Τραγικοί είναι οι αριθμοί που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας για τα θύματα της φονικής σεισμικής δόνησης των 7,9 Ρίχτερ, που έπληξε το Σάββατο το Νεπάλ.

Συνολικά 5.489 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων επειγουσών καταστάσεων του Νεπάλ, ενώ δεκάδες άλλοι σκοτώθηκαν στην Ινδία και στην Κίνα. Οι τραυματίες φτάνουν τις 8.000, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ οκτώ από τα 28 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας έχουν πληγεί από την καταστροφή.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με 33 ξένους η τύχη των οποίων αγνοείται. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 15 Ισραηλινοί, πέντε Καναδοί, τρεις πολίτες του Μπανγκλαντές και τρεις Γάλλοι.

Εν τω μεταξύ 206 επιζήσαντες του σεισμού, οι περισσότεροι Γάλλοι, προσγειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Ρουασί της γαλλικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Airbus A350 προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 06:45 ώρα Ελλάδος μεταφέροντας 206 επιβάτες, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά και 26 τραυματίες. Σχεδόν όλοι είναι Γάλλοι με εξαίρεση περίπου 15 υπηκόους Ελβετίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς βρισκόταν στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί τους επιζήσαντες του σεισμού.

Παράλληλα, ένα δεύτερο αεροσκάφος από τη Γαλλία, μεταφέροντας 20 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού και περίπου 100 εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας, έφθασε σήμερα το πρωί στο Κατμαντού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πρώτη πτήση από τη Γαλλία με ανθρωπιστική βοήθεια, 25 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού και 55 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, προσγειώθηκε χθες Τετάρτη στην πρωτεύουσα του Κατμαντού.