Ξεκινούν ξανά οι ορειβατικές αποστολές στο Έβερεστ

Δεκαοχτώ ορειβάτες σκοτώθηκαν την ώρα του σεισμού


ΚΟΣΜΟΣ
12:30
30/04/2015
Ξεκινούν ξανά οι ορειβατικές αποστολές στο Έβερεστ
loading

Ξαναρχίζει την προσεχή εβδομάδα η ανάβαση στο Έβερεστ, παρά το σεισμό που προκάλεσε πτώση χιονοστιβάδας, η οποία σκότωσε 18 ανθρώπους στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η χιονοστιβάδα που έπεσε στην κατασκήνωση βάσης το Σάββατο κατέστρεψε τις σκάλες που επιτρέπουν την πολύ επικίνδυνη αναρρίχηση του παγετώνα Κούμπου, σκορπώντας αμφιβολίες για τη συνέχιση της ορειβατικής περιόδου στο Έβερεστ φέτος.

Ωστόσο ο επικεφαλής για τον τομέα του Τουρισμού ζήτησε από τους ορειβάτες να μην εγκαταλείψουν την ανάβασή τους, εξηγώντας ότι επισκευές είναι σε εξέλιξη.

«Οι σκάλες θα έχουν επισκευαστεί σε δύο η τρεις ημέρες από σήμερα και οι αναρριχήσεις θα συνεχιστούν, κανείς δεν έχει λόγο να εγκαταλείψει την ορειβατική αποστολή του», δήλωσε ο Τούλσι Γκόταμ.

Σχεδόν 200 ορειβάτες είχαν αρχίσει την αναρρίχηση στο Έβερεστ όταν έπεσε η χιονοστιβάδα, ένα επακόλουθο του σεισμού που σκότωσε περισσότερους από 5.500 ανθρώπους και κατέστρεψε μεγάλο μέρος του Νεπάλ. Οι ομάδες διάσωσης απομάκρυναν με ελικόπτερο τους πιο βαριά τραυματισμένους από την κατασκήνωση βάσης, ενώ περισυνέλεξαν άλλους από ψηλότερα σημεία του βουνού.

Σύμφωνα με τον Γκόταμ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν επαφές με τους αλπινιστές και τους οδηγούς αυτή την εβδομάδα, οι οποίοι δήλωσαν έτοιμοι να ξαναρχίσουν την ανάβαση. «Δεν υπάρχει επιστημονικός λόγος να περιμένουμε νέο σεισμό [...] και πιστεύουμε ότι το έδαφος είναι αρκετά σταθερό για αναρρίχηση παρά τους μετασεισμούς», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η χιονοστιβάδα του Σαββάτου είναι η φονικότερη που πλήττει το Έβερεστ στα χρονικά, ένα χρόνο μετά από άλλη χιονοστιβάδα που είχε προκαλέσει τον θάνατο 16 νεπαλέζων οδηγών βουνού και ήταν αιτία για τη διακοπή κάθε αναρρίχησης στη διάσημη κορυφή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει