Η Κιμ Γιό Γιόνγκ, η νεαρή αδερφή του Κιμ Γιόνγκ Ουν φέρεται να πήρε προαγωγή στην Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος που κυβερνά τη Βόρεια Κορέα. Η Εκτελεστική Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τη χάραξη της στρατηγικής και την λήψη των πολιτικών αποφάσεων.

Η Κιμ Γιο Γιόνγκ εθεάθη την περασμένη εβδομάδα μαζί με άλλα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής σε μνημόσυνο για την επέτειο των δέκα χρόνων από τον θάνατο του πατέρα της, Κιμ Γιόνγκ Ιλ, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελείται από 16 μέλη και υπάρχουν άλλα 15 εναλλακτικά. Οι κινήσεις της στη διάρκεια του μνημόσυνου βρίσκονταν στο επίκεντρο και οι κάμερες την ακολουθούσαν σχεδόν όσο και τον αδερφό της και ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιόνγκ Ουν. Εξωτερικοί παρατηρητές προσπαθούσαν να αποκρυπτογραφήσουν το αν αυτή την εποχή η φωνή της «ακούγεται» στην πολιτική σκηνή της Πιόνγκγιανγκ ή όχι, έγραψε η αγγλική εφημερίδα «The Times».

Η Κιμ Γιό Γιόνγκ είναι μέλος της Επιτροπής των Κρατικών Υποθέσεων και θεωρείται πως υπηρέτησε δύο φορές ως εναλλακτικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η πρώτη θητεία της έληξε το 2019 μετά από την αποτυχημένη σύνοδο κορυφής με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Επανήλθε πέρυσι, αλλά απομακρύνθηκε τον Ιανουάριο αν και η επιρροή της, εικάζεται πως παρέμεινε ισχυρή.

Τον τελευταίο χρόνο, εν μέσω των φημών σχετικά με την κατάσταση της υγείας του αδερφού της, η Κιμ Γιό Γιόνγκ, που θεωρείται πως βρίσκεται στα 30 της, αναδύθηκε ως πιθανή διάδοχος. Η πρώτη της επίσημη εμφάνιση έγινε στην κηδεία του πατέρα της το 2011. Έκανε παγκόσμιο ντεμπούτο στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του2018 στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, όπου καθόταν κοντά στον τότε Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, αν και δεν μίλησαν ούτε και έδωσαν τα χέρια.