Τη Δύση επέκρινε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που η χώρα του ζει τον εφιάλτη του πολέμου. Όπως δήλωσε σήμερα, η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του δείχνει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση δεν αρκούν.

Ο αρχηγός του κράτους επέκρινε το ότι συνεχίζει απλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Ουκρανία από μακριά, μερικές ώρες μετά τα νέα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο, στη Ζαπορίζια και ενώ ηχούν σειρήνες της αεράμυνας σε πόλεις της δυτικής Ουκρανίας, ιδίως τη Λβιβ.

Сьогодні Росія атакувала всю територію України. І сьогодні наші захисники зробили дуже багато.Слава Збройним Силам України!

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, February 24, 2022

Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο κ. Ζελένσκι ανέφερε πως η Ρωσία ξανάρχισε πυραυλικά πλήγματα περί τις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), υποστηρίζοντας πως έβαλε στο στόχαστρο τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές υποδομές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διαβεβαίωσε εξάλλου ότι οι δυνάμεις της χώρας του σταμάτησαν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στα περισσότερα μέτωπα, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μπάιντεν ενημέρωσε τηλεφωνικά τους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες του Κογκρέσου σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία,κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας το απόγευμα της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσε η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Τύπου Τζεν Ψάκι.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν «διέθεσε μία ώρα για να συνομιλήσει με τους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, ενημέρώνοντάς τους για την κατάσταση, για την κατάσταση επί του πεδίου και απαντώντας σε ερωτήσεις που είχαν», δήλωσε η Ψάκι.

Αυστραλία: Στοχευμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Αυστραλία προχώρησε σήμερα στην επιβολή περισσότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πρόκειται για στοχευμένες κυρώσεις κατά αρκετών πολιτών της ρωσικής ελίτ, αλλά και μέλη των νομοθετικών σωμάτων.

Το Σίδνεϊ δήλωσε παράλληλα πως είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Κίνα χαλαρώνει εμπορικούς περιορισμούς που εφαρμόζονταν κατά της Μόσχας.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για ένα απανωτό κύμα κυρώσεων, συνεχίζοντας την κλιμάκωση της πίεσης στη Ρωσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα και η Νέα Ζηλανδία επέβαλε στοχευμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά της Ρωσίας απαγορεύοντας το εμπόριο των αγαθών με το το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

«Ο κόσμος μιλάει και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος και θα αντιμετωπίσουν την παγκόσμια αποδοκιμασία», δήλωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Περισσότερες κυρώσεις θα ακολουθήσουν ανάλογα με την κλιμάκωση της πολεμικής διαμάχης, δήλωσε η Άρντερν.