Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τον ρωσικό στρατό να βρίσκεται στο φλεγόμενο Κίεβο από το οποίο έστειλε νέο μήνυμα με βίντεο στο twitter ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Την ίδια ώρα η Μόσχα απείλησε την Φινλανδία και τη Σουηδία, πως αν μπουν στο ΝΑΤΟ θα έχουν σοβαρές συνέπειες, ενώ η Βορειοατλαντική Συμμαχία έστειλε μήνυμα στη Ρωσία πως θα πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα για τις πράξεις της.

Μάλιστα το βράδυ της Παρασκευής (25/2), με τους Ρώσους να βρίσκονται στα περίχωρα του Κιέβου, στην ουκρανική πρωτεύουσα ξεκίνησαν να ακούγονται βολές από το πυροβολικό.

Πυροβολισμοί ακούγονται και στην Μαριούπολη, με την πόλη όπου το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο να περνάει ακόμη μία δύσκολη νύχτα.

Εκρήξεις στο Κίεβο και «αμφίβια» επίθεση στη Μαριούπολη

Όπως είχε προβλέψει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι μια δύσκολη νύχτα για το Κίεβο. Εκρήξεις και πυρά ακούγονται σε διάφορα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας. Στο μεταξύ, μαίνονται μάχες και σε άλλες περιοχές της χώρας με τον ουκρανικό στρατό ν’ ανακοινώνει πως κατέρριψε δύο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο των ρωσικών δυνάμεων. Από τη μεριά τους, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποκάλυψε πως βρίσκεται σε εξέλιξη «αμφίβια» επίθεση στη Μαριούπολη.

Ζελένσκι: «Κρίνεται το μέλλον της Ουκρανίας»

Σε νέο μήνυμά του προς τους πολίτες της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να καταλάβουν το Κίεβο μέσα στη νύχτα.

«Αυτή η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη από τη μέρα. Πολλές πόλεις του κράτους μας δέχονται επίθεση. Το Τσέρνιχιφ, το Σούμι, το Χάρκοβο, οι άνδρες και οι γυναίκες μας στην περιοχή του Ντονμπάς, οι πόλεις του νότου και κυρίως το Κίεβο. Δεν μπορούμε να χάσουμε σε καμία περίπτωση την πρωτεύουσα μας», είπε.

«Αυτή τη νύχτα θα κάνουν επίθεση. Ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει όλη του τη δύναμη σε όλα τα μέτωπα προκειμένου να διασπάσει την άμυνά μας. Αυτή τη νύχτα πρέπει να αντισταθούμε. Το μέλλον της Ουκρανίας κρίνεται τώρα», πρόσθεσε.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για εκεχειρία» λέει εκπρόσωπος του Ζελένσκι

Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελέσνκι δήλωσε πως είναι έτοιμοι να μιλήσουν για εκεχειρία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Ουκρανία και Ρωσία βρίσκονται σε επαφή για τον τόπο και τον χρόνο που θα γίνουν οι συνομιλίες ώστε να επιτευχθεί η κατάπαυση πυρός και να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Unian μετέδωσε ότι ο Ζελένσκι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Στο Κίεβο παραμένει ο Ζελένσκι: Είμαστε εδώ, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία

Διαψεύδοντας τις φήμες ότι έχει εγκαταλείψει το Κίεβο, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στο Κίεβο. Την ίδια στιγμή κυκλοφόρησε βίντεο με τον Ουκρανό πρόεδρο έξω από το προεδρικό μέγαρο να απευθύνεται στον λαό του και να λέει: «Είμαστε εδώ, είμαστε στο Κίεβο, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία».

Δίπλα του εμφανίζονται ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ, ο προσωπάρχης του και ένας στενός σύμβουλός του.

