Δραματικές είναι οι ώρες στην Ουκρανία από τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/2) που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, με το Κρεμλίνο να ενημερώνει πως η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης της Ουκρανίας, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να θέτει δύο όρους, ενώ ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας συμφώνησαν και οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτές οι κυρώσεις καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων, πρόσθετους καταλόγους Ρώσων και νέα κριτήρια καταχώρισης» τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μήνυμα της φον ντερ Λάιεν και η επίθεση Μακρόν στον Πούτιν

«Η ΕΕ είναι ενωμένη, το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη τύπου μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την ρωσική εισβολή, προσθέτοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να φέρει την ήπειρο πίσω στην εποχή των αυτοκρατοριών και των αντιπαραθέσεων. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε: «Κάναμε τα πάντα για τη διπλωματία μέχρι και λίγο πριν την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, άρα ναι, υπήρχε διπροσωπία από τον Πούτιν, ήταν ηθελημένη επιλογή του να κάνει πόλεμο, κρατάμε όμως ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας για να επιτύχουμε την εκεχειρία»

Γενική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Γενική επιστράτευση αποφάσισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα του, υπογράφοντας σχετικό προεδρικό διάταγμα. Σύμφωνα με αυτό, η επιστράτευση έχει ισχύ 90 ημερών.

«Αναφορικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα του κράτους, η διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, βάσει της πρότασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας διατάσσω την κήρυξη γενικής επιστράτευσης», αναφέρει το προεδρικό διάταγμα.

Επικοινωνία Πούτιν-Μακρόν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και του εξήγησε εκτενώς τους λόγους για τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία από τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/2).

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, με σχετική ανακοίνωση, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφές. Είναι η πρώτη γνωστή επικοινωνία Ευρωπαίου ηγέτη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αφότου άρχισε η ρωσική επίθεση.

Οι δύο όροι του Πούτιν

Σύμφωνα τον γραμματέα Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με επίκεντρο την απόκτηση εγγύησης ουδέτερου καθεστώτος και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός του.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, αυτοί οι δύο όροι θα επέτρεπαν την επίτευξη της «αποστρατιωτικοποίησης» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, προκειμένου να εξαλειφθούν οι φόβοι της Ρωσίας που για την ώρα θεωρεί ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της.

Νέες κυρώσεις ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Τζο Μπάιντεν

«Πρόκειται για μια προμελετημένη επίθεση», είπε ο Τζο Μπάιντεν αρχικά. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν το σχεδίαζε αυτό εδώ και μήνες, όπως λέγαμε. Για εβδομάδες, προειδοποιούσαμε ότι αυτό θα συνέβαινε και τώρα, εξελίσσεται σε μεγάλο βαθμό όπως το είχαμε προβλέψει».

«Ο Πούτιν είναι αυτός που επέλεξε αυτόν τον πόλεμο και θα υποστεί τις συνέπειες ο ίδιος και η χώρα του» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι θα υπάρξουν ισοπεδωτικές κυρώσεις στην οικονομία της Ρωσίας, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Επιβάλλονται κυρώσεις «σε 4 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας που σημαίνει ότι κάθε περιουσιακό στοιχείο που έχουν στις ΗΠΑ θα παγώσει».
  • Περιορίζονται οι δυνατότητες για επιχειρηματικές συναλλαγές σε οποιοδήποτε νόμισμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «θα χτυπήσουμε το ρούβλι, να μην μπορούν να κάνουν συναλλαγές με άλλα νομίσματα, όπως γιεν, ευρώ, δολάριο, να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον ρωσικό στρατό».
  • Επιβάλλονται νέοι έλεγχοι στις εξαγωγές, οι οποίοι ότι θα μπλοκάρουν περισσότερες από τις μισές εισαγωγές υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας και θα επιφέρουν πλήγμα στις στρατιωτικές και οικονομικές φιλοδοξίες της Μόσχας.
  • Θα υπάρξουν κυρώσεις σε νέα μέλη της ρωσικής ελίτ
  • Θα υπάρξουν περιορισμοί στις μεγαλύτερες εταιρείες της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι δεν υποτιμά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά ότι δεν προτίθεται να μιλήσει μαζί του. Παράλληλα είπε ότι στο τραπέζι βρίσκονται κυρώσεις και για τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο. Τόνισε ακόμα ότι ο Πούτιν έχει πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες από την Ουκρανία.

