Έκτακτη σύνοδος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα διεξαχθεί σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) στην έδρα του οργανισμού στο Στρασβούργο, μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ντάνιελ Χόλτγκεν στο AFP.

Η Επιτροπή Υπουργών, το εκτελεστικό όργανο του οργανισμού αυτού, στο οποίο εδρεύουν συνήθως οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 47 χωρών μελών του, «θα συζητήσει τα προσεχή στάδια της αντίδρασής του στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Δεν συμμετέχει η Λευκορωσία στην εισβολή

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός της χώρας του, η οποία είναι σύμμαχος της Μόσχας, δεν μετέχει στην εισβολή στην Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο η Ρωσία χρησιμοποιεί το λευκορωσικό έδαφος για την εισβολή της.

Σύμφωνα με το RIA, ο Λουκασένκο πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στο Μινσκ. «Τα στρατεύματά μας δεν λαμβάνουν κανένα μέρος στην επιχείρηση αυτή», δήλωσε ο Λουκασένκο σε συνεδρίαση με τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το λευκορωσικό έδαφος -όπου στρατιωτικό τους σώμα στρατοπέδευε για εβδομάδες για στρατιωτικές ασκήσεις- στην επίθεσή τους κατά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος του τηλεφώνησε, του «έκανε μια πολύ λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση» και του δήλωσε ότι ο σκοπός της εισβολής ήταν να «δοθεί τέλος στην γενοκτονία του πληθυσμού στις περιοχές Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ».