Συνεχίζονται οι ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία για δεύτερο 24ωρο. Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους. Μεταφόρτωσε εξάλλου σύντομο ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει πολυκατοικία στις φλόγες.

Ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας.

Σε φωτογραφία που μεταφόρτωσε ο κ. Κλίτσκο εικονίζονται πυροσβέστες επί τω έργω μπροστά σε κτίριο που έχει υποστεί ζημιά και βγάζει καπνό.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα «ρωσικό αεροσκάφος» στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε από την πλευρά του γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), ούτε εάν αναφερόταν στους πυραύλους για τους οποίους έκανε λόγο ο στρατός.

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κάνει πολλούς να φοβούνται πως το Κίεβο θα υποστεί επίθεση σύντομα και ότι θα πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις σε στρατηγικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις της πρωτεύουσας.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «φρικιαστικά πλήγματα» στο Κίεβο από τη Ρωσία, που παρομοίασε με εκείνα της ναζιστικής Γερμανίας. «Η τελευταία φορά που η πρωτεύουσά μας είχε ζήσει κάτι τέτοιο ήταν το 1941, όταν είχε δεχθεί επίθεση από τη Ναζιστική Γερμανία. Η Ουκρανία νίκησε εκείνο το κακό και θα νικήσει κι αυτό», ανέφερε. Κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία και στον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν και όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα και «να διώξουν τους Ρώσους με τις κλωτσιές από παντού». «Σταματήστε τον Πούτιν. Απομονώστε τη Ρωσία», αξίωσε.

Την πρώτη ημέρα της εισβολής, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στην Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, δέχθηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν εκεί με ελικόπτερα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που διαβεβαίωσαν ότι η έφοδος αποκρούστηκε.

Νωρίτερα σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο περί παρουσίας ρωσικών «ομάδων δολιοφθορών» στην ουκρανική πρωτεύουσα, καλώντας τους κατοίκους της να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

Πέραν του Κιέβου, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης σήμερα ότι έγινε βομβαρδισμός με πύραυλο εναντίον θέσης της συνοριοφυλακής στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν «νεκροί και τραυματίες».

Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία μεν, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος κήρυξε στρατιωτικό νόμο καταρχήν για τριάντα ημέρες και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα, υπέγραψε χθες διαταγή γενικής επιστράτευσης.

Ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε στο Κίεβο, πυραυλική επίθεση στη Ζαπορίζια – Οι τελευταίες πληροφορίες

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ρωσικό αεροσκάφος στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV).

Υπενθυμίζεται ότι η η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία χθες Πέμπτη, με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι 137 ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα, η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε πως βομβαρδίστηκε με πύραυλο θέση της στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.

Μπλίνκεν: Σκοπός της Ρωσίας ν’ ανατρέψει την κυβέρνηση

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε «πεπεισμένος» ότι σκοπός του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC την επομένη της έναρξης της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης πως η Μόσχα θα «επιτεθεί στην πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις».

«Βλέπουμε δυνάμεις να έρχονται από τον βορρά, από την ανατολή, από τον νότο, και αυτό είναι το σχέδιο που επισημαίναμε στον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες», πρόσθεσε ο κ. Μπλίνκεν. Μολαταύτα διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία «θα επικρατήσει». «Βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, ή μακροπρόθεσμα, είμαι βέβαιος ότι η δημοκρατία και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας θα νικήσουν», είπε.

Γενική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Γενική επιστράτευση αποφάσισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα του, υπογράφοντας σχετικό προεδρικό διάταγμα. Σύμφωνα με αυτό, η επιστράτευση έχει ισχύ 90 ημερών.

«Αναφορικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα του κράτους, η διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, βάσει της πρότασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας διατάσσω την κήρυξη γενικής επιστράτευσης», αναφέρει το προεδρικό διάταγμα.

Το δραματικό διάγγελμά του

Σε δραματικούς τόνους ήταν το τελευταίο διάγγελμα Ζελένσκι για όσα συμβαίνουν στη χώρα του μετά την επίθεση της Ρωσίας.

Από τη μια ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι παρά τις λεκτικές καταδίκες και τις ανακοινώσεις για κυρώσεις, δεν έστρεξε στο πλευρό της χώρας του για να βοηθήσει στρατιωτικά και από την άλλη είπε ότι o ίδιος είναι ο νο1 στόχος του εχθρού ενώ ο νο2 στόχος είναι η οικογένειά του.

«Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά σε επικριτικό τόνο ο Ζελένσκι.