Ρωσία κατά Σουηδίας και Φινλανδίας

Για σοβαρές συνέπειες σε Σουηδία και Φινλανδία αν θελήσουν να ενταχθούν στο NATO, έκανε λόγο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία μίλησε την Παρασκευή (25/2) για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της και ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, η Μαρία Ζαχάροβα είπε, μεταξύ άλλων, ότι Σουηδία και Φινλανδία θα βρεθούν αντιμέτωπες με πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες αν αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Στόλτενμπεργκ: Η Μόσχα θα πληρώσει βαρύ τίμημα τα επόμενα χρόνια

Μετά από βιντεοδιάσκεψη που είχαν σήμερα οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Μόσχα είπε ψέματα για τις προθέσεις της.

«Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες των 30 χωρών.

Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την απόφαση για την εισβολή ως τραγικό στρατηγικό λάθος για το οποίο η Ρωσία θα πληρώνει ένα σκληρό τίμημα για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε πως οι στόχοι της Ρωσίας δεν περιορίζονται στην Ουκρανία.

Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Να δεσμευθούν όλοι ότι θα εφαρμόσουν τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και αποτελούν πλήγμα για την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα. Υπενθύμισε τη θέση αρχής της Ελλάδας περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών, και καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ρωσικές αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες.

Συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Ο Πρωθυπουργός πρότεινε ακόμη όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν το πλαίσιο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πούτιν κάλεσε τον ουκρανικό στρατό να καταλάβει την εξουσία

Σε νέο του μήνυμα το μεσημέρι της Παρασκευής (25/2), ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον ουκρανικό στρατό να καταλάβει την εξουσία στη χώρα.

«Κάνω για άλλη μια φορά έκκληση στο στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας: “μην επιτρέψετε στους νεοναζί και στους Ουκρανούς ριζοσπαστικούς εθνικιστές να χρησιμοποιούν τα παιδιά, τις γυναίκες και τους πρεσβύτερους σας ως ανθρώπινες ασπίδες», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε την Παρασκευή τον ουκρανικό στρατό να ανατρέψει την ηγεσία της χώρας, την οποία περιέγραψε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ως «τρομοκράτες» και «μια συμμορία τοξικομανών και νεοναζί».

«Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας, θα είναι πιο εύκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία», σημείωσε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί στην Ουκρανία ενεργούσαν «γενναία, επαγγελματικά και ηρωικά».

Το κάλεσμα Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέγοντας: «Θα ήθελα να απευθυνθώ στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για άλλη μια φορά. Οι μάχες διεξάγονται σε όλη την Ουκρανία. Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για να σταματήσουμε τους θανάτους».

Λίγη ώρα αργότερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ουκρανού ομόλογού του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ria Novosti, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε την πρόθεση της χώρας του να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία σε συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για άλλη μια φορά. Οι μάχες διεξάγονται σε όλη την Ουκρανία. Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για να σταματήσουμε τους θανάτους» είπε νωρίτερα ο Ζελένσκι.

Αποχωρεί από το Κίεβο ο Έλληνας πρέσβης

Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο», ο πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη, σημειώνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την αποχώρηση του προσωπικού της Πρεσβείας μας από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπου η ρωσική εισβολή συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο σήμερα, Παρασκευή.

Η αποχώρηση του προσωπικού της Πρεσβείας, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να αποχωρήσουν, θα πραγματοποιηθεί οδικώς, επισημαίνεται.

Μέχρι νεωτέρας, ωστόσο, «τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν εν λειτουργεία», κατά την ίδια ανακοίνωση, η οποία εξεδόθη προ ολίγου. «Την επιτόπια κατάσταση επικινδυνότητας κρίνουν οι επικεφαλής των Αρχών αυτών», καταλήγει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Μάχες στο Κίεβο

Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις ακούγονταν στο προάστιο Ομπλόνσκι, ενώ πολλές υπόκωφες εκρήξεις ακούγονταν και από το κέντρο της πόλης.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι πρόκειται για μια επιχείρηση δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών.

Εισβολή στην Ουκρανία

Στο ίδιο μήνυμα το υπουργείο ζήτησε από τους κατοίκους του προαστίου να πάρουν τα όπλα.

«Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστε τον εχθρό!», έγραφε το μήνυμα.