Ο χάρτης του Πολέμου

Στον χάρτη θα δείτε τις περιοχές όπου οι Ρώσοι έχουν επιτεθεί, κατά την επέλασή τους στα ουκρανικά εδάφη.

Ο χάρτης του Πολέμου στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 57 νεκροί και 169 τραυματίες την πρώτη μέρα του πολέμου

Οι μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ήταν σε εξέλιξη έως αργά το βράδυ της Πέμπτης ακόμη και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο, ενώ ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας, οι νεκροί από τις επιθέσεις ανέρχονται σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Τσερνόμπιλ

Σύμφωνα με το Reuters, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας ανέφερε ότι η περιοχή του Τσερνόμπιλ κοντά στο Κίεβο βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας είχε αναφέρει νωρίτερα ότι ρωσικά στρατεύματα από την πλευρά της Λευκορωσίας εισήλθαν σήμερα σε μια περιοχή κοντά στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση με ρωσικά ελικόπτερα Mi-8 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αντόνοβ στο Χοστόμελ, αναφέρει στο twitter ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Κρίστοφερ Μίλερ, ανταποκριτής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο «το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι η Ρωσία έχει πλέον τον έλεγχο» του αεροδρομίου. Πρόκειται για ένα αεροδρόμιο που βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα και είναι κομβικής σημασίας.

Οβίδα έπληξε νοσοκομείο στο Ντονέτσκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άνθρωποι και να τραυματιστούν 10, ανάμεσά τους 6 γιατροί.

«Ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις»

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας από πολλές κατευθύνσεις και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στην επίθεση.

«Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Παράλληλα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα είναι στόχος ενός δεύτερου κύματος πληγμάτων με πυραύλους.

Οι αρχές στο Κίεβο επεσήμαναν ότι κατά το πρώτο κύμα, που εξαπολύθηκε λίγη ώρα αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σήμερα το πρωί, επλήγησαν διοικητικά κέντρα του στρατού και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Εξάλλου ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε σήμερα ότι έκρηξη ακούστηκε στο Κίεβο γύρω στο μεσημέρι, τοπική ώρα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία από αυτά, ενώ δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε ότι πολλές εκρήξεις ακούγονταν από το Κίεβο.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα μέρος των κέντρων της στρατιωτικής της διοίκησης έχουν χτυπηθεί από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα μετά την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της γειτονικής της χώρας.

Σφοδρές συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Εξάλλου ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

Εισβολή στην Ουκρανία

Χαμός στους δρόμους – Ουρές στα καταστήματα και στα ΑΤΜ

Δύσκολες ώρες περνούν οι πολίτες της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή. Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου παγώνουν τους πάντες. Άνθρωποι με βαλίτσες στα χέρια αφήνουν πίσω τις περιουσίες τους, οικογένειες με μικρά παιδιά αποφασισμένες να εγκαταλείψουν τη χώρα, ουρές έξω από τα καταστήματα και έξω από τα ΑΤΜ τα οποία αρχίζουν να στερεύουν.

Αν και στο Κίεβο οι Αρχές έχουν καλέσει τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και ηχούν σειρήνες πολέμου πολλοί βγαίνουν στους δρόμους για να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Οι αναρτήσεις στα social media και οι φωτογραφίες που καταγράφουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων επιβεβαιώνουν την αίσθηση πανικού και τον φόβο που νιώθουν οι κάτοικοι της χώρας.