«Όσες συζητήσεις κι αν είχα με ξένους ηγέτες, άκουσα ορισμένα πράγματα. Το πρώτο είναι ότι μας υποστηρίζουν. Είμαι ευγνώμων σε κάθε κράτος που μας βοηθάει πρακτικά και όχι μόνο λεκτικά. Αλλά υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα — μένουμε μόνοι να υπερασπιστούμε το κράτος μας. Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Ειλικρινά — δεν βλέπω», είπε ο Ζελένσκι.

«Σήμερα ρώτησα τους 27 ηγέτες της Ευρώπης εάν η Ουκρανία θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ρώτησα ευθέως. Όλοι φοβούνται, δεν απαντούν. Και εμείς δεν φοβόμαστε, δεν φοβόμαστε τίποτα», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε παράλληλα στους όρους του Πούτιν για παράδοση της Ουκρανίας. Όπως τόνισε, «είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε για ένα ουδέτερο καθεστώς, καθώς δεν ανήκουμε στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι προβληματισμένος για τις εγγυήσεις που θα λάβει και ποιες θα είναι οι χώρες που θα τις δώσουν.

Сьогодні Росія атакувала всю територію України. І сьогодні наші захисники зробили дуже багато.Слава Збройним Силам України!

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, February 24, 2022

Σχέδιο για απομάκρυνση των Ελλήνων από τη Μαριούπολη

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Mega, ετοιμάζεται το σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων που ζουν στη Μαριούπολη, στην οποία εχθές υπήρξαν σποραδικά χτυπήματα από ρωσικά στρατεύματα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης ήδη τρία άτομα σκοτώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Πήγες από το προξενείο λένε πως το σχέδιο πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλές για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Προς το παρόν συλλέγονται στοιχεία πολιτών που επιθυμούν να φύγουν και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν όλες οι διαδικασίες για την ασφαλή μεταφορά τους.

Σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης η κατάσταση εντός της πόλης είναι ελεγχόμενη και κανένας δεν έχει φύγει. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά εννέα σπίτια και έχουν τραυματιστεί έξι άτομα, αναμεσά τους παιδιά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο πάντα, εκκενώνεται το χωριό Σαρτάνα, στο οποίο επίσης ζουν αρκετοί Έλληνες. Tα φαρμακεία, τα νοσοκομεία και άλλες βασικές υποδομές στη Μαριούπολη συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Οι δύο όροι του Πούτιν

Διάγγελμα Πούτιν για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σύμφωνα τον γραμματέα Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με επίκεντρο την απόκτηση εγγύησης ουδέτερου καθεστώτος και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός του.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, αυτοί οι δύο όροι θα επέτρεπαν την επίτευξη της «αποστρατιωτικοποίησης» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, προκειμένου να εξαλειφθούν οι φόβοι της Ρωσίας που για την ώρα θεωρεί ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της.

Νέες κυρώσεις ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

«Πρόκειται για μια προμελετημένη επίθεση», είπε ο Τζο Μπάιντεν αρχικά. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν το σχεδίαζε αυτό εδώ και μήνες, όπως λέγαμε. Για εβδομάδες, προειδοποιούσαμε ότι αυτό θα συνέβαινε και τώρα, εξελίσσεται σε μεγάλο βαθμό όπως το είχαμε προβλέψει».

«Ο Πούτιν είναι αυτός που επέλεξε αυτόν τον πόλεμο και θα υποστεί τις συνέπειες ο ίδιος και η χώρα του» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι θα υπάρξουν ισοπεδωτικές κυρώσεις στην οικονομία της Ρωσίας, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Επιβάλλονται κυρώσεις «σε 4 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας που σημαίνει ότι κάθε περιουσιακό στοιχείο που έχουν στις ΗΠΑ θα παγώσει».
  • Περιορίζονται οι δυνατότητες για επιχειρηματικές συναλλαγές σε οποιοδήποτε νόμισμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «θα χτυπήσουμε το ρούβλι, να μην μπορούν να κάνουν συναλλαγές με άλλα νομίσματα, όπως γιεν, ευρώ, δολάριο, να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον ρωσικό στρατό».
  • Επιβάλλονται νέοι έλεγχοι στις εξαγωγές, οι οποίοι ότι θα μπλοκάρουν περισσότερες από τις μισές εισαγωγές υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας και θα επιφέρουν πλήγμα στις στρατιωτικές και οικονομικές φιλοδοξίες της Μόσχας.
  • Θα υπάρξουν κυρώσεις σε νέα μέλη της ρωσικής ελίτ
  • Θα υπάρξουν περιορισμοί στις μεγαλύτερες εταιρείες της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι δεν υποτιμά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά ότι δεν προτίθεται να μιλήσει μαζί του. Παράλληλα είπε ότι στο τραπέζι βρίσκονται κυρώσεις και για τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο. Τόνισε ακόμα ότι ο Πούτιν έχει πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες από την Ουκρανία.