρκελ, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον ουκρανικό λαό.

«Αυτός ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην Ιστορία της Ευρώπης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε η Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο», υπογράμμισε.

«Οι σκέψεις και η αλληλεγγύη μου είναι με τον ουκρανικό λαό και την κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι αυτές τις φρικτές ώρες και ημέρες», επεσήμανε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, εκφράζοντας την «πλήρη στήριξή της» στις προσπάθειες που καταβάλλουν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και η G7 για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.

Η Μέρκελ ήταν καγκελάριος της Γερμανίας το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας. Τότε είχε τονίσει ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ανοικτός ένας δίαυλος επικοινωνίας με τη Μόσχα.

Ωστόσο τώρα επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική, διότι η επίθεση έχει στόχο όλη την Ουκρανία.