Οι πολίτες του Λουξεμβούργου ψηφίζουν την Κυριακή για την επέκταση των εκλογικών δικαιωμάτων στους ξένους –μια κίνηση η οποία είναι όχι μόνο χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη, αλλά θα μπορούσε επίσης να διευρύνει το εκλογικό σώμα του μικροσκοπικού, αλλά κοσμοπολίτικου μεγάλου δουκάτου ακόμη και κατά 50%.

Το δημοψήφισμα υποστηρίζεται από τον φιλελεύθερο πρωθυπουργό Ξαβιέ Μπετέλ στο πλαίσιο ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού που περιλαμβάνει τη μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16 από τα 18 χρόνια και τη θέσπιση ενός δεκαετούς ορίου για τις υπουργικές θητείες, μετά τη 19ετή θητεία του συντηρητικού προκατόχου του, του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως προηγείται το στρατόπεδο του «όχι», το οποίο υποστηρίζεται από το κόμμα του Γιούνκερ που βρίσκεται τώρα στην αντιπολίτευση και υποστηρίζει πως οι ξένοι που ζουν πολύ καιρό στο Λουξεμβούργο θα πρέπει αντίθετα να ζητούν να αποκτήσουν την υπηκοότητα.

Δεκάδες επικεφαλής επιχειρήσεων που υποστηρίζουν το «ναι», υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα μια καταχώριση σε εφημερίδες στην οποία τονίζουν ότι η ψήφος υπέρ των ξένων είναι «μια μοναδική ευκαιρία για το Λουξεμβούργο και ακίνδυνη για τους Λουξεμβούργιους».

Σε περίπτωση που κερδίσει το «ναι», το κοινοβούλιο θα προβεί σε αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί με ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Σχεδόν οι μισοί από τους 540.000 κατοίκους του Λουξεμβούργου είναι ξένοι, πολλοί Ιταλοί και Πορτογάλοι, και άλλοι 150.000 πηγαινοέρχονται καθημερινά στη χώρα αυτή από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, πολλοί για να εργασθούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα που έχει υποκαταστήσει τις ιστορικές βιομηχανίες άνθρακα και χάλυβα.

Η ερώτηση στο δημοψήφισμα θα είναι αν οι ξένοι, που έχουν ζήσει επί 10 χρόνια στο Λουξεμβούργο και έχουν ασκήσει το υφιστάμενο δικαίωμά τους να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές, θα πρέπει επίσης να ψηφίζουν στις εθνικές ψηφοφορίες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ήδη περίπου 35.000 πρόσωπα, ενώ ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σε πάνω από 100.000, αν όλοι οι ξένοι που κατοικούν στο Λουξεμβούργο εδώ και μια δεκαετία ή περισσότερο ζητήσουν να εγγραφούν στα εκλογικά μητρώα και ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές.