Εκείνοι που βγήκαν ζωντανοί από τον καταστροφικό σεισμό στο Νεπάλ είναι αναμφίβολα τυχεροί. Αλλά πώς να χαρακτηρίσει κανείς μια γυναίκα που γλίτωσε τα Ρίχτερ στο Νεπάλ και είχε ξεγελάσει το θάνατο και δέκα χρόνια πριν, στο τσουνάμι που έπληξε την Ταϊλάνδη;

Η 30χρονη Βρετανή Zoe Nash, που μίλησε στη Daily Mail για την τρομακτική της εμπειρία, επέμεινε πως δεν νιώθει άτυχη που ήταν παρούσα στις δύο καταστροφές αλλά νιώθει «απίστευτα ευλογημένη» που είναι ζωντανή.

Η Nash γλίτωσε το Σάββατο από το Νεπάλ ενώ ο σεισμός στοίχιζε τις ζωές τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό.

Τον Δεκέμβριο του 2004, το τσουνάμι είχε κοστίσει 200.000 ζωές. Ήταν και η 30χρονη εκεί, έναν γιγάντιο κύμα την έβγαλε στην ακτή κι εκείνη κατάφερε να σκαρφαλώσει κάπου με ασφάλεια.

Η Nash, εθελόντρια σε πρόγραμμα υγείας στο Νεπάλ μίλησε για τη διπλή δοκιμασία που πέρασε. «Με δίδαξε να είμαι ευγνώμων για τα βασικά πράγματα στη ζωή και ποτέ να μην τα θεωρώ δεδομένα. Με εντυπωσιάζει η δύναμη των ανθρώπων που έχασαν τα πάντα», λέει και περιγράφει τη στιγμή του σεισμού: «Βρισκόμουν σε ένα λεωφορείο όταν η γη άρχισε να τρέμει. Ο κόσμος ούρλιαζε πανικόβλητος, μόλις βγήκα έξω κατάλαβα πως έτρεμε ο δρόμος, το έδαφος κάτω από τα πόδια μας. Τα κτήρια κουνιόντουσαν, σηκωνόταν σύννεφο σκόνης, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, όλοι ήταν τρομοκρατημένοι. Για δύο ώρες μετά το σεισμό δεν μπορούσα να κινηθώ καθόλου, το σώμα μου ήταν σε κατάσταση σοκ».

Για δύο νύχτες κοιμήθηκε στην άκρη του δρόμου και σε ένα παρατημένο λεωφορείο.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πια τίποτα, είναι απίστευτα σκληρό αυτό που συνέβη εδώ, είναι απελπισία. Θέλω να μείνω να τους βοηθήσω αλλά δεν υπάρχουν προμήθειες ήδη», προσθέτει.
Χθες ταξίδεψε στο Δελχί και όπως λέει, δεν θα σταματήσει να προσπαθεί να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους. «Αυτό που με κράτησε σε όλη αυτή την κατάσταση είναι η ανάγκη να βοηθάω τους ανθρώπους. Αφήνω πίσω μου το Νεπάλ με βαριά καρδιά αλλά ελπίζω να συνεχίσω να βοηθάω», λέει.